Kiemelt szerepet töltenek be a nemzeti parkok a környezeti nevelésben

2020. július 31. 07:25
Évente 200 ezer gyermek vesz részt a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban, ökoturisztikai létesítményeiben zajló környezeti nevelési programokon – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Holnapocska Tábor betekintőjén, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban.
Kiemelt szerepet töltenek be a nemzeti parkok a környezeti nevelésben

Rácz András kiemelte, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt 10 évben megduplázta látogatóinak számát, évente félmillió vendéget fogadnak, közülük minden tizedik látogató vesz részt valamilyen környezeti nevelési programon.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Rácz András hangsúlyozta, hogy az állami természetvédelem mellett szükség van a térségben élők, az önkormányzatok, a polgármesterek és a civil szervezetek együttműködésére is, ennek egy kiemelt példája a fiataloknak egyszerre elfoglaltságot és természetközeli élményeket adó tábor. Hozzátette: a gyerekek ösztönösen érdeklődnek a természet, az állat-és növényvilág iránt, ennek adnak nagyon fontos tartalmat a pedagógusok a környezeti nevelés révén.

Kép letöltése
 
A galériáért kattintson a képre - fotó: Pelsőczy Csaba

 

Az államtitkár a tábornak helyet adó Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban emlékeztetett arra, hogy a nemzeti park igazgatóságok kiemelt szerepet töltenek be az őshonos állatok genetikai állományának megőrzésében. Példaként hozta fel, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság  még a kilencvenes években vette kezelésbe az utolsó Festetics bivalygulyát, ez adja ma a gerincét annak az állománynak, amely részt vesz a térség vizes élőhelyein folyó legeltetésben.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a számok is bizonyítják, hogy egyre többen fedezik fel Magyarország, valamint a Balaton térségének értékeit. Hozzátette: a Holnapocska Tábor azért is különleges, hiszen amellett, hogy közösségi élményt ad, a gyerekek megismerhetik a régiót is. Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a természet és az ökológiai szolgáltatások megőrzéséhez szükség van a közösségekre, ebben töltenek be fontos szerepet a táborok, a fiatalok emellett munkájuk révén értéket is teremtenek.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Tüneményes otthon lett az egykori lószállítóból

2020. január 29. 09:56
A kis lakóautó 16000 dollárba kerül, és akár lakókocsiként is személyautó után rögzíthető.

Járványügyi intézkedés az EGERERDŐ Zrt.-nél

2020. november 12. 12:03
Az aktuális kormányrendelet rendelkezéseinek értelmében az EGERERDŐ Zrt. 2020. november 11-től szünetelteti az erdei kisvasutak (Felsőtárkányi, Szilvásváradi Állami Erdei Vasút, és Mátravasút), erdei szálláshelyek, erdészeti erdei iskolák működtetését, valamint bezárja a szilvásváradi Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot.