Koronavírus: beindult a cukorfelvásárlási láz, de milyen hatással lesz ez a piacra?

2020. március 17. 08:06
Óriási cukorfelvásárlási láz vette kezdetét a koronavírus-járvány miatt, nem csak Magyarországon, de szerte a világon. Az agrárszektor.hu kérdésére Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta az, hogy ez hogyan hat majd a cukorpiacra, nagyban függ attól, milyen intézkedések születnek majd a továbbiakban a betegség miatt. Magyarország a cukorigényét nagy részben importból fedezi, így ha az áruk szabad mozgásában további korlátozások lépnek életbe, az nyilvánvalóan az árakra is hatással lehet majd.

Kovács Gergely lapunkat arról tájékoztatta, hogy az elmúlt két hétben ők is szembesültek azzal, hogy a koronavírus miatt kezdetét vette egy bizonyos mértékű cukorfelvásárlási láz Magyarországon is, és látványosan megnőttek az igények, elsősorban a kiskereskedelemben. Hozzátette, a cukor korlátlanul eltartható, és ezek a többletigények nem jelentik azt, hogy az általános cukorfogyasztás emelkedni fog, ez ugyanis csak egy időbeni hatásként jelentkezik a piacon. 

Az, hogy milyen hatással lehet a cukorpiacra az úgynevezett „pánikvásárlás”, a szakember szerint leginkább attól függ, hogy milyen további intézkedéseket vezetnek majd be a koronavírus miatt, ha ugyanis az áruk szabad mozgásában további korlátozások lépnek életbe (Szerbia például már megtiltotta az alapvető élelmiszerek, így a cukor exportját), az nyilván az árakon is érződni fog. A magyar piac döntő részben importból fedezi a cukorszükségleteit, így hazánk kitettsége sokkal nagyobb, mint a környező országoké – hangsúlyozta az igazgató. 

Arra is kíváncsiak voltunk, megnőhet-e idén cukorrépa termőterülete Magyarországon, változhat-e a gazdák vetési kedve, illetve segíti-e ezt bármilyen eszközzel a Magyar Cukor. Kovács Gergely közölte, hogy jelenleg a termelőkkel folytatott tárgyalások végéhez közelednek, hiszen a vetésidő már igencsak a közel van. 

Számítunk némi növekedésre a cukorrépa termőterülete kapcsán, de végleges számokat csak néhány hét múlva lehet majd látni. Ugyanakkor ajánlottunk egy új szerződéses konstrukciót is a termelőknek, amely magasabb fokú kiszámíthatóságot ad a számukra

 – emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt a pékek részletes magyarázata a drágításra

2020. január 16. 11:31
A sütőipari termékek előállításhoz először is szakemberekre van szükség

Csirkehúsos bébiételt hívott vissza a dm

2019. október 25. 08:18
Pürésített csirkehúsos bébiételt hívott vissza a dm-drogerie markt, mert nem zárható ki, hogy kék fóliadarabkák kerültek a termékbe - tette közzé honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.