Kijev stratégiát váltott, cukorral hódítanák meg az EU-t

2024. június 05. 17:27
Megédesítenék a háborús időket
 
Májusban Ukrajna új havi rekordot állított fel a cukorexportban. Összesen 108 ezer tonnát küldtek külföldre, amelynek 65 százaléka az uniós országokba ment – írta az eadaily.com.
 
Kijev stratégiát váltott, cukorral hódítanák meg az EU-t
Az ukrán cukortermelők országos szövetségének, az „Ukrtsukor”-nak az elnöke, Yana Kavushevska szerint ennek a mennyiségnek a 65 százaléka pontosan az Európai Unióba, 35 százaléka pedig más országokba ment.
 
„Május 30-án a kormány korlátozásokat vezetett be az EU-ba irányuló ukrán cukorexportra, de örülünk, hogy termelőinknek nemcsak Európába, hanem a világpiacra – a Földközi-tenger medencéjének országaiba és Nyugat-Afrikába – is helyreállították az útvonalakat” – mondta Kavushevska.
 
A szervezet vezetője bizakodását fejezte ki, hogy a cukorrépa továbbra is az ország három legjövedelmezőbb exportnövénye között lesz, és jó alternatívája lesz a gabonaféléknek. Májusban az Ukrcukor arra kérte az ukrán kormányt, hogy sürgősen határozzon meg nulla kvótát az EU-ba irányuló cukorexportra 2024-re, mivel az exportlimit már kimerült. Az EU-ba irányuló cukorexportra pedig június 1-je óta van érvényben nulla kvóta.
 
forrás: magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Tudtad? A bodza nem csak az emésztést, hanem a légzést is segíti.

2024. július 22. 15:20
A bodza alkalmas lehet a felső légúti betegségek gyógyszer nélküli kezelésére.
 
A bodza a népi gyógyászat egyik legismertebbe és legkedveltebb gyógynövénye. Amellett, hogy a bogyós termését és a virágait is felhasználják, sokak által gyakran használt gyógynövény. Ez főleg antioxidáns tulajdonságainak hála kiválóan alkalmas a megfázás és az influenza kezelésére, emellett hatékonyan csökkentheti a gyulladásokat a szervezetben.

Csodás tőle a pizza és még a köhögést is csillapítja!

2024. január 22. 14:16
Az oregánó szinte bárhol megterem, finom és ráadásul még nagyon egészséges is! Adj neki helyet a kertben és a pizzán!