Kormányinfó: 5 pontos intézkedéscsomagot jelentett be Nagy István

2024. április 11. 15:44
Változik a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj adójának visszaigényelhető része.
 
Nagy István kérdésre elmondta, hogy idén egyelőre nem túl jók a magyar mezőgazdaság kilátásai, leginkább azért, mert a Dél-Alföldön eddig nem esett elég eső. Így „örülnék, ha idén összejönne az a termésmennyiség, amit tavaly teljesített a magyar mezőgazdaság".
 
Nagy István 5 pontos intézkedéscsomagot jelent be.
Kormányinfó: 5 pontos intézkedéscsomagot jelentett be Nagy István
Az ukrán mezőgazdasági import okozta piaci helyzet miatt a kormány nemzeti hatáskörben az urkán mezőgazdasági termékek importkorlátozása mellett újabb, az importot érintő intézkedést hozott. A teljeskörű átláthatóság megteremtése érdekében azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljeskörű bejelentési kötelezettséget ír elő, származzon az bármely országból. A bejelentést a Nébih felé elektronikusan kell megtenni annak, aki a bejelentésköteles terméket értékesíti, vagy a fuvarozást éppen végzi, vagy szervezi – mondta Nagy István.
 
Kérdésre annyit pontosított Nagy István, hogy a teljeskörű bejelentési kötelezettség azokra a mezőgazdasági árukra vonatkozik, amelyek importkorlátozás alá esnek.
 
(Az importkorlátozást az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet szabályoz, amely eredetileg 24 terméket tartalmazott, de módosítások következtében a cukor és a méz időközben lekerült a tilalmi listáról.)
 
Hozzátette, hogy „arról intézkedtünk, hogy a Magyar Államkincstár 2024. május 31. napjáig teljesítse a 2023. évi egységes kérelmekben igényelt terület- és állatalapú támogatásoknak a kifizetését. Eddig mintegy 470 milliárd forintot fizettünk ki 106 ezer gazdálkodónak. A felgyorsítás érdekében most újabb, hozzávetőleg 265 milliárd forintnyi támogatás kerül a gazdálkodókhoz május végéig. Ebből már ezen a héten legalább 50 milliárd forintot utalunk" – fűzte hozzá.
 
Nagy István tájékoztatása szerint döntöttek arról is, hogy a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya programhoz.
KAVOSZ Zrt.: még vonzóbb lehet az Agrár Széchenyi Kártya - Agrofórum Online
Elmondta továbbá, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után évente befizetett adó visszaigényelhető részét a kormány 90 százalékos mértékre emeli. Ez újabb egymilliárd forint éves többlettámogatást jelenthet az ágazatnak – fűzte hozzá a miniszter, aki beszámolt arról is, hogy az importot érintő és a termelők gazdasági helyzetén javító intézkedések mellett megerősítik a beruházások támogatását is.
 
 
675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a következő időszakra. Ezek nem maradnak el, csak át lesznek ütemezve – jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter a Kormányinfón.
 
Hozzátette, hogy így stabilabb és biztonságosabb helyzetbe kerül a költségvetés.
Varga Mihály: Az idén 2,5 százalékos, jövőre pedig 4,1 százalékos gazdasági  növekedéssel számol a kormány - Hírnavigátor
Kormányinfót tartotta Vitályos Eszter Kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Erdők Nemzetközi Napjának üzenetei

2024. március 21. 15:51
Az ENSZ Közgyűlése első ízben 2012. március 21-én hirdette meg az Erdők Nemzetközi Napját, mely amellett, hogy az „erdők ünnepe”, az erdők jelentőségére hivatott felhívni a figyelmet az egész világon. Arra ösztönözve az ENSZ tagországait, hogy nemzeti és nemzetközi hatáskörben tegyenek erőfeszítéseket az erdők védelme, és az erdőterületek gyarapítása érdekében. Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.

Tavaly még jó üzletnek tűnt a cukorrépa-termelés (is)

2024. április 16. 17:58
Egyre rizikósabb a cukorrépa termelése, sok a bizonytalansági tényező. Az érdekérvényesítés miatt termelői csoportot alakítottak a zalai gazdák.