Ismerjük meg: citromfű, indiai fűszercirok vagy moldvai sárkányfű

2018. november 07. 09:49
Illatuk hasonló, de gyógyhatásuk kevésbé, így nem árt, ha figyelünk.

A kiskertek nagy kincse, sokak kedvenc teája, itala készül a citromfűből.

Citromfű avagy méhek füve

Anyanövény a Melissa officinalis, azaz a citromfű, régiesen méhfű. A melissa, melitta görög szó, mely méhet jelent. Artemisz epheszoszi templomának papnőit nevezték melisszáknak, azaz méheknek, mivel Artemisz – és sok más istenség, pl. Krisna, Visnu – hűséges kísérőinek a méheket tartották.

Mediterrán eredetű évelő lágyszárú, de a régi termesztések nyomán hazánkban már többfelé vadon is előfordul. Valamivel jobb minőségű a levéldrog /Melissae folium/, majdnem ugyanilyen a virágzó föld feletti része /herba/ drogja: Melissae herba.  A levelet és a herbát a virág bimbós állapotában kell gyűjteni, ekkor a leghatékonyabb. Évente kétszer is vágható, de nem szabad hagyni elmagzani, mert idővel a kert minden részén citromfű fog nőni.

Adagolása: 1-2 púpozott teáskanálnyi drog csészénként, melyet forrázunk, napi akár több alkalommal is ihatunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A citromfű hatása
  •  Idegrendszeri hatások. Nyugtató, idegerősítő, feszültséget és szorongást oldó, régiesen ,,üdítő és élénkítő” hatásai talán a leginkább ismertek. Mindenféle idegi eredetű gyomor-, méh-és szív problémánál sikerrel alkalmazható. Így feszülő gyomor, gyomoridegesség, idegi eredetű meteorizmus /felpuffadás/, ideges hányinger – régebben még terhességi hányásnál is -, havibajjal kapcsolatos idegi eredetű panaszok, változókori problémák, ideges szívdobogás, ,,szívidegesség” szúró érzésekkel, stresszes kimerültség, fejfájás és hasonlók esetén érdemes megpróbálni.

Régi felismerés, hogy nőkre sokkal jobban hat a citromfű, mint férfiakra. A jó öreg Paracelsus /1493-1541/ is a melisszából állította elő ,,quinta eesentia-ját”, mely a ,,vénasszonyokat is ifjúkori minéműségre varázsolja vissza”.

  • Álmatlanság elleni alkalmazása szintén az idegrendszeri hatásából eredeztethető. De ha már szelíd szereknél tartunk, hagy osszam meg egy jól bevált házi altató titkát:
    Jól megmosott almát hámozzunk meg, a héjából kis maréknyit főzzünk 10-15 percen keresztül, majd mikor levesszük a tűzről, tehetünk bele citromfüvet is. 20 perc után leszűrjük, lefekvés előtt kortyoljuk. Igen jól bevált elalvást segítő szer. Édesítés nélkül használjuk, cukor nélkül is kellemes tea ! Természetesen száríthatunk is almahéjat, ugyanúgy fog hatni.
  • Görcsoldó hatás. A növény görcsoldó hatása enyhe, sokan meg is kérdőjelezik. Inkább idegrendszeri hatásaival összefüggésben enyhíti a menstruációs és egyéb görcsöket.
  • Antivirális hatás. Itt sok a zavar, félreértés. A növény nem általános vírusirtó, hanem specifikum! Csakis az ajakherpesz vírusára elég hatékony, annál virostatikus, azaz a vírusok szaporodását gátló hatású. Ezen hatása a fenolos jellegű vegyületeinek köszönhető, melyek vízben oldékonyak és nem illannak el. Tehát ajakherpesz ellen egyszerűen teát kell készíteni, és ezzel kenegetni, borogatni, de jó az alkoholos kivonat is. Mivel azonban nem pusztítja a vírusokat, hanem gátló hatása csak meggátolja a szaporodásukat, ezért csakis a legelső tünetek megjelenése idején alkalmazva számíthatunk sikerre. Persze legjobbak a sokáig ható gél-és kenőcsformák. Később alkalmazva ugyan még segíthet a citromfű, vagy a gélje, kenőcse, de akkor már csodát ne várjunk.
  • Külsőleg a citromfű tea vagy tinktúra régi háziszer duzzanatokra, zúzódásra, reumás fájdalomra, rovarcsípésre.
  • Végül a paradox hatás, mikor az adagok jelentős, legalább háromszorosra emelésével élénkítő hatásúvá válik a citromfű tea.
Mit tud a moldvai sárkányfű?

moldvai sárkányfű /Dracocephalum moldavica/ gyakorlatilag a citromfűvel megegyező illóolajat tartalmaz, csak éppen nagyságrenddel többet. És ezen növény teája már szokásos adagolással is élénkítő hatású!
Nem véletlen, hogy 1988-ban egy pécsi gyógyszerész szabadalmat jelentett be egy teakeverékre, mely nem volt más, mint a citromfű és sárkányfű keveréke. A szabadalmi igénypont: ,,Eljárás frissítő hatású gyógytea keverék előállítására” szólt.
Nincs új a Nap alatt! A valamikori Karmelitaszesz, mely jórészt nagy töménységű citromfű esszenciát tartalmazott, éppen élénkítő hatása miatt is volt keresett szer.

Fotó: pixabay.com/ Sárkányfű

A citromfű csak csekély mennyiségű illóolajat tartalmaz. Ezért a gyakorlatban a legalább nagyságrenddel több és nagyon hasonló összetételű illóolajat tartalmazó két másik növényből is ,,citromfű olajat” párolnak le. Egyik a már említett egynyári, kertben is jól termeszthető, mutatós moldvai sárkányfű /Dracocephalum moldavica/, másik pedig az ázsiai citrom nárdus  vagy indiai fűszercirok, a Cymbopogon citratus, melyet ott tömegesen termesztenek.  Ez utóbbinak is van jónéhány pozitív egészségügyi hatása van, többek között emésztési problémák elleni gyógyírként, továbbá hatékonyan használhatjuk koleszterin és vérzsír csökkentésére is. A növényt lázfűnek is nevezték, mert főként a láz csillapítására használták.

Bármelyiket is használjuk, figyeljünk arra, főként illóolaj vásárlásakor, hogy megbízható helyről és jó minőséget válasszunk, akkor biztos, hogy azt kapjuk, amit használni szeretnénk és nem az olcsóbb indiai citromfüvet a melissa helyett.

Fotó: pixabay.com

Levegő illatosításánál mindhárom növény illóolaja harmonizál a citrom, geránium, grapefruit, ilang-ilang, levendula, zsálya, narancs, rozmaring, teafa illóolajokkal.

soksziuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Tisztítsuk meg együtt a természetet!

2021. március 26. 07:45
Az erdők-mezők megtisztítására hív az Aktív Magyarország és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ tavaszi kampánya.

A nettó zéró emisszió elérése

2019. június 27. 08:29
A G20-országok vezetői a héten Oszakában tartják éves csúcstalálkozójukat. Az ENSZ főtitkára, António Guterres is találkozik velük, mielőtt Abu-Dzabiba utazik, ahol az ENSZ szeptemberi klímavédelmi csúcsának menetrendjét véglegesítik. E két csúcstalálkozónak kellene a világot arra a pályára állítania, amely a történelem leggyorsabb gazdasági átalakulását valósítja meg. Mégis, mindkét csúcson a legjobb esetben is csak apró előrelépések várhatók.