Közös tiltakozás a közalkalmazotti jogállás megszüntetése ellen

2020. április 15. 07:56
2020. április 13-án az öt magyarországi konföderáció közös sajtóközleményben reagált arra a törvénytervezetre, amely a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók közalkalmazotti jogállását szüntetné meg. A módosításról korábban nem történt egyeztetés.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT) , a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény olyan módosítását készül Magyarország Kormánya beterjeszteni a parlament elé, mely alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától.

A napvilágot látott tervezet szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását 2020. november 1-jével, a nélkül, hogy az e területeken jelen lévő szakszervezeti szövetségekkel (konföderációkkal) előzetes tárgyalásokat folytattak volna, továbbá a nélkül, hogy az e területeken szervezetten jelen lévő ágazati szakszervezetekkel érdemi egyeztetésekre került volna sor, kívánják a parlament elé terjeszteni a közel 20 ezer ember munkajogi viszonyait megváltoztató törvényjavaslatot.

Ez az eljárási mód és törekvés elfogadhatatlan és indokolatlan, különösen most, a koronavírus járvány idején, amikor a szakszervezeti és társadalmi cselekvőképesség korlátozottabb, hiszen a közegészségügyi helyzet miatt minden szervezet igyekszik az összejövetelek, értekezletek számát a szükséges minimumra korlátozni!

Az aláíró szakszervezeti szövetségek vezetői emlékeztetik a magyar kormányt és a társadalmat arra, hogy – több kisebb és részleges kiszervezés (pl. egyetemeken) után – a múlt év novemberében elindult a szakoktatók Kjt. alóli kiszervezésének folyamata, most pedig 6 teljes szakma munkavállalóit kívánják minél gyorsabban új jogszabályi környezetbe helyezni. E gyors törvényalkotási folyamat végrehajtásával, lényeges egyeztetések és a társadalmi konzultációs folyamatok lerövidítésével, illetve – a szakszervezeti szövetségek esetében – azok teljes mellőzésével!
Teszik ezt annak ellenére, hogy a Kjt. 6. § (1) értelmében e kérdések megvitatásának terepe a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa (KOMT).

A SZEF, az ÉSZT, a LIGA Szakszervezetek, a MASZSZ és a MOSZ ezért egyrészt kezdeményezik a Kjt. tervezett módosítása kapcsán a közalkalmazotti érdekegyeztetés két hivatalos testületének, az OKÉT és a KOMT együttes ülésének összehívását, másrészt a parlament elnökének segítségét kérik azzal kapcsolatban, hogy a jelen törvénytervezet ne kerüljön tárgyalásra mindaddig, amíg a veszélyhelyzet megszüntetése kimondásra nem kerül és lehetőség nem nyílik a részletes és ütemezett társadalmi vita lefolytatására a Kjt. jövőjét illetően!

Csóti Csaba elnök, SZEF
dr. Kuti László elnök, ÉSZT
dr. Mészáros Melinda, elnök, LIGA Szakszervezetek
Kordás László elnök, MASZSZ,
Palkovics Imre, elnök, MOSZ

Kapcsolódó cikkek

Kérhet-e a munkáltató védettségi igazolványt a dolgozótól?

2021. október 25. 08:31
Lehet-e foglalkoztatási feltétel a védettségi igazolvány megléte? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Mit tehetünk, ha elveszítjük a munkánkat a járvány miatt?

2020. szeptember 30. 10:05
A hiteltörlesztés sokak számára vált nehezebbé a koronavírus-járvány hatására, nagyrészt a munkahely elvesztése vagy a munkakörülmények megváltozása miatt. Bár a törlesztési moratórium az év végét követően is megvédi a lakosság egy részét, a járvány azonban még tovább is tarthat, mint a moratórium, ami felveti a kérdést, hogy mit tehetnek azok, akik szeretnék bebiztosítani magukat anyagi szempontból. A Bank360.hu pénzügyi szakportál azokat a pénzügyi eszközöket gyűjtötte össze, amelyek segíthetnek átvészelni a koronavírus-járvány okozta munkanélküliséget vagy keresőképtelenséget.