Jó minőségű tavaszi kalászos vetőmagokat vethetnek a gazdák

2024. január 08. 15:34
Elegendő mennyiségű, jó minőségű tavaszi kalászos vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) adatai szerint. A szervezet a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen nettó 157.000 forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé.
 
Jó minőségű tavaszi kalászos vetőmagokat vethetnek a gazdák
A tavaszi árpa szaporítóterület jelentős, mintegy 27 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbihoz képest. A vetőmagszaporításokban a 7.000 tonnát is meghaladta a tényleges termés, és a várható fémzárolt mennyiség biztosítani tudja az akár 100 százalékos felújítási szintet is, ismertette Perczel Péter. A VSZT Kalászos és Nagymagvú Hüvelyes Növények Szekcióbizottságának elnöke kifejtette: a jelenlegi alacsony gabonapiaci árak ugyanakkor nem kedveznek a fémzárolt vetőmag használatnak. Pedig a piacképes minőségi árualap előállításának, a nyomon követhetőség biztosításának egyik, nagyon fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata. Kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtatisztaságot és a használati értéket, hangsúlyozta Perczel Péter.
BENTE (Tavaszi árpa)
Az év végén a tavaszi kalászos vetőmag iránti keresletet tovább csökkentette az őszi kultúrák elhúzódó betakarítása és az őszi talajmunkák csúszása is. Tovább erősödött az a tendencia, hogy a tavaszi árpa fajtákat ősszel vetették el, ezzel párhuzamosan fokozódó igény van a „járó típusú fajtákra”, melyek ősszel és tavasszal egyaránt vethetőek. A vetőmagszaporítások termésátlaga jelentősen meghaladta a tavalyi eredményeket, növényegészségügyi problémákkal nem kellett számolni. A feldolgozott vetőmagok minősége általánosságban jó, minőségi engedményezésre nem kell számítani. A betakarított vetőmagtermések vonatkozásában jelentősebb minőségi problémákról nem érkeztek jelzések, így a rendelkezésre álló készletek elegendőek lesznek a tavaszi vetésekhez.
 
Zab esetében a 700 hektárt kis mértékben meghaladó vetőmagszaporító területről várhatóan 2.200 tonna körüli fémzárolt vetőmag készlettel számol a VSZT, amely volumenét tekintve hasonló az előző évekhez, és marad a kismértékű piaci keresleti helyzet is. Az ókészletek mennyisége az előző évek szintjén alakul, vetőmagminőségi problémákra nem kell számítani, a zab esetében is elegendőek lesznek a vetőmagkészletek.
Mi mindenre jó a zab? | Nepgyogyaszat.com
Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta: a szakbizottság határozott a tájékoztató ár kialakításáról. A várható piaci körülmények figyelembevételével a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen 157.000 Ft/tonna + ÁFA tájékoztató árat tett közzé. Ez zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.
Zab (Avena sativa) vetőmag - MediterranFarm
A bizottság azon a véleményen van, hogy a tájékoztató ár meghirdetése mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával kapcsolatos termékpálya szereplőinek, hogy a vetőmaggal való foglalatosság olyan szükséges tevékenység, mely a biológiai alapok folyamatos biztosításával nélkülözhetetlen eszköze a mezőgazdasági termelésnek, s ezen keresztül a végfelhasználók érdekeit szolgálja. A tájékoztató ár fontos jelzés a vetőmag-szaporítók felé, hogy készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű vetőmagkészletet.
 
forrás: agrotrend.hu / Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

Kapcsolódó cikkek

Minden eszközzel megvédjük a gazdák érdekeit

2024. február 20. 15:01
A kormány stratégiai partnerként tekint a gazdákra, és minden eszközzel megvédi az érdekeiket – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn, Kalocsán az agrár országjárás keretében szervezett fórumon.

Ahol néhány hónapja tejhiány volt, most egy termelő napi 2500 liter tejet kénytelen kiönteni

2023. április 12. 10:12
Mint ismeretes, tavaly szeptemberben, Szerbiában súlyos tejhiány alakult ki, és több településen napokig üres tejpultok fogadták a vásárlókat – olvashatjuk a postsen.com hírportálon.
 
Március 18-tól viszont a vajdasági Óécska (Stajićevo) községben működő tejtermelő telep napi 2.500 liter tejet kénytelen kiönteni, mert a felvásárló tejüzem az érvényes szerződés ellenére nem hajlandó azt átvenni.