Hosszú hétvége jön: munkavégzés, bérpótlék, szabadság ünnepnapkor

2019. augusztus 09. 07:52
Idén augusztus 10-én dolgozniuk kell az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalóknak, cserébe augusztus 17-20-a között élvezhetik a négynapos hosszú hétvégét. Áthelyezett munkanapra mikor adható ki szabadság, s hogyan rendelhető el túlóra hat munkanapos héten?

A munkaszüneti napok körüli munkarendet a 6/2018. PM-rendelet határozza meg, amelynek minden munkáltatóra és az általuk általános munkarendben foglalkoztatottakra terjed ki. Azon munkavállalók esetében tehát, akik nem a hagyományos, 5+2-es munkarendben dolgoznak, nem értelmezhető a munkanapáthelyezés.

A munkaidőbeosztás jelentősége

A munkanapáthelyezés lényege, hogy ha egy munkaszüneti nap keddre vagy csütörtökre esik, akkor a rendelet a hétvége és a munkaszüneti nap közé eső munkanapot pihenőnappá nyilvánítja. Ennek azonban ára van: az azonos hónapra eső egyik szombat cserében munkanap lesz. A munka törvénykönyvében (Mt.) előírt garanciális szabály, hogy vasárnap nem nyilvánítható munkanappá, és a változtatásnak azonos naptári hónapra kell esnie. Így lesz 2019-ben augusztus 10-e szombat munkanap, augusztus 19-e hétfő pedig pihenőnap.

A munkaidőbeosztást a munkáltató határozza meg, ami azt is jelenti, hogy a korábban alkalmazott beosztást módosíthatja. Arra természetesen figyelemmel kell lennie, hogy a munkaidőbeosztást a munkavállalóval főszabály szerint legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább százhatvannyolc órával korábban kell közölni.

A beosztás jogának abból a szempontból van jelentősége, hogy az egyébként általános munkarendben foglalkoztató munkáltató is el tud térni a rendelet szerinti munkanapáthelyezésektől, akkor, ha a munkanap áthelyezéssel érintett hónapban a dolgozókat nem általános munkarendben foglalkoztatja. Ha a munkáltató például augusztus hónapra egyhavi munkaidőkeretet rendel el, megteheti, hogy – az általános munkarendtől eltérve – egy másik szombati napot jelöl ki munkanapnak, vagy beosztja a munkavállalót rendes munkaidőben történő munkavégzésre, akár augusztus 19-én, hétfőre is.

Érdekes kérdést vet fel az egy hétre beosztható munkaidő mértékére vonatkozó szabályozás abban az esetben, ha a munkanapáthelyezéssel érintett héten hat munkanap van. Főszabály szerint ugyanis egy héten legfeljebb 48 órát lehet dolgozni, melybe a rendkívüli munkaidő tartamát is be kell számítani. Egy általános teljes napi munkaidőben dolgozó munkavállaló esetén a szombati munkanappal érintett héten a teljesítendő munkaidő a beosztás szerint 48 óra, ezért nem lehetne rendkívüli munkaidőt elrendelni.

A törvény azonban megengedi, hogy a szombaton történő munkavégzéssel érintett naptári héten a rendelet szerinti munkarendet alkalmazó munkáltatóknál el lehessen tekinteni a heti munkaidő legmagasabb mértékére vonatkozó szabályoktól. Ezért akár mind a hat munkanapon teljesíthető a napi maximális, 12 órás munkaidő, így szabályosan elrendelhető ezekre a hetekre 6×12 óra, azaz 72 óra munkaidő. 

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyors ütemben nő a fizikai munkások bére

2022. április 26. 20:46
Két számjegyű a növekedés

Mennyit keresnek a magyarok? Kijöttek a friss fizetési adatok

2022. augusztus 26. 07:53
A KSH szerint 503 500 forint volt a bruttó átlagkereset júniusban. A nettó kereset mediánértéke 280 800 forint volt, ez 17 százalékkal több, mint tavaly júniusban