Már a svédek is drágállják a zöldségeket
2023. április 05. 13:01
Az egész Európára jellemző drágulás Svédországot is sújtja. A skandináv országban az elmúlt 72 év legnagyobb mértékű élelmiszerár-emelkedéséről, és az utóbbi három évtized legmagasabb inflációjáról számoltak be a szakemberek.

A magas jövedelmű országok fogyasztóiár-indexének (CPI) legfrissebb adatai szerint az infláció Svédországban 12%-ra emelkedett 2023 februárjában, így egyre többeknek okoz gondot az alapvető élelmiszerek vásárlása is.
A póréhagyma és a karfiol példátlan mértékben, mintegy 80%-kal drágult 2022 februárja óta, a paprikáért pedig 54%-kal kell többet fizetni.
Az inflációs rátát befolyásolta az élelmiszerárak széles körű emelkedése, de a zöldségek valamivel jobban drágultak, mint más élelmiszerek, fogalmazott Mikael Nordin, a Svéd Statisztikai Hivatal tisztviselője. Az ország egyik legnagyobb termelői szervezete, a Svenska Odlarlaget munkatársa, Peter Horvath szerint az ukrán–orosz konfliktus és a magasabb energiaárak az okai a svéd gyümölcs- és zöldségfélék drasztikus áremelésének. Az energiahordozók drágulása minden európai országban növeli a termelési költségeket, amit nem biztos, hogy a fogyasztói piac el tud fogadni. Mivel számos kertész visszafogta a termelését a bizonytalanságok miatt, a kisebb kínálat még magasabb árakhoz vezetett. A helyzetet nehezíti, hogy Európa déli régióiban a rossz időjárás további terméskiesésekhez vezetett.
A svéd versenyhatóság egyébként már vizsgálja, hogy nem élnek-e vissza a kereskedők a helyzettel, és nem értékesítenek-e indokolatlanul magas áron, miközben a kiskereskedők arról számolnak be, hogy egyes üzletek csődközeli helyzetben vannak a megnövekedett költségeik miatt.
Peter Horvath arra számít, hogy a frisstermékek ára tavasszal visszatér a megszokott szintre, és Észak-Európában ismét felpörög a termelés.
Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de
Kapcsolódó cikkek
Akár négyszer olyan drága Magyarországon ugyanaz a tészta, mint nyugaton
2023. augusztus 01. 14:39
Miért kerül a sokszorosába ugyanaz az élelmiszertermék Magyarországon, mint bizonyos nyugat-európai országokban? A magas infláció miatt még árérzékenyebbé vált hazai vásárlók jogosan tehetik fel ezt a kérdést.
Pár évvel ezelőtt azért kezdett kemény harcba a magyar agrárkormányzat az – elsősorban nyugati – élelmiszergyártókkal, mivel azok a meglátása szerint eltérő minőségű termékeket szállítottak a mi piacunkra, mint az otthoniakra.
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé egy magyar fejlesztés
2024. július 01. 17:31
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése – közölte az egyetem ma az MTI-vel.