Különleges tárlatok és tavaszi zsongás Vácott

2023. április 12. 11:53
Pattanj kerékpárra, vagy válaszd az elektromos vonatot, de jöhetsz autóval is. Sőt április végétől a szárnyashajó is iderepít. Mindössze fél órára Budapesttől, Vác, a varázslatos Duna-parti barokk kisváros tavaszi kiruccanásokra tökéletes választás.
 
"Sajdik szerint Petőfi" – időszaki kiállítás a Sajdik Gyűjteményben: a Vác Főterén található állandó kiállítás mintegy 130 eredeti alkotáson keresztül mutatja be Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista eddigi életművét. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan a Pannónia-ház emeletén megnyílt a "Sajdik szerint Petőfi" című időszaki kiállítás, amely a grafikus könyvillusztrációit mutatja be, és május 14-ig látogatható.
Különleges tárlatok és tavaszi zsongás Vácott
 
„Mindig nyíló virágok" – A pécsi Janus Pannonius Múzeum vendégkiállítása: a főtéri Elefántos házban április 22-től szeptember 30-ig egy ritkán látott, kulturális csemegével várunk. Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia - Zsolnay Vilmos lányai - néprajzi öröksége kerül bemutatásra. A kiállításon látható főkötők motívumai visszatükröződnek a bemutatott Zsolnay kerámiákon, mindezt kiegészítik Zsolnay Júlia festményei - tájékoztatott a váci TDM.
 
Memento Mori – Tudtad, hogy hazánkban is láthatsz múmiát? 1994-ben a váci Fehérek templomának helyreállítási munkálatai során egy befalazott kriptát találtak, amely 262 koporsót rejtett. A koporsókban kiszáradva, természetes úton mumifikálódva, díszes halotti öltözettükben megmaradtak a holttestek. A tárlaton három múmiát is láthatsz, valamint a sírokban talált temetkezési kegytárgyakat és koporsókat.
 
 
Még több információ, váci programok, látnivalók: 
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Unió 2024-re halasztja az ETIAS elindítását

2023. június 29. 13:50
Az Európai Unió ismét elhalasztotta az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) elindítását. Az EU Migrációügyi és Uniós Belügyi weboldalán a korábbi 2023 novemberi dátumot 2024-re változtatták.

Kőszegi Farsangfarka 2024

2024. január 31. 17:03
2024. február 13-án jelmezesek lepik el Kőszeg utcáit és épületeit.
A Farsangfarka rendezvény több éves hagyományra tekint vissza Kőszegen, a kőszegfalvi svábok sok mindent megőriztek az őseik földjéről magukkal hozott farsangi szokásokból, sőt a kőszegiek is átvették hagyományaik egy részét.