Ismét változnak az otthoni munkavégzés szabályai

2021. július 06. 08:02
2021. július 2. napján megjelent a 126. számú Magyar Közlöny, melyben helyet kapott a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. kormányrendeletet módosító 393/2021. kormányrendelet is. A változások lényegét az alábbiakban foglaljuk össze.
Ismét változnak az otthoni munkavégzés szabályai

Ezek a munka törvénykönyve jelenlegi, főbb szabályai

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 196–197. §-ai a távmunkavégzés vonatkozásában külön szabályrendszert vezetett be.

Az Mt. a távmunkavégzést a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen, rendszeresen folytatott olyan tevékenységként definiálja, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek, és eredményét elektronikusan továbbítják.

Garanciális szabály, hogy munkaszerződésben meg kell állapodni a munkavállaló távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásában.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG Munkajog 2021 különszámát kiadói kedvezménnyel itt!

A távmunkavégzéssel összefüggésben a munkáltatót tájékoztatási kötelezettségek terhelik. Tájékoztatnia kell a munkavállalót a munkáltató általi ellenőrzés, a számítástechnikai vagy elektronikus eszköz használata korlátozásának szabályairól, továbbá arról a szervezeti egységről, amelyhez a munkavállaló munkája kapcsolódik.

A munkáltató a távmunkát végző munkavállalónak minden olyan egyéb tájékoztatást köteles megadni, amelyet más munkavállalónak biztosít.

Távmunkavégzés esetében a munkáltató utasítási joga – eltérő megállapodás hiányában – kizárólag a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki. A munkavállaló munkavégzését a munkáltató távmunkavégzés esetében is ellenőrizheti.

Eltérő megállapodás hiányában a munkáltató állapítja meg az ellenőrzés módját és a munkavégzés helyeként szolgáló ingatlan területén történő ellenőrzés esetén annak bejelentése és megkezdése közötti legrövidebb tartamot. Az ellenőrzés nem jelenthet azonban a munkavállaló, valamint a munkavégzés helyeként szolgáló ingatlant használó más személy számára aránytalan terhet.

Végezetül, eltérő megállapodás hiányában a munkavállaló munkarendje kötetlen.

www.adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Május elseje: harc a pihenőidőért, a családra fordítható időért és a szabadságért

2021. május 03. 08:18
Május elsejének jelentését sokan, sokféleképpen értik, sokan, sokféleképpen magyarázzák. Vannak, akik számára túlságosan baloldali, vannak, akik számára túlságosan régimódi ez az ünnep, amely csak a múlthoz kapcsolódik, poros történelemkönyvekhez, amelyben fekete-fehér, elmosódott képeken munkások emelik a kezeiket, zászlóval vagy anélkül, és esetleg integetnek is.

A veszélyhelyzet meghosszabbításával újabb három hónapig marad a távmunka egyszerűbb alkalmazása is

2021. február 24. 07:41
A korábbi 250 ezerhez tavaly decemberben már több mint 400 ezren dolgoztak így. A Népszava cikke.