Így véreztetik ki a multik a magyar tejtermelőket: ez lehet a gazdák csodafegyvere

2020. május 25. 07:39
Kecskeméten mindenki ismeri T. Szabó István családi gazdálkodó tejadagoló automatáját, mely közvetlen módon ellátja a város lakosságát termelői tejjel. A HelloVidék kíváncsi volt, hogy több mint 10 év után honnan jött az ötlet az automatás értékesítésre és vajon milyen ágazati nehézségekkel kell szembenéznie munkája során.
Így véreztetik ki a multik a magyar tejtermelőket: ez lehet a gazdák csodafegyvere

HelloVidék: Mikor és hogyan indult az ötlet, hogy tejadagoló automatákat üzemeltessen Kecskemét és térségében?

T. Szabó István: Többször gondolkodtunk azon, hogyan vehetnénk a magunk kezébe a sorsunkat, mivel a MIZO csődjének komoly vesztesei voltunk. Teljesen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk a tejágazatban, ezért próbáltunk több lábra állni, ez volt az egyik út. A tejnek van egy érdekes menetrendje: ha 2 napon keresztül nem használjuk fel, vagy nem vásárolják meg, akkor veszélyes hulladéknak minősítik, amiért külön fizetni kell, hogy elszállítsák. A felvásárlók kihasználják a helyzetet, mert tudják, hogy kétszeres kényszerpályán vagyunk. Egyrészt a tejet nem tudjuk tárolni a 2-3 nap utáni veszélyes hulladékra minősítés miatt, másrészt a tej nem olyan, mint a többi élelmiszer, ha nincs rá piac egy hónap múlva visszatérünk rá.

Kapcsolódó cikkek

Így tárold az ételeket a hőség alatt: különben dobhatod ki, vagy meg is betegedhetsz

2021. június 24. 11:56
Ezen a héten szerdán és csütörtökön még folytatódik a hőség, akár 39 fok is lehet az ország egyes részein. A hőség - hosszabb-rövidebb enyhülésekkel tarkítva - egész nyáron el fog bennünket kísérni. Ezért különösen fontos, hogy se magunkat, se az ételeinket ne tegyük ki a magas hőmérséklet ártalmainak. Nemcsak pazaroljuk az ételt, ha rosszul tároljuk: meg is betegedhetünk tőle. Mutatjuk azt a 10 aranyszabályt, amellyel elkerülheted a bajt.

Ezeket az élelmiszereket veszi most rengeteg magyar: kemény árat fizetnek értük

2022. január 31. 09:23
Vélhetőleg a legtöbben már keveredtünk hosszú-hosszú beszélgetésekbe, esetleg vitákba egy olyan téma kapcsán, ami igen megosztó a társadalomban - ilyen például a vega, vegán életmód kontra húsfogyasztás. Nem számít, hogy mi melyik oldalhoz tartozunk, szinte biztos, hogy a témában már foglaltunk állást. De vajon mi alapján? Biztosra vehetjük, hogy zöldebb, ha csak növényi eredetű termékeket fogyasztunk? Vagy igaz, hogy a sokszor emlegetett marhahúsfogyasztásnak és marhatenyésztésnek van a legnagyobb ökológiai lábnyoma? Ezekre, és sok más kérdésre is kerestük a választ cikksorozatunk újabb részében, melyben Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke volt segítségünkre.