Koronavírus: az agrár-élelmiszeripari ágazat újabb támogatásokat kap Brüsszeltől

2020. május 05. 09:06
Az Európai Bizottság újabb rendkívüli intézkedéseket fogadott el és tett közzé, ezúttal a koronavírus-válság által leginkább érintett mezőgazdasági és élelmiszerpiacok támogatására.
Koronavírus: az agrár-élelmiszeripari ágazat újabb támogatásokat kap Brüsszeltől

Az április 22-én előterjesztett és május 4-én teljes körűen elfogadott rendkívüli piaci intézkedések közé a következők tartoznak az Európai Bizottság közleménye szerint:

 
  • Magántárolási támogatás tej- és húsipari termékek (fölözött tejpor, vaj, sajt, illetve marha-, juh- és kecskehús) esetében. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az érintett termékeket legalább 2-3 és legfeljebb 5-6 hónapra ideiglenesen kivonják a piacról.
  • Rugalmasság az olyan piactámogatási programok végrehajtásában, mint a bor, a gyümölcs- és zöldség, az étkezési olajbogyó és az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az EU iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja. A bizottság szerint az intézkedés arra irányul, hogy a felsorolt ágazatokban korlátozza a rendelkezésre álló kínálatot, és ezáltal helyreállítsa a piaci egyensúlyt. A rugalmas végrehajtásnak köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.
  • A tej-, a virág- és a burgonyaágazat esetében a bizottság engedélyezi az uniós versenyszabályoktól való eltérést. Az intézkedés lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy - legfeljebb 6 hónapra - önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el és léptessenek életbe a saját szintjükön ágazatuk stabilizálása érdekében. Így például a tejágazat szereplői együttesen tervezhetik meg a tejtermelést, a virág- és a burgonyaágazat szereplői pedig kivonhatják termékeiket a piacról.

A fentieken túlmenően az Európai Bizottság annak engedélyezését szorgalmazza, hogy 2020-ban a tagállamok fel nem használt vidékfejlesztési forrásaikat a mezőgazdasági termelők és a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások támogatására fordíthassák. Ez azonnali segítséget jelentene a válság által leginkább sújtott gazdasági szereplőknek.

A javaslat értelmében a tagállamok által nyújtott támogatás maximális összege a mezőgazdasági termelők esetében fejenként 5000 euró, a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások esetében pedig cégenként 50 ezer euró lehet. A bizottság javaslatát az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak szerveznek fejlesztő programokat

2019. szeptember 05. 11:23
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága „FEJLŐDJÜNK EGYÜTT!” címmel szemléletformáló üzemlátogatásokat szervez az élelmiszeripari vállalkozások számára. Első alkalommal az Eisberg cégcsoport magyarországi üzemének működésébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.

Te is túlzásba viszed a fehérjefogyasztást? Mutatjuk, mennyi az ajánlott napi fejadag!

2020. május 18. 07:43
Sokan, főként, ha diétázunk, rengeteg magas fehérjetartalmú ételt fogyasztunk, ám szervezetünknek közel sincs ennyire szüksége. Mutatjuk, mennyi az ajánlott napi fejadag!