Így előzze meg a gerincbántalmakat!

2019. május 10. 09:42
Ülőmunkát végez, sokat kell emelnie, vagy más körülmény miatt éri egyenlőtlen terhelés a gerincét? Esetleg már érzi is ennek a következményeit, Önnek is egyre gyakrabban fáj a nyaka, a háta, a dereka? Néhány tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek ezek elkerülésében.

A nyak és a hát, a derék visszatérő fájdalma a felnőttek kilencven százalékát érinti kisebb-nagyobb mértékben. Nem szükségszerű azonban, hogy így legyen: megfelelő aktivitással, tudatosan „gerincbarát” életmóddal, ergonómiailag megfelelő munkahelyi körülmények kialakításával jó eséllyel el lehet kerülni a gerincbántalmakat.

Leggyakrabban a gerincet érő kiegyensúlyozatlan terhelés okoz háti és derékfájdalmat. Ilyen következményekkel járhat például a tartós ülőmunka, a mozgáshiány, a jelentős túlsúly, a rossz technikával végzett emelés, a fizikai vagy pszichés túlterhelés és az alsó végtagok közötti hosszkülönbség is. A túlzott, illetve egyenlőtlen terhelés hatására az izomegyensúly felborul, állandósul a görcsös, védekező, görnyedt, helytelen testtartás.

Tegyen az esetleges alkati okok ellen!

Nemcsak az életvitel, a külső körülmények hatására alakulhatnak ki gerincbántalmak, hanem alkati tényezők is befolyásolhatják. Törekedni kell a normális testsúly megtartására, mert a kóros elhízás, különösen a hasi zsírfelhalmozódás jelentősen megterheli a gerincet. Érdemes mielőbb utánajárni az esetleges ortopédiai problémáknak is, mert például az elhanyagolt lúdtalp vagy bütyök megváltoztatja a járás közbeni súlypontot és egyenlőtlen terhelést okozhat. Nemegyszer az egyéb ízületi gondok, például a csípő vagy térdfájdalmak mögött a lábak hosszának néhány centiméteres eltérése van, ami hosszabb távon szintén okozhat gerincproblémákat is. Ezeket azonban egyénre szabott, megfelelő ortopédiai segédeszközökkel, talpbetéttel, magasítóval stb. orvosolni lehet.

Gerincbarát munkahelyi körülmények

A munkavégzés körülményeit különösen gondosan meg kell vizsgálni a gerinc védelme szempontjából.  Ülő munka esetén a munkaasztal és a monitor magassága, az ülőbútor ergonómiai szempontú kiválasztása, a számítógépes munkaállomás megfelelő kialakítása alapvető fontosságú.

Álló munkavégzés közben is figyelni kell a munkalap magasságára, hogy a munkavégzés kényelmesen, egyenes háttal történhessen, ne kelljen hozzá lehajolni. Fontos a megfelelő cipő is: lapos sarkú, a lábfejet és a bokát stabilan tartó, rugalmas talpú cipő a legjobb a munkavégzéshez.

Fizikai munka során a gerincet leginkább a nagyobb súlyok emelése veszélyezteti, ezért eközben nagyon kell vigyázni a helyes testtartásra. Egyenes törzzsel, a teherrel szembefordulva emeljünk, ne csavarodjon el a derék a csípőhöz képest, és ne a derekat, hanem a térdet hajlítsuk meg az emeléskor.

Munka közben hasznos az álló és ülő testhelyzet váltogatása, ezért ha tehetjük, állva vagy járkálva telefonáljunk és lift helyett gyalog járjunk a lépcsőn (ez ingyen sportpálya munkaidőben!). Óránként mindenképpen álljunk fel néhány percre és végezzünk a vérkeringést fokozó, nyújtó, lazító gyakorlatokat.

Így kímélheti a gerincét ülő testhelyzetben!

Az általában használt, méretre beállított irodai szék mellett érdemes kipróbálni alternatív megoldásokat, mint a labda vagy a térdeplőszék. Hosszas ülés esetén ajánlott kiegészíteni a széket ékpárnával, a gerincet megtámasztó hengerpárnával, illetve a gerinckörüli izmok állandó mikromozgását kiváltó, felfújható gumipárnával. Mindenkinek meg kell figyelnie, hogy neki ezen lehetőségek közül melyik esik jól, mert ez eléggé különböző nemcsak egyénenként, hanem még időszakonként is.

A helyes ülésre mindenképpen figyeljünk: ülés közben a törzs legyen egyenes, a szék támlája támassza meg a derekunkat illetve a medencecsontunk tetejét, a lábat a földre merőlegesen, a talpat a padlóra helyezzük. Monitor előtt végzett munkánál a képernyő legyen kartávolságnyira, a szemmagassághoz igazítva.

Figyeljen oda a fekvőhelyére is!

A nem megfelelő fekhely szintén erősen megviselheti a gerincet. A gerincbarát ágy  a testmagasságnak megfelelő hosszúságú, ágybetéte rugalmas, de kemény, gödröktől, süppedésektől mentes, magassága pedig olyan, hogy a szélén ülve a térdünk derékszöget zárjon be. A túl magas és nagyméretű párna helyett inkább kisebbet ajánlatos használni, amely a fejet nem emeli fel túlságosan, nehogy elmerevedjen a nyak az alvás során. Hason fekvéskor semmilyen párnára nincs szükség.

A gerincet védő mozgás

A gerincbántalmak megelőzésére a legtöbbet a rendszeres, gerinckímélő mozgással lehet tenni. A munka közben tartott szünetekben naponta többször is végzett nyújtó, lazító gyakorlatokon kívül heti néhány alkalommal hosszabb, legalább fél- vagy egyórás, intenzívebb mozgásra is szükség van. A testmozgás nemcsak a keringés serkentésével, hanem a hátizmok erősítésével, az egész test átmozgatásával, rugalmasabbá tételével, a testtudatosság erősítésével segít. A gerincbántalmak megelőzéséhez számtalan mozgásforma hozzásegíthet: a lehetőleg gyógytornásztól megtanult gerinctorna a legjobb, ezt kiválóan egészíti ki az úszás, a séta, a kocogás, a tánc, az egyenes derékkal végzett biciklizés, a Pilates, a jóga is.

A cikk a Budai Egészségközpont szakkórháza, az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

„Hazugságokat terjesztenek a magyar koronavírus-törvényről”

2020. április 06. 09:15
Hazugságokat, csúsztatásokat, álhíreket terjesztenek a magyar „koronavírus-törvényről” - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

SMS-ben jeleztem, hogy csúsztatnék aznap

2016. szeptember 27. 08:30
Olyan kérdésem, hogy a múlt héten szombaton benn voltam túlórán, a következő héten nem mentem be, kedden reggel írtam sms -t a műszakvezetőmnek, hogy nem tudok bemenni és csúsztatnám a múlt heti túlórámat. Mire ő egyből beírta aznapra az igazolatlanomat, ami bónuszok és cafetéria megvonással jár. Tehát 1 túlórám van, és pár nap szabadságom, de mégis igazolatlan napot írtak be. Hozzáteszem neves cégről van szó, gépi idő elszámolással. Mit tanácsolnak mit tegyek, hogy fizetéskor ne vesszen el ennyi pénzem?