Már a svédek is drágállják a zöldségeket
2023. április 05. 13:01
Az egész Európára jellemző drágulás Svédországot is sújtja. A skandináv országban az elmúlt 72 év legnagyobb mértékű élelmiszerár-emelkedéséről, és az utóbbi három évtized legmagasabb inflációjáról számoltak be a szakemberek.
A magas jövedelmű országok fogyasztóiár-indexének (CPI) legfrissebb adatai szerint az infláció Svédországban 12%-ra emelkedett 2023 februárjában, így egyre többeknek okoz gondot az alapvető élelmiszerek vásárlása is.
A póréhagyma és a karfiol példátlan mértékben, mintegy 80%-kal drágult 2022 februárja óta, a paprikáért pedig 54%-kal kell többet fizetni.
Az inflációs rátát befolyásolta az élelmiszerárak széles körű emelkedése, de a zöldségek valamivel jobban drágultak, mint más élelmiszerek, fogalmazott Mikael Nordin, a Svéd Statisztikai Hivatal tisztviselője. Az ország egyik legnagyobb termelői szervezete, a Svenska Odlarlaget munkatársa, Peter Horvath szerint az ukrán–orosz konfliktus és a magasabb energiaárak az okai a svéd gyümölcs- és zöldségfélék drasztikus áremelésének. Az energiahordozók drágulása minden európai országban növeli a termelési költségeket, amit nem biztos, hogy a fogyasztói piac el tud fogadni. Mivel számos kertész visszafogta a termelését a bizonytalanságok miatt, a kisebb kínálat még magasabb árakhoz vezetett. A helyzetet nehezíti, hogy Európa déli régióiban a rossz időjárás további terméskiesésekhez vezetett.
A svéd versenyhatóság egyébként már vizsgálja, hogy nem élnek-e vissza a kereskedők a helyzettel, és nem értékesítenek-e indokolatlanul magas áron, miközben a kiskereskedők arról számolnak be, hogy egyes üzletek csődközeli helyzetben vannak a megnövekedett költségeik miatt.
Peter Horvath arra számít, hogy a frisstermékek ára tavasszal visszatér a megszokott szintre, és Észak-Európában ismét felpörög a termelés.
Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de
Kapcsolódó cikkek
Több a vitamin a levelében, mint magában a zöldségben!
2024. január 22. 14:50
Nem érdemes kidobni, inkább együk meg a retek levelét! Nagyon sok benne a vitamin és még finom is.
Az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlanok – állítja a FAO Mezőgazdasági Bizottsága
2023. július 14. 11:49
Olyan tápanyagok forrásai, amelyekhez növényi eredetű élelmiszerekből nem könnyű hozzájutni.
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé melyben az állattenyésztésnek az egészséges táplálkozásban és az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának biztosításában betöltött kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet – írja a nak.hu

