Kiderült: ezt gondolják a magyarok az élelmiszerek kettős minőségéről

2020. október 22. 13:34
A fogyasztók többsége elutasítja a kettős minőséget, vagyis azt, ha azonos márkanév alatt országonként eltérő minőségű élelmiszerek kerülnek forgalomba - derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi felmérésének kedden közölt adataiból.
 
Kiderült: ezt gondolják a magyarok az élelmiszerek kettős minőségéről

A laboratorium.hu honlapon olvasható közlemény szerint már 2017-ben is sokan számoltak be eltérésről a belföldön és a külföldön kapható termékek között. 2019 tavaszán, amikor hasonló felmérést készítettek, a több mint ezer megkérdezett csaknem ugyanekkora, 50 százalékot közelítő arányban válaszolt úgy, hogy szerinte van különbség, és az ilyen esetek több mint 95 százalékában a külföldi gyártású terméket ítéltek jobbnak. Legtöbben, 240-en az édességeket említették példaként a kettős minőségű élelmiszerekre. Csaknem 60 százalék elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy gyártó azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszereket forgalmaz, és kevesebb, mint 40 százalék volt elfogadóbb. Utóbbi azt jelenti, hogy ők egyértelmű jelölés esetén elfogadhatónak tartják a különbséget.

A kettős minőség tényét a Nébih ellenőrzése is megerősítette. Tavalyi vizsgálatuk 51 termékpárból 27-nél talált érzékszervi eltérést, de a korábbi vizsgálatok is jelentős arányban észleltek különbséget a termékpárok között. Az uniós jogszabályok nem tiltják eltérő összetételű termékek forgalmazását, de a közlemény szerint ez a gyakorlat megkérdőjelezhető, mert megtévesztheti a vásárlókat.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Készül Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája

2020. december 07. 09:47
A Digitális Jólét Program (DJP) keretében az Agrárminisztérium (AM), az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM), valamint az érintett élelmiszeripari szakszervezetek és a Szent István Egyetem közreműködésével jövő februárra készülhet el Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája (DÉS).

Kevés a hazai alapanyag: mi lesz a magyar gyümölcslével?

2019. január 08. 07:55
Komoly gondok elé néz a hazai gyümölcslégyártás, mert rohamosan csökken a felhasználható alapanyag, derült ki a FruitVeB tanácskozásán. A klasszikus magyar gyümölcslevekhez szinte asztali minőségű termésre, zamatos fajtákra van szükség.