Kampány indult a nemzeti parkok népszerűsítésére

2020. augusztus 19. 08:08
Magyarország nemzeti parkjainak népszerűsítése érdekében kampányt indított az Agrárminisztérium (AM) megbízásából az Agrármarketing Centrum (AMC) a nemzeti parki igazgatóságok szakmai koordinálása mellett.
 
Kampány indult a nemzeti parkok népszerűsítésére

Balczó Bertalan, az agrártárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, a Pál-völgyi-barlangnál tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy minél többen megismerjék a nemzeti parkokat és ezzel a hazai emblematikus tájakat, amelyek élményeket, a felfedezés örömét, új ismeretek ígéretét hordozzák magukban.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a kampányban az ország tíz nemzeti parkját mutatják be a belföldön túrázó, kiránduló és nyaraló nagyközönségnek. A következő időszakban rádióhirdetésekkel, online PR-cikkekkel, bannerekkel, közösségi médiában futó interaktív kampánnyal és egyéb kommunikációs eszközökkel igyekeznek majd a belföldi turizmus számára a nemzeti parkokat ajánlani.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint a kampány lehetőséget ad a belföldi kikapcsolódási lehetőségek felfedezésére. Magyarország területének nemzetközi viszonylatban is nagyon jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll, és az ország harmada természetközeli állapotban maradt meg, 9 százaléka védett terület, 21 százaléka pedig Natura 2000-es területnek számít - mondta. A kormány 2014-2020 között mintegy 40 milliárd forintot irányzott elő a nemzeti parkok fejlesztésére, ami azt jelenti, hogy közel száz projekttel mintegy százezer hektáron javítja a természetes és természetközeli élőhelyek állapotát - tette hozzá a kormányszóvivő.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Balczó Bertalan helyettes államtitkár kifejtette, hogy a tíz nemzeti park 1400 munkatársa mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizzék, kezeljék és fenntartsák, fejlesszék a védett természeti területeket. Egyebek közt fajmegőrzési programokat hajtanak végre, élőhelyfejlesztési projekteket valósítanak meg, működtetik a természetvédelmi őrszolgálatot, nyomon követik a természeti környezet változásait, és több mint 300 ezer hektáron gondoskodnak arról, hogy a megfelelő kezelést kapják a védett természeti területek.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba


Az utóbbi évben hangsúlyossá vált, hogy ne csak megőrizzék, hanem be is mutassák minél szélesebb rétegeknek az ország természeti értékeit, hogy valóban közös kincsként tekinthessen rá a lakosság. A nemzeti parki igazgatóságok mára az ökoturisztikai létesítmények több mint felét üzemeltetik és tartják fenn Magyarországon, 350 létesítményt tartanak számon, ebbe beletartozik 33 látogatóközpont, 64 bemutatóhely, 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang, hat tájház és négy arborétum, ahol a nemzeti parkok a vendégeket várják. Emellett több mint 180 tanösvény ezer kilométer hosszan és mintegy 32 szálláshely 1100 vendégággyal szintén az utazók kényelmét és kikapcsolódását hivatott szolgálni - sorolta.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

1 eldobott cigarettacsikk=1000 liter szennyezett víz!

2020. március 02. 10:32
A dohányzással kapcsolatban viszonylag kevés esetben kerül szóba az a tény, hogy mekkora hatást gyakorol a környezetre. Azzal még talán többet is foglalkozunk, hogy a dohánynövény termesztésre mit jelent a Földre, így ránk nézve, de az, hogy a cigarettázással járó hulladék mit is jelent, el szokott sikkadni.

Újabb nehézségekkel nézhetnek szembe a hazai erdőgazdálkodók

2021. április 23. 08:03
Társadalmasításra bocsátották az erdei biomassza energetikai célú hasznosításához kapcsolódó uniós irányelvben rögzített fenntarthatósági kritériumoknak való megfelelésről szóló bizottsági végrehajtási rendelettervezetet. Ez, illetve a kapcsolódó, 2021. július 1-től alkalmazandó uniós szabályozás újabb terheket róhat az erdőgazdálkodókra, amelynek a mértékét most lehet befolyásolni.