Legyen sokkal több támogatás? - Most üzenhet Brüsszelnek

2017. március 16. 10:33
Május elejéig várja az Európai Bizottság egy online kérdőíves felületen a gazdálkodók, az érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint más intézmények véleményét a jelenlegi Közös Agrárpolitikáról (KAP). Az Európai Bizottság a válaszokat figyelembe veszi a 2020 utáni új KAP kialakításakor.

Az Európai Bizottság február 2-tól online kérdőív formájában társadalmi véleményezésre bocsátotta a jelenlegi Közös Agrárpolitikát (KAP), és várja az ágazati szereplők észrevételeit. A kérdőív a KAP szinte minden részletére kiterjed, így egyaránt megtalálhatók benne a jelenlegi rendszer problémáit, a KAP által teremtett hozzáadott értékeket, a jövő agrárpolitikai kihívásait, valamint a KAP által elérni kívánt célokat érintő felvetések.

A nyilvános konzultáción összesen 30 kiegészítendő és eldöntendő kérdésen keresztül fogadják az újabb reformhoz szükséges javaslatokat. Az eredményeket várhatóan 2017 nyarán mutatja be az Európai Bizottság úgynevezett „fehér papírként”, és a benne foglaltak mentén alkotják majd meg az új KAP-rendeleteket a következő években.

A „fehér papír” elkészítéséhez a konzultáción beérkezett véleményeken túl felhasználják többek között a zöldítés 2016-os nyilvános véleményezése és felülvizsgálata során tett észrevételeket is, illetve a civilpárbeszéd-munkacsoportok üléseinek eredményét. Utóbbi fórumokon delegáltjai révén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviselteti magát – derül ki a köztestület közleményéből.

A várható menetrend szerint előreláthatóan 2017 végén az Európai Bizottság megalkotja a KAP-ra vonatkozó konkrét jogszabályi javaslatait, amelyről 2018-ban intézményi vita keretében dönt majd az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament. A folyamat során 2018 végére, 2019 elejére várható a végleges KAP-rendeletek megjelenése, amelyek a 2020 utáni agrárpolitika kereteit meghatározzák majd.

Az online felületen május elejéig lehet megtenni az észrevételeket. Az angol nyelvű online kérdőíves felület itt érhető el.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A minisztériumok közötti csatában dől el az élelmiszerek áfája

2017. március 22. 09:49
További élelmiszerek általános forgalmi adójának lehetséges csökkentését jelezte a földművelésügyi miniszter. Viszont ez az FM és a nemzetgazdasági tárca további egyeztetésén múlik.

Szakszervezeti majális a Városligetben

2018. május 02. 08:59
A szakszervezeteknek meg kell újulniuk és erősödniük - hangsúlyozta Nagy Viktória, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Ifjúsági Tagozatának elnöke kedden, amikor a Városligetben a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a SZEF és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vezetői megkoszorúzták az első magyarországi szabad majális emlékkövét.