Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!

2019. május 15. 07:46
A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek.
Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!

 

A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara – amelyek magas oxálsav tartalommal rendelkeznek. Ezeket a zöldségeket hagyományosan, hőkezelést követően fogyasztjuk, aminek köszönhetően oxálsav tartalmuk jelentősen - szakirodalmi adatok alapján 30-87%-kal - csökken. Nyersen történő fogyasztásukkal azonban nagymértékben nő a fogyasztók oxálsav bevitele, amelynek több egészségügyi hatása is lehet.

A napi 180 mg-ot meghaladó oxálsav bevitele fokozza a vesén keresztüli kiválasztást. Az oxálsav vesecsatornában történő feldúsulása kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója. További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátrium sók élelmiszerekből való felvételét és így elősegíti a csontok demineralizációját, leépülését.

A leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrát-bevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható napi beviteli mennyiséget (ADI: 3,7 mg/ttkg/nap), illetve a zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.

A Nébih – a lakosság egészségének megóvása érdekében – az alábbiakat javasolja a zöld turmixot készítőknek, fogyasztóknak:

  • a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg
  • felhasználás előtt a magas oxálsav tartalmú zöldségeket, például sóska vagy spenót, forrázzuk le: tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, ezáltal csökkentve oxálsav-tartalmukat
  • törekedjünk a változatosságra a turmixok összetevőiben is, ügyeljünk a magas oxálsav tartalmú zöldségek mértékkel történő fogyasztására.

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Aggasztó kilátások: brutális élelmiszerdrágulást hozhat a háború a magyar boltokba

2022. március 02. 08:55
Közvetlenül nem gyakorol komoly hatást az orosz-ukrán háború a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari piacra, közvetetten azonban tovább növelheti az élelmiszerárakat – állapították meg az OTP Agrár szakértői. A hazai élelmiszer-ellátást jelentősen nem befolyásoló kereskedelmet folytatunk Ukrajnával, ezért az ott kialakult háborús helyzet miatt ellátási nehézségekkel nem kell számolni.

Fillérekért kapható a piacon ez a gyümölcs: egészséges és finom lekvárjának nincs párja

2021. szeptember 09. 11:22
A hazai szilva szezonja a sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart, az ország keleti csücskében előszeretettel termesztett, máshol alig ismert tájfajták azonban egészen október közepéig teremnek. Ezekből készül az országszerte, sőt határon túl is ismert szatmári szilvapálinka, ami mára már hungarikummá vált, és a szintén népszerű szatmári szilvalekvár, ami üstben készül, majdnem egy napig főzik, és semmit nem tesznek hozzá, az íze mégis utánozhatatlanul finom.