Kérdések kereszttüzében a költségvetés

2017. május 05. 08:12
2017. május 4-én ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó konzultációs Fórumának monitoring bizottsága, amely keretében a munkavállalók és munkáltatók képviselői tájékoztatást kaptak a 2018-as költségvetés főbb elveiről és a várható adómódosításokról.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó konzultációs Fórumának ülésén a szociális partnerek – pontokba szedve - a következőket tudhatták meg.

A költségvetés fontosabb célszámai a következőek:

  • Gazdasági növekedés (GDP) 4,3 %
  • Infláció 3%
  • Munkatermelékenység növekedési üteme: 2,4 %
  • Bruttó bér és keresettömeg 10,4 %
  • Bruttó átlagkereslet növekedés 8.8% (ebből versenyszféra 8,9%, közszféra 8,4%)
  • Foglalkoztatottak számának növekedése 1,8 % (ebből versenyszféra 2,6 %, közszféra -1,6%)

A várható, jelentősebb adóváltozások a következők:

  • SZJA csökkentés nem lesz
  • Szociális hozzájárulási adó 2%-al csökken 20%-ra
  • Általános ÁFA csökkentés nem lesz. Az internet ÁFA-ja 18%-ról 5%-ra, a halé 27%-ról 5%-ra, az éttermi szolgáltatásé 5%-ra mérséklődik.
  • A kétgyermekes családok esetében gyermekenként 17,5 ezer forintra nő a havi adókedvezmény
  • Nő a munkavállalók lakhatási támogatása. 2018-ban az adómentesen nyújtható munkáltatói támogatás a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40%-a helyett 60%, a következő 24 hónapban 25% helyett 40%, a következő 12 hónapban pedig 15% helyett 25% lesz.
  • A munkavállalói bérlakások bekerülési értéke levonható az adóalapból.

Bérintézkedések:

  • Minimálbér növekedés 127.500 Ft-ról 138 ezer ft-ra.
  • Garantált bérminimum növekedés 161 ezer ft-ról 180.5 ezer ft-ra
  • Összességében a 700 ezer közszolgálati dolgozóból 2018-ban 550 ezer bére nő 2018-ban (például a pedagógus életpálya bérnövekedésének befejező lépésére kerül sor, a rendvédelmi és a honvédelmi életpálya pedig folytatódik.
Kérdések órája

A tájékoztató után a szociális partnerek kérdéseket tettek fel a költségvetési és az adótörvény tervezetére vonatkozólag.

A LIGA Szakszervezetek elnöke kifogásolta, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak támogatása változatlanul nem jelenik meg az adótörvényekben. A kormányzati illetékesek ezzel kapcsolatban jelezték, hogy a béren kívüli juttatások rendszeréhez 2018-ban nem kívánnak hozzányúlni. Mészáros Melinda hozzátette, nem világos, hogy miből adódik a közszféra létszámának 1,6 százalékos tervezett csökkenése. Tisztázásra került, hogy ez a közel 10 000 fős közfoglalkoztatotti létszámcsökkentéssel függ össze. A témához kapcsolódóan Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár jelezte, hogy a közfoglalkoztatási rendszer átalakulásáról hamarosan komplex tájékoztatást adnak a VKF ülésen.

Sáling József (KASZ) felvetette, hogy a béremelések kijátszása miatt fontos lenne a munkaügyi ellenőrzések megerősítése. A kormányzat erre úgy reagált, hogy nem tervezik a létszám növelését, célzott ellenőrzésekkel próbálják a problémát kezelni.

Az ÁFEOSZ képviselője tájékoztatást kért, hogy mi a kormány álláspontja a korábban írásban átadott javaslatukkal kapcsolatban, amelyben azt kérték, hogy a szociális hozzájárulási adó kedvezmény a kiskereskedelemben település nagyság szerint differenciáltan kerüljön bevezetésre, preferálva a kis lélekszámú településeket.

Mészáros Melinda tisztázó kérdés tett fel azzal kapcsolatban, hogy miből adódik a szociálpolitikai menetdíj kedvezményre szánt összeg csökkenése. A kérdés bonyolultságára való tekintettel Adorján Richárd költségvetésért felelős helyettes államtitkár arra tett ígéretet, hogy a kormány hamarosan írásbeli választ juttat el a VKF résztvevő számára.
A LIGA Szakszervezetek elnöke kifogásolta, hogy a költségvetést megalapozó törvénycsomag szerint a kormánytisztviselők csak 2019. január elsejétől részesülnek béremelésben, mivel ez ellentmond a korábbi várakozásoknak. Cseresnyés Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez csak a jelenlegi helyzetet tükrözi.

Vita után a VKF tagjai abban maradtak, hogy ezt a kérdést júniusban tekintik át, összefüggésben a Mészáros Melinda által korábban javasolt napirenddel, amely a foglalkoztatási támogatások teljes körének átvizsgálásáról szól.

Az egyebek napirenden belül Cseresnyés Péter reagált a szakszervezetek, így a LIGA Szakszervezetek korábbi kérésére: dr. Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkárt kérte fel, hogy hívjon össze egy a Munka törvénykönyve felülvizsgálatával foglalkozó ülést, ahol a szociális partnerek és a kormány áttekinthetik a három oldal által eddig tett javaslatokat.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Farkas Sándor: Sikertörténet a mezőhegyesi ménesbirtok újjászervezése

2018. május 25. 06:26
Hamarosan megkezdődhet az ipar park kialakítása, a tehenészeti telep korszerűsítése és több majorsági épület felújítása is - mondta el az államtitkár
 

A mézes krémesre és a tiramisura esküszünk húsvétkor

2017. április 13. 07:17
Sokat készülünk a húsvétra, de legalább a vásárlásban számíthatunk segítségre és szinte csak házi ételeket eszünk – Ezek a legfontosabb megállapításai a piacvezető receptoldalként[1] havi 1,7 millió látogatót vonzó és több mint 57 000 receptet összegyűjtő Nosalty online felmérésének.[2] Az oldal olvasói körében végzett 1200 fős kutatásból az is kiderül, hogy az édességek közül a tiramisu és a mézes krémes a legnépszerűbb, házi sütésű kalács és házi füstölésű sonka kerül az asztalra és szinte mindenki eszik otthon készült tojásételeket húsvétkor.