Ítéletidő sújtja a perui banánültetvényeket

2023. április 14. 12:05
Eddig több mint 40 ezer hektár banánültetvény szenvedett valamilyen szintű kárt, és közel 40 ezer hektárnyi semmisült meg totálisan az utóbbi időszak esőzéseiben és áradásaiban. A lakosságot is nagyon súlyosan érinti a helyzet.
Ítéletidő sújtja a perui banánültetvényeket
Egyelőre még csak a károk mintegy felét sikerült felmérni a természeti csapásokkal sújtott térségben, tehát
még biztosan nőni fognak ezek a számok,
 
de április 12-én azt írta az agraria.pe a perui polgári védelem információra hivatkozva, hogy 38,7 ezer hektár banánültetvény odaveszett, 41,9 ezer hektár pedig károsodott – számol be róla a nemzetközi friss zöldség-gyümölcs kereskedelem hírportálja, a fruchthandel.de. Ráadásul további, részben extrémnek ígérkező esőzések is várhatók az ország északi térségében; az északi, középső és déli területek felföldjein pedig ugyancsak kitart a csapadékos idő, vagyis a folyók szintjének további emelkedése várható.
 
Eddig közel 40 ezer károsultról tudnak, több mint 225 ezren sérültek meg, és 83 halálos áldozata is van az ítéletidőnek. 28 kilométer országút, 208 kilométer egyéb út, illetve 206 híd is tönkrement a hírek szerint.
 
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO statisztikái szerint Peru nem tartozik a világ meghatározó banánexportőrei közé, 2022-ben 173 ezer tonnával részesült Dél-Amerika közel 9 millió tonnás exportjából. Ugyanakkor biobanán tekintetében meghatározó az ország,a világ összes biobanánjának 20%-a Peruban terem (ez még Covid előtti FAO-adat).
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Kiábrándító hírek jöttek a learatott búzáról, Baranyában példátlanul sok a takarmány minőség

2023. július 18. 14:03
Lassan a végéhez közeledik az idei búzaaratás, ám sok helyen a termés mennyiségével és minőségével is gond van. Most Baranyából érkeztek csalódást keltő hírek.

USA: a hideg és a hóveszély késlelteti a betakarítást

2023. november 03. 11:21
Súlyos helyzetbe kerülhetnek a kukoricatermelő farmerek.
 
Az USA közép-nyugati kukorica övezetében az időjárás október végén általában hidegebbre fordul, sőt az utóbbi években szeszélyessé is kezd válni, ami nagyon érzékenyen érinti a helyi termelőket.