Ítéletidő sújtja a perui banánültetvényeket

2023. április 14. 12:05
Eddig több mint 40 ezer hektár banánültetvény szenvedett valamilyen szintű kárt, és közel 40 ezer hektárnyi semmisült meg totálisan az utóbbi időszak esőzéseiben és áradásaiban. A lakosságot is nagyon súlyosan érinti a helyzet.
Ítéletidő sújtja a perui banánültetvényeket
Egyelőre még csak a károk mintegy felét sikerült felmérni a természeti csapásokkal sújtott térségben, tehát
még biztosan nőni fognak ezek a számok,
 
de április 12-én azt írta az agraria.pe a perui polgári védelem információra hivatkozva, hogy 38,7 ezer hektár banánültetvény odaveszett, 41,9 ezer hektár pedig károsodott – számol be róla a nemzetközi friss zöldség-gyümölcs kereskedelem hírportálja, a fruchthandel.de. Ráadásul további, részben extrémnek ígérkező esőzések is várhatók az ország északi térségében; az északi, középső és déli területek felföldjein pedig ugyancsak kitart a csapadékos idő, vagyis a folyók szintjének további emelkedése várható.
 
Eddig közel 40 ezer károsultról tudnak, több mint 225 ezren sérültek meg, és 83 halálos áldozata is van az ítéletidőnek. 28 kilométer országút, 208 kilométer egyéb út, illetve 206 híd is tönkrement a hírek szerint.
 
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO statisztikái szerint Peru nem tartozik a világ meghatározó banánexportőrei közé, 2022-ben 173 ezer tonnával részesült Dél-Amerika közel 9 millió tonnás exportjából. Ugyanakkor biobanán tekintetében meghatározó az ország,a világ összes biobanánjának 20%-a Peruban terem (ez még Covid előtti FAO-adat).
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: Idén is kiszámítható agrártámogatási rendszerben bízhatnak a gazdák

2023. január 24. 13:56
Ismét nehéz év előtt állnak a magyar gazdák, de bízhatnak a kiszámítható agrártámogatásokban idén is – mondta hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten az agrárminiszter.
 
Nagy István a legfontosabb feladatok egyikének az új agrártámogatási rendszer elindítását nevezte. A pályázatoknak saját honlapjuk lesz, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakemberei pedig már el is kezdték az országjárást, hogy bemutassák a pályázati lehetőségeket és feltételeket. A piaci nehézségek miatt a tervezhetőség különösen fontos, a termelők számíthatnak a kormány segítségére – hangsúlyozta. 

Nem is hinnéd, mennyi feladatra létezik már autonóm agrárgép! Itt vannak a legújabb fejlesztések!

2023. február 17. 11:09
FIRA 2023: Aktuális újdonságok az agrárrobotok és a gépészet világából. Összeszedtük neked a legérdekesebbeket.
 
A nagyszabású, szántóföldi bemutatókkal egybekötött kiállítás február 7-9. között került megrendezésre a franciaországi Toulouse városában. A FIRA következő állomása Kaliforniában lesz 2023. szeptember 19-21. között.