Július 31-ig lehet jelentkezni az OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjára

2019. július 15. 08:56
Az élelmiszerpazarlásukat eredményesen csökkentő megoldásokkal, praktikákkal pályázhatnak a 79. alkalommal, a Hungexpón 2019. szeptember 26-29. között megrendezésre kerülő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjára” 2019. július 31-ig lehet beadni a jelentkezéseket, két alkategóriára: idén az élelmiszer-előállításban és az élelmiszerkereskedelem területén is díjazzák az élelmiszerpazarlás csökkentésére törekvőket.

Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, és ennek az árutömegnek a megtermelése, szállítása, valamint a megsemmisítése egyaránt jelentősen terheli a környezetünket. A Nébih − az EU LIFE keretprogramjában támogatott – „Maradék nélkül” elnevezésű programjának fókuszában a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok csökkentése áll, de a pazarlás csökkentéséhez az élelmiszerlánc összes szereplőjének összefogása szükséges.

A Nébih szeretné a közvélemény számára bemutatni az élelmiszerpazarlás visszaszorítására törekvő hazai szervezeteket és jó gyakorlatokat, ezért a pályázaton a legeredményesebb, leginnovatívabb élelmiszer előállítási és kereskedelmi megoldást benyújtó két szervezetet az „Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjjal” jutalmazza a Nébih. Az OMÉK kiállítói pályázatukat 2019. július 31-ig adhatják le a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címre.

A részletes pályázati kiírás elérhető az OMÉK weboldalán.

 
www.portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Mit kezdjünk a tejföl tetején megjelenő savóval?

2020. február 19. 07:42
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: "a tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín." Hasonlóan állítják elő, mint a joghurtot, a pasztörizált tejhez baktériumkultúrákat adnak, majd megalvasztják.

Az élelmiszerek kettős minősége ellen egységes uniós jogi szabályozásra van szükség

2019. február 04. 10:21
Egységes európai uniós jogi szabályozást kell kialakítani az élelmiszerek kettős minőségének felszámolása érdekében - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.