Koronavírus: az agrár-élelmiszeripari ágazat újabb támogatásokat kap Brüsszeltől

2020. május 05. 09:06
Az Európai Bizottság újabb rendkívüli intézkedéseket fogadott el és tett közzé, ezúttal a koronavírus-válság által leginkább érintett mezőgazdasági és élelmiszerpiacok támogatására.
Koronavírus: az agrár-élelmiszeripari ágazat újabb támogatásokat kap Brüsszeltől

Az április 22-én előterjesztett és május 4-én teljes körűen elfogadott rendkívüli piaci intézkedések közé a következők tartoznak az Európai Bizottság közleménye szerint:

 
  • Magántárolási támogatás tej- és húsipari termékek (fölözött tejpor, vaj, sajt, illetve marha-, juh- és kecskehús) esetében. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az érintett termékeket legalább 2-3 és legfeljebb 5-6 hónapra ideiglenesen kivonják a piacról.
  • Rugalmasság az olyan piactámogatási programok végrehajtásában, mint a bor, a gyümölcs- és zöldség, az étkezési olajbogyó és az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az EU iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja. A bizottság szerint az intézkedés arra irányul, hogy a felsorolt ágazatokban korlátozza a rendelkezésre álló kínálatot, és ezáltal helyreállítsa a piaci egyensúlyt. A rugalmas végrehajtásnak köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.
  • A tej-, a virág- és a burgonyaágazat esetében a bizottság engedélyezi az uniós versenyszabályoktól való eltérést. Az intézkedés lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy - legfeljebb 6 hónapra - önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el és léptessenek életbe a saját szintjükön ágazatuk stabilizálása érdekében. Így például a tejágazat szereplői együttesen tervezhetik meg a tejtermelést, a virág- és a burgonyaágazat szereplői pedig kivonhatják termékeiket a piacról.

A fentieken túlmenően az Európai Bizottság annak engedélyezését szorgalmazza, hogy 2020-ban a tagállamok fel nem használt vidékfejlesztési forrásaikat a mezőgazdasági termelők és a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások támogatására fordíthassák. Ez azonnali segítséget jelentene a válság által leginkább sújtott gazdasági szereplőknek.

A javaslat értelmében a tagállamok által nyújtott támogatás maximális összege a mezőgazdasági termelők esetében fejenként 5000 euró, a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások esetében pedig cégenként 50 ezer euró lehet. A bizottság javaslatát az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Íme a dél-alföldi sajtkirály: tömegek rajonganak a termékeiért - Te kóstoltad már?

2020. július 24. 07:49
A szülő mindig a legjobbat szeretné adni gyermekének, így sokszor egy bizonyos jól fizető pálya felé terelgeti lurkóját. A Bács-Kiskun megye délnyugati csücskében élő Pencz Pál azonban nem hallgatott édesanyja segítő hangjára, és felépítette saját, önellátó gazdaságát. Nem is dönthetett volna jobban: a Dunafalván megalapított Kobolya Gazdaságban nem győznek elég tejből készült finomságot készíteni a piacra, olyan hamar elkapkodják a termékeiket. Az álmok valóra válásáig megtett útról a tejgazdaságot irányító mezőgazdasági mérnök beszélt a HelloVidéknek.

A termelői szerveződés a kiszolgáltatottságot is csökkenti

2019. március 14. 07:23
Országjáró körúton hívja fel a gazdák figyelmét a termelői együttműködések előnyeire a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A roadshow első eseményét március 12-én tartották Kaposváron.