Horizontális együttműködési lehetőség az élelmiszeriparban

2017. március 23. 08:16
Két alapvetően egészséges élelmiszer összege egy fokozott kedvező egészségügyi hatásokkal rendelkező termék. Álom vagy valóság?

Kiváló példája ennek a bolognai egyetem kutatóinak munkája, amely során a mediterrán diéta két értékes tápanyagokban gazdag alapvető alapanyaga, a paradicsom és az olívaolaj egységesítésével új terméket fejlesztettek ki.

Az új termék kialakításához használt összetevők mindegyike önállóan is értékes beltartalommal rendelkezik, mint például az olívaolaj fenol-, vagy a paradicsom likopin-tartalma. Mindemellett ismert tény, hogy egyszerre történő fogyasztásuk - ilyen a tipikusan katalán „pa amb tomàquet”, vagyis kenyér friss paradicsommal bedörzsölve és olívaolajjal meglocsolva - növeli egyenkénti antioxidáns hatásukat. Még pontosabban a paradicsom likopin-tartalmának biológiai hasznosulása három-ötszörösére emelkedik, ha olívaolajjal együtt kerül elfogyasztásra.

Mindezen megállapítások okán az olasz kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a két értékes összetevő kíméletes, oldószer-mentes, együttes mechanikus feldolgozása fokozott egészségügyi hatással rendelkező, fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartó, innovatív élelmiszer kifejlesztésére adhat lehetőséget. A munka eredményeképpen egy érzékszervi tulajdonságaiban és táplálkozási szempontból is értékes olajterméket állítottak elő. A termék annak ellenére, hogy kémiai összetétele alapján a szűz olívaolaj kategóriába sorolható (2016/1227/EU), mivel nem csupán az olajfa terméséből készül, elnevezésében nem használható ezen megnevezés (1234/2007/EK). Helyette nevezhető például „likopinben gazdag olívaolaj alapú salátaöntetnek”.

A termékfejlesztés mindamellett, hogy egy értékes beltartalmi összetevőkkel, tulajdonságokkal rendelkező termék kialakítását eredményezte, kiválóan példázza a különböző ellátási láncok, ipari szektorok horizontális együttműködésének lehetőségét, közös versenyképességének növelését.

Vajon az újhagymás zsírban is hasonló értékek rejlenek?

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Saját sörrel rukkolt elő Észak-Korea

2018. február 07. 07:51
Exkluzív új sörfőzdei technológiával dobott piacra egy új sört Észak-Korea.

Négy éve nem látott havi növekedés a FAO élelmiszerár-indexben

2016. július 29. 08:17
Az időjárás nem kedvez a cukortermelésnek, a búzának annál inkább