Jövőnk záloga az agrár felsőoktatás

2023. szeptember 04. 12:35
Az agrárium és az élelmiszeripar nemzetgazdasági szempontból és a magyar társadalom fennmaradása szempontjából is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújt, pótolhatatlan termékeket állít elő. Így stratégiai ágazattá vált – mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap, a Debreceni Egyetem ünnepélyes tanévnyitóján, vasárnap.
Jövőnk záloga az agrár felsőoktatás
A tárcavezető arról beszélt, az ágazat fontosságát egyre többen felismerik. Mindezt az mutatja, hogy egyre népszerűbb az agrár felsőoktatás, a diákok agrár-felsőoktatásba vetett bizalma pedig folyamatosan növekszik.  A fiatalok jól látják, hogy az agrárium biztos megélhetést, karrierlehetőséget kínál.
Jövőnk záloga az agrár felsőoktatás
Nagy István emlékeztetett, az idei évben 28 százalékkal többen kezdhetik meg tanulmányaikat az agrár képzési területen, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy országosan 4082 egyetemi hallgató kezdi meg tanulmányait agrár- vagy élelmiszeripari tagon. Közülük 451-en pedig Debrecenben, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon. Kimagasló eredményt mutat a Soproni Egyetem, ahol 1227 jelentkezőt vettek fel, amely 77 százalékkal meghaladja a tavalyi eredményeket – fejtette ki a miniszter.
Hangsúlyozta, az agrárium és az élelmiszeripar az a hihetetlenül innovatív ágazat, amely a jövőnk és a megmaradásunk alapja, tehát valódi nemzetbiztonsági tényező. Közös érdekünk a hosszú távú biztonságos élelmiszer előállítás, amely jól képzett szakemberek és tudományos vívmányok, fejlesztések nélkül nem megvalósítható. Ehhez kell a hit, a tudás, az öntudatos és következetes munka – húzta alá a tárcavezető.
 
forrás: agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Így metsszen, aki nem tud metszeni!

2023. március 17. 12:43
A gyümölcsfák metszését mindig is övezte némi misztikum, ami nem csoda, hiszen fajonként, fajtánként, koronaformánként más módszereket kell követni - ha nagyon ragaszkodunk ezekhez. Akinek nincs ebben nagy gyakorlata, ha a metszés alapvető lényegét megérti, és néhány alapelvét betartja, már azzal is jót tesz a fáival.
 

Fontos a közös gondolkodás és együttműködés

2023. szeptember 26. 13:23
A HungaroGreen 2023 kertészeti szakkiállítás első napján került sor a Több Zöld Várost Európának népszerűsítő kampány hazai záróeseményére.