Koronavírus: aggasztó képet fest, amire Orbán Viktor figyel

2020. szeptember 18. 10:35
Alig, hogy a miniszterelnök megfogalmazta, mi a legfőbb adat, amire most a koronavírus-járvány második hullámában figyelnie kell, elkezdett kedvezőtlenül alakulni az a bizonyos, legfontosabb napi szám.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton adott exkluzív interjút az M1 csatornának, ahol rögzítette:

“amire elsősorban figyelni kell, nem a megbetegedések, hanem a halálozások száma. A védekezés sikerét a megmentett életek számában tudjuk most lemérni. (…) Egész addig amíg a halálozási számok nem kezdenek emelkedni, addig fel sem merül a gondolat, hogy az iskolákat korlátozni kellene”.

Az elmúlt hetekben már szinte naponta regisztrálnak halálesetet a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Az elhunytak száma ugyan még épp 10 fő alatt van napi szinten, ám a növekedés egyértelműen megfigyelhető a számokban. Csütörtökön már 4 havi csúcsnak megfelelő adatot közölt az operatív törzs, utoljára ugyanis május közepén, 18-án volt, hogy napi 9 elhunytnál több került be a statisztikába. Ezzel 663-ra nőtt az összesített szám.

A folyamatok sokkal szembetűnőbbek azonban, ha az egyhetes gördülő összegeket ábrázoljuk, ami alapján csütörtökön és a megelőző hat napon összesen már 33 személy hunyt el, aminél nagyobb számra június első napjaiban volt példa. Vagyis az újonnan azonosított fertőzöttek száma mellett ma már az elhunytaké is kezd az első hullám idején jellemző szinteket elérni. Mindez pedig azt is jelenti, hogy egyre inkább kezd megjelenni, és áldozatokat szedni a vírus a legidősebbek és egyben legveszélyeztettetebbek csoportjában.

Az azonban, hogy előbb-utóbb a halálozások száma is emelkedni kezd, várható volt. Virológusok már hetekkel ezelőtt arra figyelmeztettek, hogy 4-5 hétbe telik, mire a fiatalabb korosztály után az idősek körében is megjelenik a vírus. Amint ez megtörténik, a halálozások száma is emelkedni kezd majd, mivel az idősek egyéb alapbetegségeik miatt is kevésbé erős immunrendszerrel harcolnak a koronavírussal.

Az Orbán Viktor által figyelt adatok ilyen mértékű kedvezőtlen alakulása mellett jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon a szerdán bejelentett korlátozó intézkedések és szigorítások milyen mértékben lesz képes megfékezni a járvány terjedését, egyáltalán alkalmas-e arra, hogy mérsékelje a vírus néhány hét múlva várható berobbanását.

Ami az elhunytak életkor és nemek szerinti megoszlását illeti, kicsit nagyobb számban érintettek a férfiak, akik körében már 50 év felett is több elhalálozást regisztráltak a hatóságok. A nők körében ellenben csak 1-2 60 évnél fiatalabb személy hunyt el. A férfiak körében az elhunytak átlagéletkora 76 év, a nőknél 81,5. A vírus márciusi megjelenése óta a legfiatalabb áldozat egy 33 éves férfi volt, a legidősebb pedig egy 103 éves férfi.

 
forrás és a grafikonok megnézhetőek itt
https://piacesprofit.hu/gazdasag/koronavirus-aggaszto-kepet-fest-amire-orban-viktor-figyel/
 

Kapcsolódó cikkek

Gondolatok az elvett korkedvezményes nyugdíjról

2019. május 10. 09:51
A korkedvezményes nyugdíj kapcsán megoszlanak a vélemények. Annak megszüntetését (elvételét) kevesen nézik szakmai és gazdasági, ésszerűségi szempontok alapján. Többségében érzelmi, „nehogymá’ nekik jó legyen” alapon közelítik meg a kérdést. 

Lássunk tisztán!

2020. május 13. 08:20
A 2020. május 11-én folytatta üléssorozatát – videókonferencia keretében – a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A LIGA Szakszervezetek figyelmeztetett, sok szülő a járvány miatt kivett szabadságok után a nyári időszakban már nem fogja tudni megoldani a gyermekfelügyeletet, továbbá szükségesnek lát egy jelenlegi helyzetet bemutató felmérés elkészítését a létszámhelyzetről, létszámigényekről, hogy tisztábban lehessen látni az állami tulajdonú cégek munkaerő felvevő képességét.