Komoly fejlesztés jöhet az élelmiszeriparban 2021 és 2027 között

2019. július 11. 07:37
Nagy trendfordulón vagyunk túl, ugyanis az élelmiszergyártók is rájöttek arra, hogy a hazai alapanyag nagyon fontos számukra – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Nagy István agrárminiszter.

„– A nyári aratás állapotának ismeretében elmondható, hogy nyári kalászos gabonákból és őszi káposztarepcéből az ország belső ellátása a következő évre biztosított, továbbá tetemes exportárualap is képződik. Az export várható mennyisége számos olyan tényezőtől függ, amelyek még nem ismertek, de idén is több millió tonna áru exportja várható. Viszonylag kedvező helyzetben vagyunk, hiszen a világ gabonakészletei csökkentek a 2018-as szezonban, a raktárkapacitásunk is megfelelő, várhatóan nem okoz nagyobb gondot az idén megtermelt gabona értékesítése. (…) Az elmúlt években látható kedvező tendencia, hogy a gabonák hazai feldolgozása erős ütemben emelkedik. Elsősorban a kukorica ipari feldolgozása bővült több millió tonnás mértékben, az idei évtől kezdve a búza ipari feldolgozása is várhatóan több százezer tonnás mennyiséggel növekedhet a januárban átadott feldolgozó-kapacitások belépésével. (…)

Kormányzati cél volt, hogy az ágazat 300 milliárd forint támogatáshoz jusson 2020 végéig, ezt a küszöböt már 2018-ban átléptük. A következő, 2021–2027-es időszak tervezése megkezdődött, az Agrárminisztérium – az ágazat szereplőivel és érdekképviseleteivel konzultálva – mind az élelmiszeriparra, mind a teljes élelmiszerláncra meghatározta a legfőbb beavatkozási pontokat és fejlesztendő területeket. Fontosnak tartjuk minden vállalati méret támogatását az előállított termék jellegétől függetlenül. Az a cél, hogy a kapcsolódó forrásokat dedikáltan az élelmiszeriparra írjuk ki. (…)

Nagy trendfordulón vagyunk túl, ugyanis az élelmiszergyártók is rájöttek arra, hogy a hazai alapanyag nagyon fontos számukra. A helyi terméknek óriási jelentősége van marketingszempontból is, elég csak megnéznünk, mennyire fontos egy sörgyártónak például, hogy hazai árpából készüljön a söre. Ha van jó minőségű, megfelelő mennyiségű alapanyag, akkor a vállalatok egyértelműen a hazai beszerzés mellett teszik le a voksukat. Az aratófesztivál előtt a Nestlénél jártunk gyárlátogatáson, számukra például kifejezetten fontos, hogy innen, a térségből származó árpából, búzából készítsék a termékeket. Egy-egy külföldi cég betelepülése során szempont is, hogy az alapanyag helyben álljon rendelkezésre. Van olyan multinacionális vállalat, ahol a hazai beszállítók aránya megközelíti a 90 százalékot.”

A teljes interjú itt olvasható.


(forrás: vg.hu) nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Folyamatosan biztosított az élelmiszer-ellátás Magyarországon

2022. február 25. 08:54
Az Agrárminisztérium figyelemmel kíséri az orosz-ukrán háborús helyzetet, szükség esetén haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket – írta a tárca pénteken.

Ezt a hibát sok magyar elköveti élelmiszervásárláskor: nem árt résen lenni

2022. február 04. 09:14
Számtalan helyről hallhattuk már, hogy ideje lenne odafigyelni a mindennapokban arra, hogy lehetőleg minél tudatosabbak legyünk az élet minden területén. Ez különösen igaz a vásárlásra és az étkezésre. Már a fülünkön jöhet ki az ökológiai lábnyom, a fenntarthatóság, környezettudatosság és a bio élelmiszer, de továbbra is nehéz átfogó képet kapni arról, hogy mik is ezek valójában, miért fontosak, és mi közük van a mezőgazdasághoz. Minden mindennel összefügg, ezért érdemes tisztában lenni a fogalmakkal, így talán ténylegesen be tudjuk majd építeni őket az életvitelünkbe. Lapunk Dr. Malatinszky Ákos, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének docense segítségével járta körbe a témát, remélve, hogy kissé kitisztulhat a kép.