Komolyak az aggodalmak a koronavírus miatt a gabonapiacokon

2020. február 28. 08:50
A búza és a kukorica ára is 1,6-1,6 százalékkal csökkent Chicagóban, a szójabab fél százalékkal drágult. Párizsban minden mínuszban állt.

Két napja csökkent Chicagóban a búza és a kukorica ára a koronavírus miatti globális aggodalmak kapcsán. A szójabab kurzusa azonban felfelé kapaszkodott, egy tonnányi 328,95 dollárba került a piacon.

„A közeljövőben inkább az árak csökkenésére lehet számítani az agrárpiacokon. A terményárakat sokkal inkább a koronavírus terjedésének hírei és azok érzelmi hatásai befolyásolják, mintsem a mögöttes valós kereslet-kínálati folyamatok” – mondta Ole Houe, az IKON Commodities árupiaci elemzőcég tanácsadói részlegének igazgatója.

A koronavírus közben még tovább terjedt. A Kínán kívüli esetek száma rohamosan emelkedik, különösen Dél-Koreában, ahol továbbra is exponenciálisan növekszik az esetek száma, már elérte 1595-öt és az Egyesült Államok figyelmeztette állampolgárait, hogy amennyiben lehetséges, akkor ne utazzanak az országba. Donald Trump, amerikai elnök beszédet mondott, amely szerint az országának is fel kell készülnie a vírusra, de még nincs ok a pánikra. Mike Pence alelnököt bízta meg a vírusra való reakciók előkészítésével. Az Egyesült Államokban eközben bejelentették az első olyan beteget, akinek semmilyen ismert kapcsolódási pontja nincsen az eddigi gócpontokhoz, ami rossz hír, mert arra utalhat, hogy ott is szabadon terjedhet a vírus, annak ellenére, hogy többen már karanténban vannak. Szaúd-Arábia pedig lezárta határait, még a zarándokok előtt is a vírusra való tekintettel, ez is arra utalhat, hogy az iráni helyzet jóval súlyosabb, mint azt a hivatalos számok mutatják – állapította meg az Equilor Befektetési Zrt. Pozitívum azonban, hogy kínai szakértők szerint április végére szinte teljesen visszatarthatják a vírus terjedését az országban.

A repce ára Kanadában a tonnánkénti 456,6 kanadai dolláros szinten stagnált.

Európában, a párizsi árutőzsdén mindegyik főbb agrárpiaci termék ára csökkent a koronavírussal kapcsolatos európai hírek hatására. A malmi búza kurzusa 1 euróval a tonnánkénti 191,5 euróra csúszott le. A takarmánybúza 75 eurócentes mínuszon van túl és 147,60 euró/tonnára ment le a kurzus. A repce befektetői sem örülhettek, hiszen 4,75 euróval 387,25 euró/tonnára csökkent az árjegyzés. A kukorica kereskedése is mínuszt hozott, 167,5 euró/tonnára ment le az ár, ami 2,25 eurós mérséklődésnek felel meg.

 
 
agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: több mint 85 ezer látogatója volt az idei OMÉK-nak

2019. október 01. 09:03
Több mint 85 ezer látogatót fogadott 15 országból az idei, 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), ezzel a magyar agrárium legrégebbi és egyben legnagyobb tradíciókkal bíró seregszemléje sikerrel zárult.

Az agrárgazdaság jövőjéről tárgyaltak az Európai Mezőgazdasági Fórumon

2019. március 05. 07:47
Az európai agrárgazdaság jövőjével kapcsolatban fontos, hogy lehetőségünk legyen a legjobb tagállami gyakorlatok megőrzésére, a KAP forrásainak legalább szintentartására, és hogy megfelelő válaszokat találjunk a Brexit okozta új társadalmi és gazdasági kihívásokra – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkár a lengyelországi Jasionkában, március első napjaiban megrendezett Európai Mezőgazdasági Fórumot követően.