Minden jel arra utal, hogy nagyon megugrik az alapélelmiszerek ára

2020. november 25. 09:51
Megugrott az elmúlt napokban a cukor és a kakaó felvásárlási ára is az árupiacokon. A koronavírus-járvány az időjárás és az etanol iránti megnövekedett kereslet átrajzolta a megszokott trendeket. A termelők és a gazdaságok örülhetnek, de ez külső inflációs nyomást hozhat, aminek a legnagyobb kárvallottjai a fogyasztók lesznek, mert a boltokban minden megdrágulhat.
Minden jel arra utal, hogy nagyon megugrik az alapélelmiszerek ára

A kakaó határidős ügyleteinél 19 év legnagyobb heti emelkedését tapasztalták az árupiacokon, amelynek motorja a nyugat-afrikai kereskedelem és utánpótlás zűrzavara. Elefántcsontparton, Ghánában - a világ két legnagyobb termelőjénél - a kormányok beleálltak a felvásárlókba, hogy nem tartják be a fenntarthatósági vállalásaikat és nem teljesítik az ígért magasabb felvásárlói árakat, ezért visszavágták az exportot. Valamint Elefántcsontparton a múlt havi választások utáni feszültségek a betakarítást és a szállítást is nehezítik.

 


 

 

A kakaó ára csaknem kilenc hónap legmagasabb szintjére emelkedett, és az elemzők szerint folytatódni fog az augusztus óta tartó rally, mert a politikai és gazdasági feszültségek mellé kedvezőtlen időjárási körülmények is párosulnak.

"A nyugat-afrikai gyártók számára számos olyan kérdés merülhet fel, amelyek rövid távon szűk keresztmetszeteket eredményezhetnek a kínálatban" - áll a chicagói Hightower jelentésben a Bloomberg elemzése szerint.

A márciusi szállításra szánt kakaó ára ezek miatt már 1,8 százalékot emelkedett, és a tonnánként 2712 dolláros szinten zárt.

A cukorárat az etanolgyártás vitte fel

A cukor ára is emelkedő tendenciát mutat az elmúlt 7 hónapban. Áprilisban kétéves mélypontra süllyed az árucikk kereskedése, tehát volt honnan talpra állnia. Ennek oka, hogy a gyengébb amerikai dollár továbbra is erősíti a cukor árát, mivel a kereskedők az árfolyamveszteséget is kompenzálniuk kell.

Jelenleg 92,23 dolláron kereskednek vele az amerikai piacon, ami 2,13 százalékos csökkenés ugyan a november eleji 94,90 dolláros szinthez képest, és elmarad a cukorár idei legmagasabb szintjétől, ahol márciusban volt, amikor 99,10 dollár körül mozgott - írja az invezz.com piaci áttekintésében.

A cukor az etanol előállításának kulcsfontosságú eleme. Az etanol árának várható növekedése akkor következik be, amikor Brazíliában kedvezőtlen időjárási viszonyok vannak, mivel a dél-amerikai ország a legnagyobb cukortermelő a világon. Viszont most 2020-ban visszafordított hatás jelenik meg a piacon: mivel a cukor ára az év nagy részében mélyen volt, az etanolgyártók termelése felpörgött, ennek visszafogása rövidtávon gazdaság lenne, tehát drágábban is elkezdik a felvásárlást. Mivel a kereslet így folyamatosan nő, a brazil ellátásban pedig zavarok vannak, az indiai és ázsiai piacokon is megjelent a drágulás, ahogy az amerikai kukoricából gyártott cukorra is igény van. Ez pedig elszívja a kínálatot az élelmiszeripar elől, ami szépen begyűrűzik a bolti édességek árába is (például a csokoládééba).

Az alapanyagok miatt szállhatnak el az árak

A múlt héten emiatt elemzésében a Goldman Sachs fenntartotta álláspontját, miszerint a különböző árupiacok jelenlegi felfelé tartó lendülete valószínűleg egy elhúzódó bikapiac kezdete. A cég elemzői külön fel is hívják a figyelmet, hogy eddig ezek az alapanyagok tompították a legjobban az árak emelkedését, így lehúzva az inflációt. A nagyobb gazdaságoknak ez jó hír: a koronavírus-járvány miatti pénznyomtatási, -osztási hullámban eddig a nagy gazdaságokban nem indult be az infláció, ami többnyire a gazdasági növekedés ellensége, sokan már deflációs spiráltól tartottak - amit megtámogatott az alacsony olajár is -, így az államok örülhetnek, hogy mankót kaptak a programjaik.

Viszont az egyszerű emberek leginkább azt érzik majd, hogy minden drágább. (Ez halmozottan rossz hír lehet Magyarország számára is, amely jelenleg szemben halad globális trenddel: miközben világszerte egyáltalán nincs infláció, nálunk korábban meglódult a pénzromlás, és a koronavírus-járvány alatt még tovább gyűrűzött.)

Más termékeknél - a kávénál és a teánál - is jelentkezett a 2020-effektus: akkorát estek az árak a járvány első hulláma alatt, úgy változtak meg a fogyasztási szokások, hogy először a helyettesítő termékek, majd a fő kereseti cikkek ára lőtt ki és ragadt be egy magas szinten. Az árupiaci gyors megugrások pedig nem fokozatosan, hanem egy csapásra megjelenhetnek egy-két hónapon belül a bolti árakban is.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

 

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeripar jövedelmezősége alacsony

2019. március 04. 08:32
Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek 2017-es pénzügyi helyzetéről tett közzé elemzést az AKI.

Vasárnap indult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2019. december 03. 10:46
December 1-jén elindult az egész hónapban tartó téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az akció elsősorban az ünnepekhez kötődő termékekre, valamint az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásokra összpontosít.