Így terveznek a munkáltatók a cafeteriával

2019. november 08. 09:41
Bár 2019. november elején a 2020-as adótörvények végleges állapota még nem volt ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen költségkerettel működteti 2020-ban a juttatási rendszerét.

A www.cafeteriatrend.hu weboldal 327 munkáltató megkérdezésével vizsgálta, hogyan is alakulhat a jövő évi juttatási keretük.
A megkérdezettek összesen 213.020 munkavállalót foglalkoztatnak. A válaszadók nagy része abból indult ki, hogy ha a jelenlegi keretek közt maradna a cafeteria rendszer adójogi szabályozása, akkor milyen mértékű juttatást adnának jövőre – ismerteti az alapfelvetést Fata László juttatási szakértő.

A válaszadók 0,6 százaléka nem tudja még megítélni a helyzetet, ők a munkavállalók 2,4 százalékát foglalkoztatják. A többiek már rendelkeznek általános tervekkel 2020-ra.

A megkérdezett cégek 4,6 százaléka tervezi megszüntetni a béren kívül adott juttatásait.

Fotó: BÉKÉS MEGYEI HÍRLAP

Ők jellemzően kisebb létszámú munkáltatók (2-160 fő). Így ez az intézkedés a kutatásban résztvevő munkavállalói állomány 0,2 százalékát érintheti.

A válaszadó munkáltatók 2,5 százalékánál csökken majd a tervek szerint a juttatási keret.

Náluk a létszám 1,8 százaléka dolgozik.

A csökkentés átlagos mértéke – ha figyelembe vesszük az egyes válaszadóknál dolgozó munkavállalók létszámát – 27,5 százalék.

A nagy többség nem változtatna a béren felül adott elemek mértékén. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 82 százaléka, akik az érintett létszám 87,3 százalékát foglalkoztatják.

A válaszadók 7,6 százaléka (náluk az érintett munkavállalók 8 százaléka dolgozik) növelheti 2020-ra a juttatásokra szánt keretét.
A tervezett átlagos növekedés a munkavállalók számával súlyozott mértéke majdnem 7 százalék.

Emellett akadnak olyanok is (2,7 százalék), akik a jövő évre vezetnének be új juttatási rendszert. Mivel zömében alacsonyabb létszámú munkáltatók nyilatkoztak így, ezért ez a pozitív változás az érintett munkavállalói létszám 0,3 százalékát érintheti.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

A szokásosnál könnyebben állapodhatnak meg a minimálbérről

2021. szeptember 14. 09:43
Kedden tárgyalnak a munkaadók és a szakszervezetek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának első fordulójában, hogy megegyezzenek a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum mértékéről. Ezúttal nem várhatók nagy viták

Emiatt van ennyire sok hiánybeteg itthon: pedig könnyen elkerülhető lenne a baj

2021. október 18. 08:50
A mindennapos zöldség- és gyümölcsfogyasztás minden korosztály számára különösen fontos, arról nem is beszélve, hogy az őszi, téli időszakban kiemelten hangsúlyos a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-ellátottsága, az immunrendszerünk megfelelő felkészítése a téli, influenzás, vírusos időszakra. Ilyenkor is a rendelkezésünkre állnak friss, elvermelt vagy eltett zöldség- és gyümölcsfélék, amelyekből kedvünkre válogathatunk. A hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére jött létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevelő programja, az Európai Friss Csapat program, melynek az az egyik célja, hogy a lakosságot ösztönözzék, különös tekintettel a fiatal korosztályra és a szülőkre, a minél több egészséges friss gyümölcs és zöldség fogyasztására. A NAK országos elnökével, Győrffy Balázzsal beszélgettünk minderről.