Itt a nagy élelmiszerjelentés: öt hónapja nem volt ilyen a világban, mint most

2019. november 08. 09:42
Októberben nőttek a globális élelmiszerárak – az elmúlt öt hónapban először – miután jelentősen erősödött a cukor és a fontosabb gabonafélék nemzetközi jegyzése, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Drágult a búza, kukorica, és a pálmaolaj nemzetközi kereskedelmi ára, csökkent azonban a sajté, baromfihúsoké és a napraforgó olajé.

A FAO élelmiszerár index, ami a nemzetközi kereskedelemben előforduló legfontosabb termények árváltozását követi, 1,6%-kal emelkedett szeptemberhez képest és 6%-kal van magasabban a tavaly ilyenkori értékénél. A gabonafélék összesítve 4,2%-kal drágultak az elmúlt hónapban, miután hirtelen megugrott a búza és kukorica ára a nemzetközi kereskedelemben a legnagyobb termelő országokból érkező negatív hírek hatására. Mindeközben a rizs ára mérséklődött a keresletcsökkenés és a várhatóan bőséges basmati rizstermés okán. A cukor árindex közel 6%-ot emelkedett a szűkös kínálatot előrevetítő előrejelzések hatására, melyek hátterében India és Thaiföld termeléscsökkenése áll – a világ legnagyobb cukorelőállító és – exportőr országai.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Valamelyest növekedett a növényi olajok árindexe (+0,5%), amivel az elmúlt év legmagasabb értékét érte el. Ezen belül is erősödött a pálmaolaj ára a megnövekedett kereslet és várható kínálati oldali lassulás miatt. A napraforgó olajé csökkent a Fekete-tenger térségének bőséges terméseredménye után. A FAO hús-árindexe majd 1%-ot erősödött a szarvasmarha és birkahús iránti (főként kínai) kereslet által hajtva. A sertéshús ára mérsékelten nőtt, a baromfi csökkent a bőséges exportkészletek közepette. Ugyanakkor a tejtermékek összesítve 0,7%-kal kerültek kevesebbe októberben, mivel a sajt alacsonyabb nemzetközi ára ellensúlyozta a sovány és teljes tejpor árának emelkedését.

A FAO csökkentette az idei évi gabonakibocsátásra vonatkozó előrejelzését a szemestermények és a búza alacsonyabb termelési kilátásai miatt. Mindemellet, a tavalyi évhez viszonyítva így is 1,8%-os bővülés várható a ma megjelent Gabonakészletek és – igények gyorsjelentés szerint. A szemestermények várható összmennyiségét 1 425 millió tonnára becsülik szakértők, ami 1,2%-os emelkedést jelent, miközben a búzából akár 4,5%-kal is több teremhet a tavalyi rekord 765 millió tonnához képest. A rizstermelés (513 millió tonna) várhatóan nem éri el a 2018-as mennyiséget. 2020-ban az esőzések hiánya jelenthet problémát a vetési időszakban többek között a búzánál az Európai Unióban és a kukorica esetében Dél-Amerikában. Az időjárás kedvezhet a növénytermesztésnek Oroszországban és Dél-Afrikában. A gabonafélék iránti kereslet szintén rekordszintet ér el, ezért a szezon végére a gabonakészletek is valamelyest csökkennek a nyitókészlethez képest.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

7 elfeledett, filléres magyar étel: Te ismered mindet?

2020. augusztus 07. 08:11
Sokszor érezhetjük úgy, hogy a hetente, unásig ismételt kedvenc ételeink elkészítése már nem okoz örömet és az egyre fogyó alapanyagokból nehéz feladat minden nap ízletes fogásokat tenni az asztalra. Nagyanyáink filléres hozzávalókból könnyedén varázsoltak ínycsiklandó falatokat a tányérra, vajon hogy csinálták? A HelloVidék összegyűjtött hét régi hagyományos receptet, amit olcsón, pillanatok alatt elkészíthetünk.

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság

2019. január 16. 07:42
Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével először 2015-ben kezdtek el foglalkozni a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot.