Kijev stratégiát váltott, cukorral hódítanák meg az EU-t

2024. június 05. 17:27
Megédesítenék a háborús időket
 
Májusban Ukrajna új havi rekordot állított fel a cukorexportban. Összesen 108 ezer tonnát küldtek külföldre, amelynek 65 százaléka az uniós országokba ment – írta az eadaily.com.
 
Kijev stratégiát váltott, cukorral hódítanák meg az EU-t
Az ukrán cukortermelők országos szövetségének, az „Ukrtsukor”-nak az elnöke, Yana Kavushevska szerint ennek a mennyiségnek a 65 százaléka pontosan az Európai Unióba, 35 százaléka pedig más országokba ment.
 
„Május 30-án a kormány korlátozásokat vezetett be az EU-ba irányuló ukrán cukorexportra, de örülünk, hogy termelőinknek nemcsak Európába, hanem a világpiacra – a Földközi-tenger medencéjének országaiba és Nyugat-Afrikába – is helyreállították az útvonalakat” – mondta Kavushevska.
 
A szervezet vezetője bizakodását fejezte ki, hogy a cukorrépa továbbra is az ország három legjövedelmezőbb exportnövénye között lesz, és jó alternatívája lesz a gabonaféléknek. Májusban az Ukrcukor arra kérte az ukrán kormányt, hogy sürgősen határozzon meg nulla kvótát az EU-ba irányuló cukorexportra 2024-re, mivel az exportlimit már kimerült. Az EU-ba irányuló cukorexportra pedig június 1-je óta van érvényben nulla kvóta.
 
forrás: magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Disznólkodás Abádszalókon

2023. március 28. 10:09
Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.
 

Újabb meglepetés, csökken a dió ára

2023. augusztus 28. 12:44
Évről évre új problémák jelennek meg a diótermesztésben is, most például az ukrán és a kínai import miatt lehet aggódni.
 
Az ukrán és a kínai dió a hazai piacon is zavart okoz, így most nem az a gond, hogy kevés és drága a dió, hanem, hogy a magyar termelőknek az önköltség alatti vételárral kellene megelégedniük. A nagybanit elárasztották a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű külföldi dióval, mely alaposan letörte az árakat – írta meg a Teol. Egy Tolna vármegyei gazdálkodó szerint az ukrán és kínai dió kilóját áfásan 2600-2800 forintért kínálják, ez az ár nem fedezi a hazai termelők költségeit.