Kulturális turisztikai fejlesztés Pásztó történelmi városközpontjában

2023. február 03. 15:50
A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés valósul meg a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városmagban található középkori hangulatú "Romkert" területén. A Pásztó – Zsigmond király városa című projekt várhatóan júliusra fejeződik be.
Zsigmond király 1407-ben adományozott városi kiváltságlevelet Pásztónak, a projekt erre a múltbéli eseményre büszkén visszatekintve szeretné Pásztót a térség megkerülhetetlen turisztikai célpontjává tenni a városi ranghoz méltó programokkal és élményekkel.
Kulturális turisztikai fejlesztés Pásztó történelmi városközpontjában
A Pásztó – Zsigmond király városa című projektre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán – 100 százalékos támogatási intenzitás mellett – 383,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat.
 
A fejlesztés két egymást kiegészítő alapeleme a turisztikai tartalom- és szolgáltatásfejlesztés, valamint az ennek fizikai feltételeit biztosító infrastrukturális beruházás. A turisztikai tartalomfejlesztés keretében több egymást kiegészítő és erősítő szolgáltatást terveznek megvalósítani a meglévő pásztói programkínálat kibővítésével.Létrehozzák a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait és értékeit bemutató állandó kiállítást, és ehhez kapcsolódóan középkori tematikájú fesztiválokat és rendezvényeket szerveznek.Ez illeszkedik a város hagyományos, nagysikerű Zsigmond-napi rendezvényéhez – mutattak rá, hozzátéve: ezt bővítik ki a középkori piaccal és játszóházzal, a korabeli mesterségek bemutatásával vagy középkori sör-, gasztro- és zenei fesztivállal.
 
A középkori tematikájú rendezvények mellett más művészeti és kulturális jellegű kiállításokat, egyéb társadalmi eseményeket, különböző előadásokat, konferenciákat, filmvetítéseket is terveznek.
 
A fejlesztés azt is célozza, hogy megalapozzák Pásztó turisztikai kiindulópont jellegét. Ennek központi eleme, egy geocaching központ révén a GPS-es célmeghatározást játékosan, középkori "kincsesládát" keresve tanulhatják meg az idelátogatók.A pásztói központból túraútvonalak indulnak, célba véve a környék nevezetességeit, így Hollókőt, Ipolytarnócot, a mátraszentistváni síparkot vagy a Mátra természeti látnivalóit, ezzel is megnövelve az itt eltöltött időt. A fejlesztés további eleme a turisztikai attrakcióknak és rendezvényeknek helyet adó új helyszínek és látványosságok kialakítása.
 
Az infrastrukturális beruházás központi részeként a történelmi városrészben található Csohány Kálmán Galéria és Gaál István emlékház épületét újítják meg. Az emlékházat egy a műemléki környezetbe illeszkedő, de mégis modern, 80 főt befogadó, több mint 170 négyzetméteres rendezvényházzá bővítik, benne előadótermet is kialakítanak. A felújított Csohány Galéria állandó interaktív kiállításnak ad majd helyet.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés

2023. március 22. 13:47
Megkezdődik a csípőszúnyogok gyérítése a Balatonnál március 27-28-án - közölte a munkát szervező Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke az MTI-vel kedden.
 
Lombár Gábor elmondta, az év első légi biológiai beavatkozására a Pannónia Központ Kft. szakértőinek vizsgálata alapján kerül sor, egy hónappal korábban, mint tavaly. Hozzátette, idén több volt a csapadék, és jóval nagyobb területen kell elvégezni a szúnyogirtást, mint a múlt évben.
 

A jövő év elejére megújul a veszprémi Ruttner-ház

2022. november 28. 12:51
Diákszálló, kávézó és a leendő börtönmúzeum fogadóközpontja kap majd helyet az egykor vas- és fűszerkereskedésként működő veszprémi Ruttner-házban. Az épületet az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával újítják fel.
 
Markovits Alíz, a Veszprém 2023 Zrt. vezérigazgatója november 18.-i veszprémi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nagy múltú, egykor iparosok által lakott ház 1,3 milliárd forintból újul meg.