Íme, 5 nagyon egészséges gyógynövénytea a téli napokra

2024. február 12. 13:06
Gyógynövényteák, melyek erősítik az immunrendszert, és csökkenthetik a gyulladást, a vérnyomást és a koleszterinszintet.
 
Az alábbi gyógyteák azonkívül, hogy ízletesek, bizonyított egészségjavító hatással rendelkeznek; némelyiket már évszázadok óta használják különböző betegségek kezelésére.
Íme, 5 nagyon egészséges gyógynövénytea a téli napokra

Rooibos (Aspalathus linearis) növény

​1. Kamillakamillatea egy u00fcveg kiu00f6ntu0151ben

A kamillatea leginkább nyugtató hatásáról ismert, és gyakran használják alvássegítőként – ezt egyébként számos tanulmány bizonyítja.
kamilla
Mi több, a kamillának antibakteriális, gyulladáscsökkentő és májvédő hatása is van, egyes kutatások szerint pedig segíthet a vércukorszint szabályozásában és enyhítheti a premenstruációs szindróma tüneteit is.
 
2. Borsmenta
borsmentatea egy u00fcvegpohu00e1rban
Számos tanulmány kimutatta, hogy a borsmentából készült italok segíthetnek enyhíteni az emésztési zavarokat, a hányingert, a gyomorfájást és az irritábilis bél szindróma egyéb tüneteit. Bár a borsmentateát leginkább az emésztőrendszer egészségének javítására szokták javasolni, rengeteg antioxidánst is tartalmaz, ezért rákellenes, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai is vannak.
 
3. Gyömbér
egy csu00e9sze gyu00f6mbu00e9rtea citrommal
Ahogy a Healthline kiemeli, a gyömbérteában rengeteg antioxidáns található, emellett jól ismert orvosság a hányinger ellen is – a tanulmányok egybehangzóan megállapítják, hogy a terhesség korai szakaszában fellépő, valamint a rákos kezelések és a műtétek okozta hányingert is enyhítheti. Arra is van tudományos bizonyíték, hogy a gyömbér segíthet megelőzni a gyomorfekélyt, enyhítheti az emésztési zavarokat, és csökkentheti a menstruációval járó fájdalmat. Ráadásul egyes tanulmányok szerint a kamillához hasonlóan még a vércukorszint szabályzásában is segíthet, így cukorbetegeknek különösen ajánlott.
 
4. Hibiszkusz
hibiszkusz
Merész színe és egyedi, szokatlanul savanyú íze mellett a hibiszkusztea hihetetlenül egészséges.
egy kanna hibiszkusztea egy asztalon
Egyes tanulmányok szerint a gyógynövény jelentősen csökkentheti a koleszterinszintet, az oxidatív stresszt és a vérnyomást. Emellett immunerősítő hatása is jól ismert, hiszen rengeteg C-vitamint tartalmaz.
 
5. Rooibos
Rooibos tea
A rooibos, vagyis a vörös fokföldirekettye, egy dél-afrikai cserje. Az ottani lakosság már a 18. század óta fogyasztja ezt a növényt jelentős élettani hatásai miatt. A vörös bokrot akkor szüretelik le, amikor 1-1,5 éves már a növény, és a feldolgozáskor nemcsak a tűszerű, éles levelét, hanem a szárvégeit, de akár a kérgét is felhasználják.
 
Ezeket a részeket aztán hagyják megszáradni, összezúzzák, majd fermentálják - ennek során kapja meg az eredetileg zöld rooibos a jellegzetes vörös színét. Ezután gőzöléssel fertőtlenítik, megszárítják, átválogatják és csomagolják.
rooibos
A rooibost nem véletlenül fogyasztják az emberek évszázadok óta, hiszen rengeteg jótékony hatással bír. Nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz: cink, réz, magnézium, mangán, kalcium, kálium és fluor is található benne, ezért a fogyasztása jót tesz a csontoknak és a fogaknak is, a mangán növeli a csontsűrűséget, a kalcium pedig erősíti a csontokat.
 
Magas antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentőként is funkcionál, de fejfájásra is nagyon jó megoldás lehet. Megköti a daganatos megbetegedéseket előidéző szabad gyököket, így rákmegelőző szerepe is van. Görcsoldó hatóanyagai miatt hasfájásra is használják, fogyasztása elősegíti az emésztést. Mindezek mellett még  a szívünknek is jót tesz, koffeinmentes, és tele van flavonoiddal, melyek javítják a vérkeringést, helyreállítják a koleszterinszintet, ezáltal pedig csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. 
 
forrás: hamuesgyemant.hu/sobors.hu

 

 

Kapcsolódó cikkek

Ukrajna 2022-ben rekord mennyiségű fagyasztott málnát exportált

2023. február 13. 10:19
Húsz százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget.
 
Ukrajna 2022-ben, a háborús pusztítások, a súlyos munkaerő hiány és logisztikai akadályok ellenére rekord mennyiségű (mintegy 40.000 tonna) fagyasztott málnát értékesített külföldre, ami 20 százalékkal meghaladta az előző évi mennyiséget – olvashatjuk a freshplaza.com hírportálon.
 

A Mogyi Kft. (Baja) bejelentésére ízesített, pörkölt kukoricaszem-termékeket hívott vissza a NÉBIH

2023. június 22. 18:00
A határérték feletti aflatoxin tartalom lehetséges előfordulása miatt a Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
 
A termékvisszahívás kizárólag az alábbi adatokkal azonosított termékekre vonatkozik.