Innovációs Nap keretében mutatták be az új kutatóközpontot

2019. december 04. 09:19
Az új Agrárinformatikai Kutatóközpont a Szent István Egyetemen rendezett Agrárinformatikai Innovációs Nap keretében mutatkozott be a szakmai közönségnek.

A Szent István Egyetem és vállalati partnerei (SKC-Consulting Kft., AXIÁL Javító, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ASSECO Central Europe Magyarország Zrt., ENERGOTEST Kft.) stratégiai jelentőségű KFI együttműködést (FIEK_16-1-2016-0008) kötött.

 

Ennek eredményeként Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot (AgIT FIEK) hoztak létre Gödöllőn, melyhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1.482.127.690 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette a konzorciumot.

A kutatóbázis a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán kapott otthont  – fotó: Agroinform.hu

A konzorcium arra vállalkozott, hogy a lehetőségeket kihasználva az agrárinformatikai alapkutatásokkal törekedjen befolyásolni a fejlesztési trendeket, és alkalmazott kutatásokkal segítsen a létező rendszerek kompatibilitási problémáinak megoldásában.

Az Agrárinformatikai FIEK létrehozásával az informatikai eszközök mezőgépészeti technológiába történő integrációjának egy dedikált kutatási és fejlesztési központja jött létre, amelynek tárgyiasult eleme az Agrárinformatikai Kutatóközpont épületének kialakítása új beruházásként, a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán.

A rendezvény célja, hogy a meghívottak, és az általuk képviselt szervezetek megismerjék a projekt jelentőségét  – fotó: Agroinform.hu

A kutatóbázison mérnöki iroda, prototípusműhely, ISOBUS tesztlaboratórium, elektronikai műhely, 300 m2-es gépcsarnok és két tantermes továbbképzési centrum kapott helyet.

Az Agrárinformatikai Kutatóközpont 2019. december 3-án Innovációs Nap keretében mutatkozott be a szakmai közönségnek. A rendezvény célja, hogy a meghívottak, és az általuk képviselt szervezetek megismerjék az AgIT FIEK projekt kiemelt kutatási területein 2017-2019 között elért eredményeket és a további célkitűzéseket.

A pályázat során életre hívott Agrárinformatikai Központ 2020-tól szolgáltatóként kíván megjelenni a mezőgazdasági gépgyártás és agrárinformatikai innováció területén, ennek érdekében felajánlja infrastruktúráját, szakmai tapasztalatait és emberi erőforrásait az együttműködő partnerek számára.

A FIEK program keretében országszerte nyolc ipari-egyetemi együttműködési centrum valósul meg – fotó: Agroinform.hu

A gödöllői rendezvényen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal képviseletében Dr. Szabó István elnökhelyettes beszélt a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központok szerepéről a magyar innovációs rendszerben.

„A Hivatal által kidolgozott FIEK program keretében a vállalatok részéről felmerülő kutatás-fejlesztési és innovációs igényekre alapozva országszerte nyolc ipari-egyetemi együttműködési centrum valósul meg összesen közel 35 milliárdos támogatással” – emlékeztetett az előadásában.

Dr. Szabó István szerint a szerves együttműködésben zajló alkotómunka kölcsönös előnyökkel jár – fotó: Agroinform.hu

Kiemelte, hogy ez a szerves együttműködésben zajló alkotómunka kölcsönös előnyökkel jár, hiszen a menedzsment-szemlélet elsajátításával javul a kutatóhelyek hatékonysága, a vállalati kutatás-fejlesztésnek pedig új dimenziót ad, ha számíthatnak az egyetemi tudásbázisok erőforrásaira.

A rendezvényen ünnepélyes körülmények között került sor a Szent István Egyetem és a Közlekedési Műszergyártó Zrt. valamint a Valor Hungariae Zrt. együttműködési szerződésének aláírására.

Remélhetőleg a kutatói közösség és az ipari szereplők szervezett együttműködéséből versenyképes fejlesztések születhetnek  – fotó: Agroinform.hu

Az aláírási ceremóniák szimbólumai annak, hogy a kutatói közösség és az ipari szereplők szervezett együttműködéséből olyan nemzetközi összehasonlításban is versenyképes fejlesztések születhetnek, amelyek a kutatói kiválóságra alapozva létező piaci igényeket szolgálnak.

Az Innovációs Nap résztvevői a modern technika megismerése után megtekintették a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum „Agrárinformatika v_0.1.” című kiállítását, amely az múlt technológiáit volt hivatott bemutatni.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Megtagadhatja-e a dolgozó a túlórázást?

2019. január 07. 12:10
A munkaviszonyban a munkáltató rendkívüli munkaidőben való munkavégzést rendelhet el. Előfordulhat azonban, hogy a munkavállaló nem kíván túlórázni. Ebben a helyzetben felmerül a kérdés, hogy jogszerűen megtagadhatja-e a munkavállaló a túlórában való munkavégzésre való utasítást? Milyen hátrányos következménye lehet a rendkívüli munkavégzés megtagadásának?

Írásos megállapodás kellene a túlórázás növeléséhez

2018. december 07. 08:23
Az éves 250 órán felül további 150 óra rendkívüli munkaidőt, „önként vállalt túlmunkát” csak úgy rendelhet el a munkaadó, ha arra írásbeli megállapodást köt a munkavállalóval – tartalmazza az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosító indítvány.