Lehangoló grafikonok: így pusztít a koronavírus-járvány

2020. március 09. 08:35
A Kínából indult koronavírus-járványban több tízezer ember betegedett meg a világ minden részén, és a vállalatok máris komoly károkat szenvedtek beszállítói láncaik szétszakadása és a termékeik iránti kereslet visszaesése miatt. Néhány grafikon jól mutatja a kedvezőtlen hatást.
Lehangoló grafikonok: így pusztít a koronavírus-járvány

A BBC összeállított néhány grafikont, amelyeken jól látható, milyen hatással járt eddig az év elején Kínából elindult koronavírus-járvány. A legátfogóbb képet a gazdasági növekedés alakulása mutatja, miután ez világít rá a legegyszerűbb összefüggésre: ha bővül a GDP, akkor általában gyarapodnak a munkahelyek, nőhet az emberek fizetése és vagyona, ha csökken, akkor ennek éppen az ellenkezője történik.

 

A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD a napokban változtatta meg - magyarán csökkentette - 2020-as GDP-növekedési előrejelzéseit, miután korábbi prognózisában még nem számolt a koronavírus-járvány fékező hatásával. A szervezet negatív forgatókönyve szerint a korábban várt 2,9 százalékos bővülés helyett csak 1,5 százalékkal nő a világgazdaság, az optimista várakozás (ez szerepel az ábrán), 2, 4 százalékos növekedéssel számol 2020-ra. A negatív várakozás abban az esetben teljesülhet, ha elhúzódik és kiterjedt lesz a járvány az egész világon, ezért sok vállalat felfüggeszti tevékenységét.

Az egyik legkárosabb hatása a járványnak az, hogy az emberek kevesebbet vásárolnak, mert kerülnek minden olyan helyet, ahol másokkal érintkezhetnek, ami növeli a fertőzés kockázatát. Ez a vendéglőktől kezdve az áruházakig minden kereskedelmi szolgáltató helyet érint. Látványosan mutatja a gondot a kínai újautó-eladások alakulása. A szalonokból eltűntek a vásárlók, ezért az autógyártók és -kerekedők az online eladások felpörgetésével próbálják tartani értékesítési terveiket.

Kína az okostelefon-gyártás központja, ezért adódik, hogy amíg dühöng a járvány, addig csökken ezeknek az eszközöknek a kivitele. Az év egészére vonatkozóan csak az előrejelzéseket hasonlíthatjuk össze, amelyek megmutatják mennyivel romlottak a várakozások 2020 első felére vonatkozóan. A második fél évben magához térhet az iparág és pótolhatja az első hat hónapban elszenvedett visszaesését.

Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy előre lássuk: a járvány legnagyobb vesztese az idegenforgalom lesz. Míg a kiskerekedelemben és a szolgáltatásokban bepótolhatják az emberek elhalasztott vásárlásaikat - vagy éppen előrehozhatnak későbbieket -, a kieső turistautakat nem fogják pótolni. Már csak azért sem, mert ebben az ágazatban van egy szűk keresztmetszet: a légi járatok száma. A pótláshoz meg kellene sokszorozódniuk a földi és légi közlekedési folyosóknak, ami nem fog megtörténni. A turizmus visszaesése máris érzékelhető, mivel számos országban utazási korlátozásokat vezettek be.

Van a gazdaságnak néhány olyan területe, amelynek szereplői tisztán az üzleti logika alapján jól járnak a válságokkal. Egyrészt azokról van szó, akik olyasmivel foglalkoznak - jelen esetben egészségügyi eszközökkel -, amire a válságkezeléshez szükség van. Másrészt azokról, akik úgynevezett biztonsági menedékekként működő befektetési lehetőségekkel kereskednek. Szóba jöhetnek egyes valuták (USA-dollár, svájci frank), de a legfontosabb ilyen árucikk az arany. A kockázatos tőzsdei és más értékpapír-piaci befektetésekből menekülő tőke, amelyen aranyat vásároltak tulajdonosaik, alaposan felhajtott a sárga nemesfém árát.

 
napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor: Az év végéig felfüggesztik a hiteltartozásokat

2020. március 18. 16:26
Megszerveztük Magyarország kollektív önvédelmét a világjárvánnyal szemben - jelentette be a kormányfő.

Mi történik, ha elhalasztjuk a nyugdíjba vonulást?

2022. március 08. 07:32
Az öregségi nyugdíj megállapításának már nem előfeltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése