Komoly fejlesztés előtt a magyar élelmiszeripar, köztük a bioszektor is

2021. április 06. 08:25
A biogazdálkodás és a bioélelmiszerek előállítása jelentősen hozzájárul a magyar agrárium növekedéséhez és fejlődéséhez – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Biopont Kft. ügyvezetőjével történt megbeszélést követően.
Komoly fejlesztés előtt a magyar élelmiszeripar, köztük a bioszektor is

Erdős Norbert emlékeztetett, hazánkban tavaly 303 ezer hektárra emelkedett a biogazdálkodásba bevont területek nagysága, így az elmúlt 5 évben megduplázódott a bioterületek mérete. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint, ezzel Magyarország a tizedik legdinamikusabban fejlődő ország a világon.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar kormány célja a biogazdálkodás további fejlesztése, s annak segítése, hogy az ágazat mind területben, mind élelmiszer előállításban további jelentős előrelépést érjen el. A 2021 és 2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak az élelmiszeripari, köztük a bioélelmiszer gyártó hazai vállalkozások, hiszen a több mint 4500 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak majd az ágazat szereplői.

 

Fotó: Fekete István

Erdős Norbert felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió is nagy hangsúlyt fektet az ágazat fejlesztésére, a Termőföldtől az asztalig stratégia része, hogy 2030-ra az Unió mezőgazdasági területeinek legalább 25 százalékán biogazdálkodás induljon el. Az elkövetkezendő 7 évben pedig a közvetlen területalapú támogatások 20 százalékát a biogazdálkodók támogatására szeretnének fordítani.

Egervári Márk, a Biopont ügyvezetője elmondta, hogy a kiváló minőség biztosítása érdekében üzemük a világon legismertebb és elfogadottabb élelmiszerbiztonsági és minőségbiztosítási szabványok tanúsítványaival, valamint gluténmentes tanúsítással is rendelkezik. Az immár 24 éve Magyarországon működő bioélelmiszer-gyártó vállalat termékeit a belföldi piac mellett a világ több mint 20 országába exportálja.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A vendéglátók, közétkeztetők is válasszák a hazait

2020. április 02. 13:17
A helyi termelők termékeinek választásával a vendéglátók, közétkeztetők is sokat tehetnek a vidék fennmaradásáért – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter. A helyi élelmiszerek felhasználásával ráadásul a fogyasztók is nyernek, hisz ételük kiváló minőségű, magyar alapanyagból készül.
 
 
 

Így is lehet harcolni az élelmiszerpazarlás ellen

2019. március 07. 07:47
Értékeljük a zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét, tiszteljük és ne ítélkezzünk az ételünkről.