Már a svédek is drágállják a zöldségeket

2023. április 05. 13:01
Az egész Európára jellemző drágulás Svédországot is sújtja. A skandináv országban az elmúlt 72 év legnagyobb mértékű élelmiszerár-emelkedéséről, és az utóbbi három évtized legmagasabb inflációjáról számoltak be a szakemberek.
Már a svédek is drágállják a zöldségeket
A magas jövedelmű országok fogyasztóiár-indexének (CPI) legfrissebb adatai szerint az infláció Svédországban 12%-ra emelkedett 2023 februárjában, így egyre többeknek okoz gondot az alapvető élelmiszerek vásárlása is.
A póréhagyma és a karfiol példátlan mértékben, mintegy 80%-kal drágult 2022 februárja óta, a paprikáért pedig 54%-kal kell többet fizetni.
Az inflációs rátát befolyásolta az élelmiszerárak széles körű emelkedése, de a zöldségek valamivel jobban drágultak, mint más élelmiszerek, fogalmazott Mikael Nordin, a Svéd Statisztikai Hivatal tisztviselője. Az ország egyik legnagyobb termelői szervezete, a Svenska Odlarlaget munkatársa, Peter Horvath szerint az ukrán–orosz konfliktus és a magasabb energiaárak az okai a svéd gyümölcs- és zöldségfélék drasztikus áremelésének. Az energiahordozók drágulása minden európai országban növeli a termelési költségeket, amit nem biztos, hogy a fogyasztói piac el tud fogadni. Mivel számos kertész visszafogta a termelését a bizonytalanságok miatt, a kisebb kínálat még magasabb árakhoz vezetett. A helyzetet nehezíti, hogy Európa déli régióiban a rossz időjárás további terméskiesésekhez vezetett.
 
A svéd versenyhatóság egyébként már vizsgálja, hogy nem élnek-e vissza a kereskedők a helyzettel, és nem értékesítenek-e indokolatlanul magas áron, miközben a kiskereskedők arról számolnak be, hogy egyes üzletek csődközeli helyzetben vannak a megnövekedett költségeik miatt.
Peter Horvath arra számít, hogy a frisstermékek ára tavasszal visszatér a megszokott szintre, és Észak-Európában ismét felpörög a termelés.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de

Kapcsolódó cikkek

Már lehet jelentkezni az OMÉK Élelmiszeripari Innovációs Nagydíj pályázatára

2023. július 13. 12:14
2023. október 20-22. között 81. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), melynek keretein belül idén is elismerésben részesülnek a hazai élelmiszeripari innovációk legkiemelkedőbb eredményei.

Barna rizs: nagy jelentőséggel bíró felfedezés

2023. március 16. 11:43
Japán tudósok egy olyan egészségvédő vegyületet fedeztek fel a barnar izsben, amely más élelmiszerben nem található meg.
A világon több mint 100 országban termesztenek rizst, és Kínában fogyasztják a legtöbbet belőle. Ázsia többi részén is fő élelmiszernek számít, a fogyasztása meghaladja az évi 100 kg/fő/év mennyiséget. Az étkezések központjában elsősorban a fehér rizs áll. Az az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével egyre elterjedtebb a barna rizs is, amely jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, ha a diétához adjuk hozzá, segít a testsúly és a koleszterinszint csökkentésében, valamint gyulladások megszüntetésében.