Horvátországban mostantól börtönbüntetést kaphat, aki magára hagy egy állatot

2024. április 19. 15:46
Szigorították az azokra kiszabható büntetést Horvátországban, akiket állat elhagyásával vádolnak meg. Az április 2-án életbe lépett változtatások értelmében azok, akik magukra hagynak egy állatot, akár egyévnyi börtönbüntetést is kaphatnak. Emellett súlyosbította a horvát parlament az állatkínzásért adható büntetéseket is – írja a prove.hu.
Horvátországban mostantól börtönbüntetést kaphat, aki magára hagy egy állatot
Ha az elhagyott állat elpusztul, vagy amennyiben valaki nemcsak egy, hanem több állatot is a sorsára hagy, a büntetés akár két év is lehet.
 
A szigorítást az Animal Friends Croatia horvát állatjóléti szervezet kezdeményezte; javaslatukat a lakosság 80 százaléka támogatta.
 
Az új jogszabályok értelmében a rendőrségen vagy a helyi ügyészségen kell feljelentést tenni, ha valaki magára hagyott állatra talál. (Korábban első körben állatorvoshoz kellett fordulni ilyen esetben.) Így könnyebben rátalálhatnak arra, aki a bűncselekményt elkövette. Az új jogszabálytól azt remélik, hogy elrettentő hatása is lesz. Horvátországban évente több mint tízezer állatot hagynak el, melyek többsége macska és kutya, de akadnak közöttük tehenek és juhok is.
Hajléktalan macska Stock fotók, Hajléktalan macska Jogdíjmentes képek |  Depositphotos
A cél a felelős állattartás elősegítése és olyan intézkedések ösztönzése, mint az ivartalanítás, a sterilizálás és a mikrochipek beültetése, csökkentve az állat elhagyásának kockázatát.
 
A horvát parlament ezen túlmenően törvénybe foglalta azt is, hogy a szabadságvesztésen túl megtilthatják az elkövetőknek bármiféle állat birtoklását akár öt évre is. Ez azokra vonatkozik, akik korábban már elkövettek jogsértést, és magas a kockázata annak, hogy ismét hasonlót tesznek.
 
Növelték ezenkívül az állatkínzásért és az állatoknak okozott felesleges fájdalomért, szenvedésért kiszabható büntetéseket is. Korábban ezért egy év szabadságvesztést lehetett kiszabni, mostantól két évet; ha pedig bebizonyosodik, hogy az elkövetőt pénzszerzési vágy hajtotta, háromévnyi börtönbüntetésre is ítélhető.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyógynövények az élelmiszeriparban

2023. május 15. 12:09
Hiszek a gyógynövények gyógyító erejében – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Gyógynövény Szövetség és Tanács szakmai napján május 13.-án, Budapesten.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy 2010 óta a Gyógynövény Szövetség stratégiai partnere a kormánynak. A teljes szektort tekintve a becsült nettó kibocsátás 110-120 milliárd forint körül van. Ebből a termesztés és gyűjtés, valamint az ehhez kötődő elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 30 milliárd forint, a többi a további feldolgozásból, a késztermék-előállításból és a kereskedelemből származik.
 

Sztrájkdömping Németországban: szinte teljesen leállt az élet

2024. március 12. 16:50
Óriási a káosz a németeknél, ahol sztrájkok miatt összeomlott a tömegközlekedés, szünetel a vasúti teher- és személyszállítás, több reptéren nincs földi kiszolgálás. Pénteken a kereskedelemben és az autógyártásban is a leálltak a munkával.