Két hét maradt a bérmegállapodásra

2019. január 10. 08:41
Még javában tárgyalnak a 2019-es béremelések mértékéről a szakszervezetek és az áruházláncok, pedig legkésőbb a január 25–26-án esedékes bérszámfejtésig megállapodásra kell jutniuk.

A munkáltatóknak és a szakszervezeteknek két hetük maradt a bérmegállapodásra, legkésőbb a január 25–26-án esedékes bérszámfejtésig ugyanis meg kell születnie az egyezségnek – mondta a Világgazdaságnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Kiemelte, hogy az érdekképviseletekhez hasonlóan az áruházláncok többsége is – az előzetesen kiszivárgott híreknek megfelelően – arra készült, hogy bruttó 180 500-ról 200-202 ezer forintra emelkedik a garantált bérminimum, ehhez képest a végül 195 ezer forintban megállapított legalacsonyabb szakmunkásbér új helyzetet szült. Erre reagálva mindkét félnek új ajánlattal kellett előállnia, így átlagosan két-három héttel nyúlik hosszabbra a tárgyalás, ami ideális esetben már december közepén-végén lezárulhatott volna. A szakszervezetek az üzlethálózatok esetében változatlanul arra törekednek, hogy bruttó 210-215 ezer forint legyen a legalacsonyabb bér az áruházi munkakörökben.

Míg az elmúlt években azt tapasztalták a szakszervezetek, hogy a műszaki-elektronikai és a barkácscikkeket forgalmazó láncokkal könnyebb egyezségre jutni, az élelmiszer-kiskereskedőkkel pedig nehezebb, addig az idén ennél jóval árnyaltabb a kép. Karsai Zoltán szerint tevékenységi körtől függetlenül minden munkáltatónál az a perdöntő, hogy az előzetesen megfogalmazott célokat végül elérte-e a 2018-as árbevétel, hiszen egy nagyobb áruházláncnál 8-10 milliárd forintot is felemészthet a béremelés. Bár ebben a szektorban a karácsonyi vásárlási szezon miatt kiemelten fontos szerep jut a decembernek, a forgalmi várakozásokat tekintve támpontként szolgálhat, hogy a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint a tavalyi év első tizenegy hónapjában – a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – éves alapon 6,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, míg az élelmiszerboltoknál csak 3,8, a non-food kategóriában pedig 9,4 százalék volt az arány.

A tavalyi forgalomtól függ, van-e fedezet a fizetésemelésre
Fotó: VG / Veres Viktor (archív)

Arról is hírt adott a szakszervezet, hogy már négy céggel tárgyal arról, ne vezessék be a módosított túlóratörvényt, a tárgyalások pedig a megállapodás közelében vannak. A Magyar Idők tegnapi cikke szerint a Tesco-Global Áruházak Zrt. lehet az első multinacionális cég, amely megállapodásban vállalja, hogy több mint 16 ezer munkavállalójánál a következő két évben nem alkalmazza a túlóratörvény által megengedett 400 órás munkaidőkeretet. A cég jogi képviselője hétfőn vette át a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) indítványát, amely arra irányul, hogy kössenek megállapodást az áruházi munkavállalók egészségvédelme érdekében. A KDFSZ elnöke, Bubenkó Csaba szerint a Tesco dolgozói már most is túlterheltek, és a munkáltatónak sem érdeke, hogy táppénzen legyen a dolgozó. Megjegyezte: egy ilyen megállapodás növelné a cég vonzerejét a nehéz munkaerőpiaci helyzetben. A hipermarket azt közölte, hogy a cég a 250 órás túlórakeretet sem használja ki, csak egyes régiókban és munkakörökben. A vállalat a túlórát havonta fizeti ki a dolgozóknak, nem élt a jogszabály által korábban megengedett éves elszámolási lehetőséggel. A nyolcvan munkáltatónál jelen lévő KASZ egyébként eleve arra törekszik, hogy ha a munkavállaló szeretné a számára lehetővé tett további 150 órát felhasználni, azt az érdekképviselet felügyeletével tehesse meg.

A viták homlokterében nem csak a 400 órás munkaidőkeret és a túlórák három évre emelt elszámolása áll, Karsai Zoltán lapunknak jelezte, hogy van egy harmadik sarkalatos pont is. A KASZ elnöke hangsúlyozta: a több műszakban alkalmazottak többhavi munkaidőkeretében a munkáltató elvileg akár azt is megtehetné, hogy egy hónapban csak egy napot, egy vasárnapot ad ki pihenőnapnak, a többi 29 napon pedig dolgoztat.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki  (2019.01.10.)számában olvasható

Kapcsolódó cikkek

Agrármunka vár a közmunkásokra

2019. június 27. 08:31
A kormány folyamatosan csökkenti a közfoglalkoztatottak számát, sok településen már azt utcák rendben tartására és az elkezdett programok befejezésére sincs ember, mégis új mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot hirdetett meg az agrártárcához tartozó Nemzeti Földalapkezelő Szervezet - írja a Népszava

Itt a bizonyíték, milyen durván szétszakadt Magyarország

2019. március 21. 08:25
Hihetetlen különbségek a fizetésekben