Kertművelő program a legszegényebb a településeken

2023. március 16. 11:22
Ezerhatszáz kilogramm vetőmagot, illetve harmincezer előnevelt palántát osztanak ki a Felzárkózó Települések program munkatársai az ország legszegényebb falvaiban élő családoknak. Idén tavasszal több mint száz kistelepülésen mintegy 3000 család kapcsolódik be a háztáji gazdaságok újraélesztését célzó részprogramokba.
A résztvevők a legtöbb helyszínen nemcsak magot, vagy palántát kapnak, hanem gyakorlati útmutatást és szakmai tanácsokat is, a Jelenlét pontok munkatársai a kert felásásától a termés betakarításáig figyelemmel kísérik és segítik a családok tevékenységét.
Kertművelő program a legszegényebb a településeken
A Nógrád megyei Rimóc mintakertje
A 2019-ben indult Felzárkózó Települések program egyik alapvető célkitűzése volt a hosszú ideje parlagon maradt kertek, illetve a falvak belterületén található, gondozatlan földek megművelése. Az ország legszegényebb településein a mostani felnőttek már nem látták szüleiket, nagyszüleiket kertet művelni, a kertművelés alapjait újra meg kell tanítani az itt élő embereknek.
 
A települések belterületén összenyitott hátsó kertekben több helyszínen is közösségi kerteket alakítottak ki, ahol szakemberek útmutatása mellett közfoglalkoztatásban dolgozó helyi lakosok művelnek többhektáros földdarabokat.
 
A program kiemelt helyszínein – így többek között Tarnabodon, Rimócon, Martonyiban, Besenyődön, Tarpán, Zalakomáron – a közösségi kertek egyre jelentősebb szerepet töltenek be a helyi gazdaságban.
 
Néhány településen innovatív, víztakarékos termelési eljárásokat alkalmaznak, modern, fenntartható modelleket honosítanak, melyek csökkentik az időjárással szembeni kiszolgáltatottságot, és tervezhetőbb, kiszámíthatóbb művelést tesznek lehetővé.
 
A Felzárkózó Településeken több mint harminc mintakert működik, és ezek hatására egyre több és több család kezdi el a saját kertjét is művelni.
A programba jelentkező helyi lakosok, miután felásták a kertjüket, könnyen termeszthető, az adott vidéken előforduló növények magjait kapják adományba, több helyen jellemzően céklát, répát, retket, babot, petrezselymet és salátát ültetnek. Más falvakban paprikát és paradicsomot termesztenek, ez utóbbiakhoz a korábbi tapasztalatok alapján 2023-ban nem magot, hanem előnevelt palántát kapnak a családok. A Jelenlét pontok munkatársai a termőterület kialakításától egészen a betakarításig figyelemmel kísérik, szükség esetén segítik a családok munkáját.
 
A Felzárkózó Települések program jelenleg 118 településen zajlik, a falvakban kialakított Jelenlét pontokat húsz civil és egyházi szervezet működteti.
 
A legszegényebb településeken újraéledő háztáji termelés csökkenti a családok kiszolgáltatottságát, a saját szükségleteket meghaladó termény pedig a Tiszabőn, Gyulajon és Tiszaburán működő kézműves technológiával működő feldolgozó üzemekbe kerül, ahol modern, egészségtudatos étrendbe illeszthető krémek, lekvárok, csatnik, szörpök készülnek, melyek egyre több helyen kereskedelmi forgalomban is megjelennek.
 
Forrás: Felzárkózó Települések program közlemény

Kapcsolódó cikkek

A gyerekek kedvenc őszi növénye az év gyógynövénye

2023. október 19. 17:49
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya vadgesztenyét választotta az év gyógynövényének 2023-ban.
A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum L.), másnéven bokrétafa vagy lógesztenye Észak-Görögországban, Albániában és Macedóniában őshonos lombhullató fa.
 

Több, mint 1000 aláírással mentették meg az iskolai portás állását

2024. július 22. 15:11
A tankerület menesztette volna Józsi bácsit, de a diákok és a szülők nem hagyták.
 
Január végétől nem foglalkoztatta volna tovább a tankerület a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium portását, amiből nagy felháborodás kerekedett a településen. Az iskola volt és jelenlegi tanulói, valamint a szülők összefogtak, hogy aláírásgyűjtéssel igazolják, igenis szükség van Józsi bácsi szolgálataira.