Javult a fizetési hajlandóság a mezőgazdaságban

2018. december 07. 08:40
Nőtt a határidőre kifizetett számlák aránya az idén, de az átlagos fizetési késedelem hossza emelkedett a Bisnode Magyarország Kft. harmadik negyedéves adatai alapján. A mezőgazdaságban a számlák háromnegyedét rendezték határidőre.
 

A határidőre kifizetett számlák aránya a tavaly októberi 64,88 százalékról 67,86 százalékra nőtt, ezzel felülmúlva a tavalyi 1,44 százalékpontos javulást. A hazai iparágak többségének fizetési hajlandósága javult tavalyhoz képest, az átlagot tíz romló értékeket mutató ágazat húzta le, amelyet a legnagyobb mértékben, 61,8-ról 53 százalékra a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó cégek rontottak. Fizetési hajlandóságban idén októberig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászati ágazatban működő cégek vezetnek, számláik több mint háromnegyedét rendezték határidőre.

Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy 4,6 százalékkal, 14,8 napról 15,3 napra emelkedett az átlagos késedelem, amelyben feltehetően közrejátszik, hogy az átlagos fizetési határidőt csökkentették a megbízók. 2018 októberében 25 nap volt, ami 6 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 26,6 nap.

Földrajzi szempontból Fejér megyében volt a legjobb a fizetési hajlandóság, az ott működő vállalkozások számláik 73,6 százalékát fizették ki időben. A megyék többségében 70 százalék közelében alakult ez az érték. Az egy évvel korábbihoz képest három megye (Somogy, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok) kivételével csaknem minden megyében javult a morál, legalább pár százalékponttal, a főváros 3 százalékpontot javított. A legnagyobb 8,9 százalékpontos javulást Nógrád megye, a legnagyobb, 3,5 százalékpontos romlást pedig Somogy mutatta.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Megbénítaná Budapestet a traktoros képviselő

2015. október 14. 10:30
"Országos demonstrációt tartottak az ellenzéki pártok és civilek a földek újbóli magánosítása ellen. A fővárosból kivezető utakon félpályás útlezárás volt.

Az Európai Bíróság elmeszelte a magyar földtörvényt

2019. május 22. 07:47
A magyar földtörvény korlátozza a külföldi befektetők haszonélvezeti jogait, emiatt Magyarország nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a Chartában biztosított tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit – közölte kedden az Európai Unió Bírósága.