Kordás László: Hitet és reményt ad a dolgozóknak az Audi példája

2019. február 01. 10:22
Csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség(MASZSZ) elnöke, ahol többek között arról is beszélt, hogy az audisok szerdán este véget ért bérharcának tükrében milyen sikereket érhetnek el a többi ágazat szakszervezetei.

Miután a január 5-én kihirdetett sztrájkkövetelésekre tartalmilag elfogadhatatlan volt a kormány válasza, öt ágazatban alakultak meg sztrájkbizottságok, Kordás szerint ezek fognak várhatóan összeállni egy országos sztrájkbizottsággá. A szakszervezeti vezető emellett azt is elmondta,

újabb taggal bővül az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság, miután Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke csütörtökön jelezte neki, hogy ők is szeretnének részt venni a munkában,

Kordás szerint a testület pénteki ülésén már ők is részt vesznek.

„Haladunk tehát, de éppen a kormány az, amely a sztrájktörvénnyel is az ágazati törvényekkel megnehezíti a dolgunkat” – mondta Kordás. A szakszervezeti vezető szerint folyamatosan különböző jogi akadályokat kell leküzdeni ahhoz, hogy a közigazgatásban vagy a közszolgáltatásban a versenyszférához hasonlóan sztrájkot lehessen szervezni.

A decemberi-januári tüntetések idején létrejött egy nagy, szakszervezeteket, civileket, pártokat tömörítő  tábor, amely szerinte még még ma is egyben van.

„Sőt a január 19-ei eseménnyel szintet lépett a demonstrációsorozat, mert megyei akciószövetségek jöttek létre. Én 5-én azt jelentettem be, hogy 19 megyeszékhelyen legyen félpályás útlezárás vagy demonstráció. Ehhez képest közel 60 helyen volt.”

Kordás szerint olyan regionális közösségek alakultak ki, amelyek ezeknek a demonstrációknak a megszervezésére hivatottak.

„A következő lépés az, hogy ezeket a helyi akciószövetségeket országos hálózattá fogjuk szervezni, és megkezdjük ezeknek az embereknek a képzését, hogy a munkahelyeken hogyan kell létrehozni szakszervezetet, és éljenek azzal a jogukkal a dolgozók, hogy adott esetben sztrájkot is tudjanak szervezni”.

Az Audi példája Kordás szerint hitet és reményt ad a dolgozóknak. Ám hozzátette, ez elsősorban azokra a szintén a versenyszférában dolgozó munkavállalókra igaz, ahol van szakszervezet, de még nem alakult ki olyan egység, mint Győrben. Szerinte az audisok bebizonyították, hogy egységes fellépéssel igenis elérhető a béremelés Magyarországon.

A MASZSZ-nek az most a dolga, hogy a nyugat-európai országokban működő szakszervezetekkel kapcsolatba lépve kialakuljon egy közös gondolkodás, hogy hogyan lehet a magyar szakszervezeteket olyan állapotba hozni, hogy egy ilyen sikeres sztrájkot meg tudjanak valósítani 

– mondta Kordás.

Forrás: Mérce

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Virtuális asszisztensek - a kiszervezett adminisztráció

2019. november 06. 14:12
Míg külföldön elterjedt és a vállalkozások körében elfogadott, addig hazánkban újdonságnak számít, hogy a nők saját vállalkozást alapítva virtuális asszisztensként otthonról dolgozzanak. Sok esetben a nőket a gyermekvállalás után már nem várják vissza korábbi munkakörükbe. Dolgozni, karriert építeni azonban ők is szeretnének. Ehhez teremtik meg maguknak a lehetőséget saját virtuális asszisztens vállalkozásukkal. Magyarországon elsőként Kiss-Márton Adrienn, HR szakember és virtuális asszisztens (VA) mentor fogta össze a hazai virtuális asszisztens közösség tagjait, akiknek most konferenciát is szervezett.

Biztos abban, hogy végleg búcsút vett munkavállalójától?

2020. január 24. 08:35
A munkáltatói felmondás előzetes mérlegelésénél a munkáltatók általában tisztában vannak azzal, hogy ha a felmondást a munkavállaló vitatja, több évig is elhúzódhat a bírósági peres eljárás. Túlnyomó részben pedig a kockázat „mindössze” annyi, hogy ha a bíróság jogerősen megállapítja, hogy a felmondás jogellenes volt, akkor kártérítést kell fizetni a munkavállaló részére, amely nem haladhatja meg a munkavállaló 12 havi távolléti díjának összegét. Vagy mégsem?