Szinte hihetetlen: ennyibe kerül idén egy kiló ponty, harcsa, lazac a hazai piacokon

2020. december 01. 09:10
Karácsonykor sok magyar háztartásban tartják azt a szokást, hogy halétel kerül az asztalra. Gyakran előfordul az is, hogy van, aki csak ilyenkor fogyaszt egyedül halat, mondjuk sült vagy halászlé formájában. Az ünnepek alatt a háziasszonyok változatos, egészséges halételeket varázsolnak a családi asztalra, de idén az éttermek is, akár előjegyzések alapján elkészítik és házhoz is szállítják a tradicionális vagy különleges ünnepi ételt. Most annak jártunk utána, mennyiből hozhatjuk ki a karácsonyi halvacsorát, ha többféle húst is szeretnénk készíteni.
Szinte hihetetlen: ennyibe kerül idén egy kiló ponty, harcsa, lazac a hazai piacokon

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nagyobb a karácsonyi halválaszték az idén az elmúlt évhez képest, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) tájékoztatása szerint.

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője, egyben az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója azt tanácsolja a vásárlóknak:

A karácsonyra szánt alapanyagok beszerzését ne halasszák az utolsó napokra, mivel az édesvízi halak a mélyhűtőben hosszú időn át megőrzik a minőségüket. Az édesvízi halak 60-80 napig kitűnően bírják a mélyhűtést. Most mindenki kedvére válogathat sorban állás nélkül a friss napi felhozatalból. Készítessük össze vagy rendeljük meg - hiszen néhány cég már ki is szállít -, így nem lesz gond a karácsonyi ünnepi menüvel.

Mint modnta, nem várható drágulás a magyarországi halpiacon, nagyjából a tavalyi decemberi árakra fog beállni a karácsonyi ünnepek körüli ár. Hozzátette, a teljes magyarországi haltermelés 30-35 százalékát decemberben, karácsony tájékán vásárlolják fel az emberek.

A tavalyi évhez hasonlóan az élő ponty kilogrammonként 1100-1300 forintba, a ponty szelet 2100-2200 forintba, az afrikai harcsa filé 3000-3200 forintba kerül, a busa törzs ára pedig kilogrammonként 1200-1400 forint. A piacokon, bevásárlóközpontokban a változatosabb halfajok - kárász, süllő, keszeg, pisztráng - is megtalálhatók

- tette hozzá Lévai Ferenc.

A magyarok kedvencei

Hazánkban a halmennyiség 20-25 százalékát exportálják, 30 százalékát természetes vizekbe helyezik, és horgászzsákmányként kerül a fogyasztókhoz. A maradék részt a kis- és nagykereskedőkön keresztül értékesítik. 3500 tonna afrikai harcsa és kisebb mennyiségben pisztráng, süllő Magyarország "hévízeiben", zárt (intenzív) rendszerekben nevelkedik, és onnan kerül a piacokra. Új technológiával, kisebb medencékben, tavakban tápon nevelt őshonos szürkeharcsából 500-600 tonnányit tudnak értékesíteni.

A magyar tógazdaságok közepes évet zárnak: kiváló minőségű, az átlagosnál nagyobb méretű halakat neveltek, a tógazdasági rendszer nem volt túlzsúfolt, a természetes hozamok magasak voltak. Az ágazat tavalyi éves árbevétele a MA-HAL becslése alapján 16 milliárd forint volt.

Növekvő tendencia

A hal fogyasztása pozitív élettani hatással bír, könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, vitaminokban gazdag táplálék. A halhús tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6- és B12-vitamint, továbbá a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szív- és érrendszeri beteg. Magyarországon jelenleg csupán 6,7 kg/fő az éves halfogyasztás, ami messze elmarad az EU 20 kg-ot is meghaladó átlagától.

Egy friss kutatás szerint, a magyarok tisztában vannak a halfogyasztás előnyeivel és a szervezetre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen 10-ből 9 magyar jelenlegi étrendje is tartalmaz halat, ugyanakkor csupán 22 százalékuk fogyaszt hetente többször ilyen típusú ételt. A felmérésből pedig az is kiderült, hogy a válaszadók 40 százaléka ha teheti, friss halat választ, közel egyharmaduk pedig a hőkezelt halkészítményeket, a halkonzerveket és halpástétomokat részesíti előnyben.

A kitöltők válaszaiból az is kiderült, hogy leggyakrabban rántott formában fogyasztanak halat a megkérdezettek, ugyanakkor minden ötödik ember a halkrémet és a pástétomot részesíti előnyben. A válaszokból az is kiderült, hogy a halfogyasztási szokások majdnem minden második embernél hasonlóan alakultak az elmúlt években, azonban 43 százalékuk több halat fogyaszt, mint 5 vagy éppen 1 évvel ezelőtt.

Ennyiből kerül idén halvacsora a karácsonyi asztalra

Mivel egyre több háztartásban fogyasztanak rendszeresen halat, utánanéztük annak, hogy az ünnep közeledtével, mennyiért kínálják egyes áruházak termékeiket. A következő listákban a csomagolt, illetve a fagyasztott halhúsok árát tüntettük fel, az áruházláncok online kínálatából szemezgetve.

Spar  
gyorsfagyasztott hekktörzs 1221 Ft/kg
gyorsfagyasztott alaszkai tőkehalfilé 1873 Ft/kg
gyorsfagyasztott tilápia filé 3748 Ft/kg
gyorsfagyasztott keszeg 1599 Ft/kg
gyorsfagyasztott lazac filé 5924 Ft/kg
gyorsfagyasztott hekkfilé 2936 Ft/kg
gyorsfagyasztott cápaharcsa filé 2628 Ft/kg
gyorsfagyasztott ponty szelet 2590 Ft/kg

Ahogy a táblázat mutatja, a Spar online kínálatában hekket vásárolhatunk a legolcsóbban, lazacfilét pedig a legdrágábban. A legtöbb magyar asztalára inkább hazai halak kerülnek karácsonykor, ez talán még a pénztárcánk szempontjából is kedvezőbb. A keszeg csak 1599 Ft/kg áron, a ponty már kicsit drágább, 2590 Ft/kg áron kapható.

Tesco  
pisztráng 2 299Ft/kg
fogassülő filé 5 190Ft/kg
szivárványos pisztráng filé 4 699Ft/kg
lazac filé 5 999Ft/kg
gyorsfagyasztott keszeg 1 569Ft/kg
gyorsfagyasztott ponty szelet 1 799Ft/kg
gyorsfagyasztott lazac filé 7 997Ft/kg
gyorsfagyasztorr fogassülő filé 4 858Ft/kg
gyorsfagyasztott afrikai harcsafilé 3 119Ft/kg
gyorsfagyasztott tilápia filé 4 208Ft/kg
gyorsfagyasztott argentin hekkfilé 2 945Ft/kg
gyorsfagyasztott atlanti tőkehalfilé 5 472Ft/kg

A Tesco online kínálatában is bőven válogathatunk. Az árakat tekintve itt is a lazac viszi el az elős helyet, 7997 Ft/kg árával. Legolcsóbban itt is keszeget vehetünk, 1569 Ft/kg áron. De pontyot is jó áron vehetünk, szeletelve, ami talán a levesek kedvelőinek akár egész jó fogás is lehet. Ezt 1799 Ft/kg áron kaphatjuk meg.

Lidl  
pontyszelet 2 498 Ft
afrikai harcsafilé 2998 Ft/kg
bőrös lazacfilé 4999 Ft/kg
egész pisztráng 1999 Ft/kg
pisztráng filé 4089 Ft/kg
busaszelet 1598 Ft/kg

A Lidl kínálatában a bőrös lazacfilé volt a legdrágább az online áruházukban. A legolcsóbbnak pedig a közkedvelt busa bizonyult. Busa szeletet itt 1598 Ft/kg áron vehetünk.

Összességében nézve a kínálatot, a karácsonyi halvacsorához mindenképp érdemes a magyarországi halakból válogatni, hiszen sokkal olcsóbbnak bizonyulnak, mint a különlegesebbnek mondott, külföldről érkező halfajták. Mivel nem mindegy, mennyiért vásároljuk meg az ünnepi ételekhez az alapanyagokat, ezért érdemes az üzletek online katalógusát, illetve újságaikat is szemügyre venni, hiszen még a karácsony előtt belefuthatunk egy-egy nagyobb akcióba.

hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

A Kossuth-díjas Csík Zenekar az élelmiszerbiztonságért kampányol

2019. október 24. 08:15
A Kossuth-díjas Csík Zenekar tagjai, és a zenekarral együttműködő Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színésze, Grecsó Krisztián író, költő, dalszerző, valamint Lackfi János író, költő, műfordító a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen kampányol a tudatos vásárlói magatartás népszerűsítéséért, és az élelmiszerbiztonság fontosságának tudatosításáért.

Meghirdették idén is Magyarország Tortáit

2020. augusztus 05. 08:31
Idén tizennegyedik alkalommal választotta meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját. Olyan tortákat vártak, melyek augusztus huszadikával vagy "Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak", írja a cukrászat.net.