A veszélyhelyzet meghosszabbításával újabb három hónapig marad a távmunka egyszerűbb alkalmazása is

2021. február 24. 07:41
A korábbi 250 ezerhez tavaly decemberben már több mint 400 ezren dolgoztak így. A Népszava cikke.
A veszélyhelyzet meghosszabbításával újabb három hónapig marad a távmunka egyszerűbb alkalmazása is

„Az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében 2021. május 23-ig állapodhatnak meg a törvényi keretektől eltérően a távmunkáról a munkáltatók és a munkavállalók” – jelentette be Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint közölte, hogy

az átmeneti rendelkezések a veszélyhelyzet meghosszabbításával összhangban alkalmazhatók újabb három hónapon át.

Mint írják, a munkáltatók és a munkavállalók érdekeinek érvényesülését egyszerre szolgálja, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt a munka törvénykönyve előírásaitól eltérően is megállapodhatnak a távmunkáról. Ezzel számos könnyítés válik lehetővé, a többi között szabadon választható a munkavégzés helye.

A távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat.

A munkáltató hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz, e költségtérítés legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka, idén tehát havonta 16 740 forint lehet. „A távmunka tevékenységi körüktől, működési sajátosságaiktól függően illeszthető be az egyes cégek, intézmények mindennapi gyakorlatába. Ha az átállás nem gátolja, hátráltatja a munkavállalókat feladataik teljesítésében, érdemes lehet otthonról dolgozniuk. Ezzel nemcsak a munkahelyen, hanem az oda való eljutás során sem teszik ki magukat a megfertőződés kockázatának” – áll a közleményben. Bodó Sándor azt mondta, az eddigi tapasztalatok szerint a távmunka sokféle ágazatban, területen bevált, a vállalkozások és a foglalkoztatottak számára egyformán előnyös megoldás lehet. A korábbi 250 ezerhez tavaly decemberben már több mint 400 ezren dolgoztak így, a növekedés a támogató szabályozásnak is köszönhető – tette hozzá.

Forrás: Népszava / szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Akcióhét a szabályos foglalkoztatásért

2020. szeptember 28. 10:02
Az Európai Munkaügyi Hatóság a 2020. szeptember 21. napjával kezdődő héten tartja meg összeurópai, bejelentés nélküli foglalkoztatás elleni kampányát „Week of Action” néven. A magyar munkavállalók is ellenőrizhetik, hogy saját munkaviszonyuk bejelentése szabályosan megtörtént-e.

Ezek top vezetői erények? - 1. rész

2020. augusztus 24. 09:09
A hiteles vezetőt fel lehet ismerni arról, hogy rendelkezik bizonyos erényekkel, amelyek hatására az alkalmasságát soha, semmi sem kérdőjelezi meg, mert a csapatának ezekre van a legjobban szüksége. Melyek is ezek? Erről ír két részes sorozatunkban Polgár Zita.