Közös nyilatkozat az Európai Uniós minimálbérekről

2020. november 05. 10:14
 
2020. november 4-én a MASZSZ, a SZEF, az ÉSZT és a LIGA Szakszervezetek közös nyilatkozatot adott ki az Európai Bizottság (EB) uniós irányelv-tervezetéről.
Közös nyilatkozat az Európai Uniós minimálbérekről
A MASZSZ, a SZEF, az ÉSZT és a Liga közös nyilatkozata Tisztességes bérek – EU direktíva tervezet a minimálbér rendszerről Az Európai Bizottság (EB) 2020. október 28-án új uniós irányelvre tett javaslatot az Európai Parlement (EP) számára.

 

A jelen állásfoglalást aláíró magyar szakszervezeti konföderációk üdvözlik, hogy a javaslat megjelöli a tagállami szinten meghatározandó „megfelelő szintű minimálbér” kritériumait, ezért támogatják az EB javaslatát.

Ugyanakkor az aláíró szakszervezeti konföderációk, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) tagszervezeteiként is egyetértenek az ETUC Végrehajtó Bizottságának október 29-ei azon álláspontjával, hogy az EP döntési folyamata során törekedni kell a jelenlegi tervezethez képest konkrétabb elvárások megfogalmazására, amely az európai minimálbér irányelvének az egyes tagországokban történő érvényesítése, átültetése során kulcsfontosságú szereppel bír majd.

Az európai minimálbérről szóló tárgyalások eddigi folyamatában hangsúlyos szerepet kapott annak az elvnek a rögzítése, hogy az európai minimálbér számításának alapja az adott ország átlagbéréhez, illetve a mediánértékéhez legyen kötve.

Mivel ez a kitétel jelenleg nem került be az EP elé kerülő tárgyalási csomagba, az aláíró szakszervezeti konföderációk, a nemzetközi szakszervezeti kampány részeként, a magyar európai parlamenti képviselők felé jelezni fogják e kérdéssel kapcsolatos álláspontjukat és felkérik Magyarország EP képviselőit a munkavállalók érdekét szolgáló módosítások megtételére vagy azok támogatására!

Az irányelv-tervezet hangsúlyozza a kollektív alkuk rendszerének jelentős megerősítését is, amit a hazai szakszervezeti szövetségek egyértelműen üdvözölnek és támogatnak.

 

Budapest, 2020. november 4.

dr. Kuti László Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

dr. Mészáros Melinda Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája

Kordás László Magyar Szakszervezeti Szövetség

Csóti Csaba Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

A nagy feldolgozócégeknek nem fontos ügy az élelmiszer-veszteség

2018. november 26. 10:08
Az élelmiszer-feldolgozók nem igazán tekintik súlyos problémának a tevékenységük során képződő veszteségeket/hulladékokat – derül ki az AKI legfrissebb, november 22-én ismertetett kutatásából. A területen valamiféle szabályozásra azért szükség lenne.

Megszületett a megállapodás a minimálbérről és a garantált bérminimumról

2021. január 26. 08:58
2021. január 25-én a munkáltatói oldal és a munkavállalói oldal többsége megállapodott abban, hogy közel 4%-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum Magyarországon: a minimálbér bruttó 167 400 forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nő.