Komolyak az aggodalmak a koronavírus miatt a gabonapiacokon

2020. február 28. 08:50
A búza és a kukorica ára is 1,6-1,6 százalékkal csökkent Chicagóban, a szójabab fél százalékkal drágult. Párizsban minden mínuszban állt.

Két napja csökkent Chicagóban a búza és a kukorica ára a koronavírus miatti globális aggodalmak kapcsán. A szójabab kurzusa azonban felfelé kapaszkodott, egy tonnányi 328,95 dollárba került a piacon.

„A közeljövőben inkább az árak csökkenésére lehet számítani az agrárpiacokon. A terményárakat sokkal inkább a koronavírus terjedésének hírei és azok érzelmi hatásai befolyásolják, mintsem a mögöttes valós kereslet-kínálati folyamatok” – mondta Ole Houe, az IKON Commodities árupiaci elemzőcég tanácsadói részlegének igazgatója.

A koronavírus közben még tovább terjedt. A Kínán kívüli esetek száma rohamosan emelkedik, különösen Dél-Koreában, ahol továbbra is exponenciálisan növekszik az esetek száma, már elérte 1595-öt és az Egyesült Államok figyelmeztette állampolgárait, hogy amennyiben lehetséges, akkor ne utazzanak az országba. Donald Trump, amerikai elnök beszédet mondott, amely szerint az országának is fel kell készülnie a vírusra, de még nincs ok a pánikra. Mike Pence alelnököt bízta meg a vírusra való reakciók előkészítésével. Az Egyesült Államokban eközben bejelentették az első olyan beteget, akinek semmilyen ismert kapcsolódási pontja nincsen az eddigi gócpontokhoz, ami rossz hír, mert arra utalhat, hogy ott is szabadon terjedhet a vírus, annak ellenére, hogy többen már karanténban vannak. Szaúd-Arábia pedig lezárta határait, még a zarándokok előtt is a vírusra való tekintettel, ez is arra utalhat, hogy az iráni helyzet jóval súlyosabb, mint azt a hivatalos számok mutatják – állapította meg az Equilor Befektetési Zrt. Pozitívum azonban, hogy kínai szakértők szerint április végére szinte teljesen visszatarthatják a vírus terjedését az országban.

A repce ára Kanadában a tonnánkénti 456,6 kanadai dolláros szinten stagnált.

Európában, a párizsi árutőzsdén mindegyik főbb agrárpiaci termék ára csökkent a koronavírussal kapcsolatos európai hírek hatására. A malmi búza kurzusa 1 euróval a tonnánkénti 191,5 euróra csúszott le. A takarmánybúza 75 eurócentes mínuszon van túl és 147,60 euró/tonnára ment le a kurzus. A repce befektetői sem örülhettek, hiszen 4,75 euróval 387,25 euró/tonnára csökkent az árjegyzés. A kukorica kereskedése is mínuszt hozott, 167,5 euró/tonnára ment le az ár, ami 2,25 eurós mérséklődésnek felel meg.

 
 
agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

A mezőgazdasági ágazat és az erdészeti képzés népszerűsítésében az iskolák élen járhatnak

2018. november 19. 07:58
Egy iskola mindig hidat képez múlt, jelen és jövő között. Továbbörökíti a múlt tudását, alkalmazkodik a jelen kihívásaihoz és átadja azokat az ismereteket és készségeket a diákoknak, amelyekre szükségük lesz a jövőben – mondta köszöntőjében Farkas Sándor a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 135 éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen.

2019 az építkezés éve a magyar agráriumban

2019. január 15. 07:31
A kormányzati beruházások és támogatások révén 2019 az építkezés éve lesz az agráriumban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén, Győrben.