Közös nyilatkozat az Európai Uniós minimálbérekről

2020. november 05. 10:14
 
2020. november 4-én a MASZSZ, a SZEF, az ÉSZT és a LIGA Szakszervezetek közös nyilatkozatot adott ki az Európai Bizottság (EB) uniós irányelv-tervezetéről.
Közös nyilatkozat az Európai Uniós minimálbérekről
A MASZSZ, a SZEF, az ÉSZT és a Liga közös nyilatkozata Tisztességes bérek – EU direktíva tervezet a minimálbér rendszerről Az Európai Bizottság (EB) 2020. október 28-án új uniós irányelvre tett javaslatot az Európai Parlement (EP) számára.

 

A jelen állásfoglalást aláíró magyar szakszervezeti konföderációk üdvözlik, hogy a javaslat megjelöli a tagállami szinten meghatározandó „megfelelő szintű minimálbér” kritériumait, ezért támogatják az EB javaslatát.

Ugyanakkor az aláíró szakszervezeti konföderációk, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) tagszervezeteiként is egyetértenek az ETUC Végrehajtó Bizottságának október 29-ei azon álláspontjával, hogy az EP döntési folyamata során törekedni kell a jelenlegi tervezethez képest konkrétabb elvárások megfogalmazására, amely az európai minimálbér irányelvének az egyes tagországokban történő érvényesítése, átültetése során kulcsfontosságú szereppel bír majd.

Az európai minimálbérről szóló tárgyalások eddigi folyamatában hangsúlyos szerepet kapott annak az elvnek a rögzítése, hogy az európai minimálbér számításának alapja az adott ország átlagbéréhez, illetve a mediánértékéhez legyen kötve.

Mivel ez a kitétel jelenleg nem került be az EP elé kerülő tárgyalási csomagba, az aláíró szakszervezeti konföderációk, a nemzetközi szakszervezeti kampány részeként, a magyar európai parlamenti képviselők felé jelezni fogják e kérdéssel kapcsolatos álláspontjukat és felkérik Magyarország EP képviselőit a munkavállalók érdekét szolgáló módosítások megtételére vagy azok támogatására!

Az irányelv-tervezet hangsúlyozza a kollektív alkuk rendszerének jelentős megerősítését is, amit a hazai szakszervezeti szövetségek egyértelműen üdvözölnek és támogatnak.

 

Budapest, 2020. november 4.

dr. Kuti László Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

dr. Mészáros Melinda Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája

Kordás László Magyar Szakszervezeti Szövetség

Csóti Csaba Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarországon lesz a 2021-es precíziós gazdálkodási konferencia

2019. július 19. 09:22
Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.

Orbán Viktor: Mind a 2020-as, mind a 2021-es költségvetést át kell alakítani

2020. április 01. 08:34
Orbán Viktor március 30-án bejelentette, hogy Magyarország történetének legnagyobb gazdasági akcióterve készül. Emiatt mind a 2020-as, mind a 2021-es költségvetést át kell alakítani.