Horizontális együttműködési lehetőség az élelmiszeriparban

2017. március 23. 08:16
Két alapvetően egészséges élelmiszer összege egy fokozott kedvező egészségügyi hatásokkal rendelkező termék. Álom vagy valóság?

Kiváló példája ennek a bolognai egyetem kutatóinak munkája, amely során a mediterrán diéta két értékes tápanyagokban gazdag alapvető alapanyaga, a paradicsom és az olívaolaj egységesítésével új terméket fejlesztettek ki.

Az új termék kialakításához használt összetevők mindegyike önállóan is értékes beltartalommal rendelkezik, mint például az olívaolaj fenol-, vagy a paradicsom likopin-tartalma. Mindemellett ismert tény, hogy egyszerre történő fogyasztásuk - ilyen a tipikusan katalán „pa amb tomàquet”, vagyis kenyér friss paradicsommal bedörzsölve és olívaolajjal meglocsolva - növeli egyenkénti antioxidáns hatásukat. Még pontosabban a paradicsom likopin-tartalmának biológiai hasznosulása három-ötszörösére emelkedik, ha olívaolajjal együtt kerül elfogyasztásra.

Mindezen megállapítások okán az olasz kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a két értékes összetevő kíméletes, oldószer-mentes, együttes mechanikus feldolgozása fokozott egészségügyi hatással rendelkező, fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartó, innovatív élelmiszer kifejlesztésére adhat lehetőséget. A munka eredményeképpen egy érzékszervi tulajdonságaiban és táplálkozási szempontból is értékes olajterméket állítottak elő. A termék annak ellenére, hogy kémiai összetétele alapján a szűz olívaolaj kategóriába sorolható (2016/1227/EU), mivel nem csupán az olajfa terméséből készül, elnevezésében nem használható ezen megnevezés (1234/2007/EK). Helyette nevezhető például „likopinben gazdag olívaolaj alapú salátaöntetnek”.

A termékfejlesztés mindamellett, hogy egy értékes beltartalmi összetevőkkel, tulajdonságokkal rendelkező termék kialakítását eredményezte, kiválóan példázza a különböző ellátási láncok, ipari szektorok horizontális együttműködésének lehetőségét, közös versenyképességének növelését.

Vajon az újhagymás zsírban is hasonló értékek rejlenek?

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre több gazda termeszt szójababot Magyarországon

2016. június 27. 09:00
A haszonnövény magas fehérjetartalma miatt elengedhetetlen a takarmányozásban, az Európai Unió és hazánk is importra szorul Egyre többen termesztenek GMO-mentes szójababot Magyarországon, ami az állati takarmányozásban nélkülözhetetlen. Ám ahogyan az unió, úgy hazánk is jelentős mértékű importra szorul. A legnagyobb termelő országok azonban génmódosított szóját termesztenek.
 

Ez az újdonság forradalmasíthatja a magyar mezőgazdaságot

2017. december 06. 07:42
Sokkal nagyobb területen van szükség precíziós gazdálkodásra Magyarországon ahhoz, hogy a mezőgazdaság versenyképes maradhasson. Sok gazdálkodó azonban még mindig tart az új technológiával működő eszközök használatától, pedig a jövőben megkerülhetetlen lesz az informatika alkalmazása az agráriumban. Nem véletlenül kapott a téma fontos szerepet a 2017-es siófoki Agrárszektor Konferencián.