Július 31-ig lehet jelentkezni az OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjára

2019. július 15. 08:56
Az élelmiszerpazarlásukat eredményesen csökkentő megoldásokkal, praktikákkal pályázhatnak a 79. alkalommal, a Hungexpón 2019. szeptember 26-29. között megrendezésre kerülő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjára” 2019. július 31-ig lehet beadni a jelentkezéseket, két alkategóriára: idén az élelmiszer-előállításban és az élelmiszerkereskedelem területén is díjazzák az élelmiszerpazarlás csökkentésére törekvőket.

Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, és ennek az árutömegnek a megtermelése, szállítása, valamint a megsemmisítése egyaránt jelentősen terheli a környezetünket. A Nébih − az EU LIFE keretprogramjában támogatott – „Maradék nélkül” elnevezésű programjának fókuszában a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok csökkentése áll, de a pazarlás csökkentéséhez az élelmiszerlánc összes szereplőjének összefogása szükséges.

A Nébih szeretné a közvélemény számára bemutatni az élelmiszerpazarlás visszaszorítására törekvő hazai szervezeteket és jó gyakorlatokat, ezért a pályázaton a legeredményesebb, leginnovatívabb élelmiszer előállítási és kereskedelmi megoldást benyújtó két szervezetet az „Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjjal” jutalmazza a Nébih. Az OMÉK kiállítói pályázatukat 2019. július 31-ig adhatják le a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címre.

A részletes pályázati kiírás elérhető az OMÉK weboldalán.

 
www.portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Szupermenta teszt: biztonságosak a 100%-os citromlevek

2019. január 18. 08:02
13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét. A citromlevek élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.

Soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra

2021. február 23. 09:09
Komoly, soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra az évtized végéig, a korábbi európai uniós költségvetési ciklusokhoz képest jóval nagyobb összegből újulhat meg az ágazat - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott, a lap hétfői számában megjelent interjújában.