Ki mit főz, azt ihatja

2020. október 20. 09:55
Újra adómentes lehet már jövőre a pálinkafőzés. Az Európai Unió módosította e témában szabályozását, így 2021. január 01-től az otthoni magánfőzés és a bérfőzés újra adómentes lehet – nyilatkozott Tállai András, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes.
Ki mit főz, azt ihatja

Jelenleg 700 Ft-ot kell fizetni egy liter pálinka után, mégis főzik vagy főzetik az emberek. A lehulló gyümölcs ez irányú felhasználása mindig is szokás volt hazánkban. A NAV adatai szerint 27 ezer párlóberendezés van a magyar háztartásokban, 2020. első kilenc hónapjában közel 69 ezer párlat adójegyet váltottak ki.

 

pálinka

 

Az unió döntéshozó szervezete módosította az alkoholok ügyével foglalkozó irányelvet, amely szerint a tagállamok adómentessé tehetik – évente maximum 50 liter gyümölcsszeszig – a párlatfőzést.

A kormány ez alapján úgy döntött, hogy már 2021. január 1-jétől alkalmazza, vagyis jövőre már nem lesz szükség párlat adójegyre, illetve az ehhez kapcsolódó közteher megfizetésére.

A vonatkozó jogszabály hatálybalépését követően minden nagykorú, gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le adómentesen. Ezt azonban nem értékesítheti, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják.

 

pálinka

 

A desztillálóberendezést továbbra is be kell jelenteni az önkormányzatnál, a főzést megelőzően bejelentést kell tenni a NAV-nál is, amiért cserébe a hatóság származási igazolást állít ki. Ez igazolja a párlat eredetét ellenőrzések alkalmával, illetve ezzel lehet részt venni különböző pálinkaversenyeken is. Az otthoni főzés szabályainak betartását az önkormányzati jegyzők ellenőrzik majd.

A Pénzügyminisztérium várhatóan októberben nyújtja be a Parlamentnek az adó-adminisztrációt csökkentő javaslatait, ezek egyik fontos eleme az adómentes pálinkafőzés, hiszen az új szabályok anyagi megtakarítást, és a tevékenységhez tartozó adminisztráció egyszerűsítését is jelenti.

agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Megháromszorozza a kormány az előző hét év vidékfejlesztési forrásait

2021. február 16. 08:15
A kormány az elkövetkező hét évben 4265 milliárd forintot fordít a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére. "Ezzel megháromszorozzuk a jelenlegi, 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési program forrásainak nagyságát, és megújítjuk a vidéki Magyarországot" - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Hírlapnak adott interjúban, amely a lap hétfői számában jelent meg.

A régió közös fellépése szükséges az uniós agrárköltségvetés szinten tartásához

2019. július 10. 08:48
A következő hét év uniós agrárköltségvetését nem szabad csökkenteni, minimum szinten kell tartani, akár az egyes országok hozzájárulásának emelésével is - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken Bábolnán, ahol első ízben rendezték meg a Közép-európai Agrárkamarák találkozóját, hat ország részvételével.