Kiemelkedő szerepe van a nőknek az élelmiszerellátásban

2023. október 17. 17:28
A hazai élelmiszerellátásban tavaly 53 ezer nő dolgozott főállásban, a szerepük kiemelkedő a szektorban – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyar Női Unió Egyesület által szervezett 8. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja Konferencián az Agrárminisztériumban.
Kiemelkedő szerepe van a nőknek az élelmiszerellátásban
Juhász Anikó köszöntő beszédében ismertette, egy közepes méretű városnyi nő dolgozik a hazai mezőgazdaságban, ahol így a munkaerő csaknem egyharmada nő volt 2022-ben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023-as gazdasági szerkezet összeírása szerint pedig 196 ezer olyan gazdaságunk van, amely 30 százalékát, tehát több mint 56 ezer gazdaságot nő irányít. 
 
A helyettes államtitkár kiemelte, nem szabad megfeledkezni a nők családösszetartó szerepéről sem, akik a vidéki társadalomnak és benne a gazdálkodóknak az egyik leglényegesebb támaszai is. Hozzátette, az agrártárca mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a női gazdálkodókat. 
A konferencián bemutatták a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat által alapított TalentA Programot. Juhász Anikó szerint fontosak az ehhez hasonló kezdeményezések, amelyek egyrészt korszerű ismeretekkel vértezik fel a női gazdálkodókat a vállalatvezetés, a pénzügy vagy épp a mezőgazdasági termelés területén, másrészt hozzájárulnak az innovatív projektek megvalósulásához mentorálással, pénzügyi támogatással és jó példák bemutatásával. 
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István is kiáll a tüntetés mellett

2023. május 23. 16:15
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ képviselői is részt vettek lengyel, cseh, szlovák és román gazdatársaikkal a mai brüsszeli demonstráción.
 
Győrffy Balázs, a NAK elnöke számolt be röviden közösségi oldalán a brüsszeli tüntetésről. Az írta:
 

A külterületi utak felújításával is segítjük a vidéket

2023. november 30. 14:42
A kormány kiemelten fontosnak tartja a vidéki térségek megerősítését, a gazdaságok versenyképességének megőrzését és a megfelelő infrastruktúra biztosítását. A külterületi utak felújításával is segítjük a vidéket – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Szakolyt és Nyírgelsét összekötő felújított út átadásán november 30.-án, csütörtökön.