Közeleg az első EPR adatszolgáltatás határideje

2023. október 05. 13:51
Elérhető a körforgásos termékek tekintetében az első negyedévre vonatkozó bevallási csomag, melynek határideje október 20.
Közeleg az első EPR adatszolgáltatás határideje
A 80/2023 (III.14.) Kormányrendelet alapján minden kötelezett negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére adatot szolgáltat.
 
Ennek a kötelezettségének az OKIR kapun keresztül tehet eleget:
https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/
 
Melyhez a felhasználói kézikönyv a következő linken érhető el:
https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/utmutato/1
 
A beérkezett adatokat a hatóság megküldi a MOHU részére, ez alapján készíti el a koncessziós társaság a számlát, melynek kifizetésére, a kézhezvételtől számított 15 napon belül kell sort keríteni.
 
A jövő évre vonatkozó kiterjesztett gyártói felelősségi díj egy egységre vetített mértékét a hulladékgazdálkodásért felelős miniszter rendeletben határozza meg, várhatóan november 30-ig. Ennek elősegítése érdekében folyamatban van a csomagolási anyagáram díjtanács megalakulása is, melynek feladata a kiterjesztett gyártói felelősségi díjelőkészítő tevékenység szakmai támogatása. A díjtanács öt fős testület, amelynek elnöke a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke vagy az általa kijelölt személy, további tagjai pedig a gyártókat képviselő szakmai érdekképviseleti szervezetek képviselője, a hulladékhasznosítókat képviselő szakmai érdekképviseleti szervezetek képviselője, a koncessziós társaság képviselője és a miniszter által kijelölt személy.
 
agrotrend.hu / NAK, Köbli Brigitta

Kapcsolódó cikkek

A kormány társadalmi vitát indít a magyar vállalatok versenyképességét támogató törvénytervezetről

2023. november 02. 13:12
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium társadalmi vitára bocsátja a nemzeti ESG keretrendszerről, a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló törvényjavaslatot – olvasható a kormany.hu cikkében.
 
A törvényjavaslat célja a magyar vállalkozások versenyképességének növelése, ezáltal a magyar gazdaság erősítése.

Bedőlt a német ipar és a GDP-t is rántotta magával

2024. január 15. 14:39
A német GDP 0,3 százalékkal csökkent tavaly, az ipari teljesítmény is durván visszaesett.
 
A Destatis előzetes adatai szerint 2 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye, melyen belül 0,4 százalékkal zsugorodott az ipar 85 százalékát kitevő feldolgozóipar. Az építőipar mindössze 0,2 százalékkal növekedett.