Letarolta Magyarországot a reggeli vihar

2023. július 13. 12:40
Csütörtök hajnalban erős vihar vonult végig Magyarországon, és reggeli elérte a fővárost is. Több helyen fotók is videók is készültek róla.
Az Országos Meteorológiai Szolgála a vihar előtt figyelmeztetett arra, hogy erős szél, jégeső és felhőszakadás várható az ország területének jelentős részén - írják az index.hu-n. 
 
Letarolta Magyarországot a reggeli vihar
A Metfigyelő fotója a kaposvári helyzetről.
 
Néhány nyugati járására a legmagasabb fokú, piros riasztást adták ki. Az előrejelzésben arról írtak, hogy néhány helyen 5 centiméteres jégdarabok hullhatnak az égből, a szél pedig akár 100 km/h-ásnál is erősebb lehet.
 
Kidőlt fák, késnek a vonatok
Sopronnál még a minap, a vihar kezdetén lencsevégre kaptak egy szupercellát. A várost azóta letarolta a vihar. A SopronMédia azt írta az éjjel, hogy több fa is kidőlt a város közelében, köztük egy húszméteres is volt, amelyet motoros láncfűrész segítségével távolítottak el a tűzoltók. A viharos időjárás több épület tetőszerkezetét is megrongálta. 
 
Sopronban egy húsz méteres fa kidőlt, a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész segítségével távolították el. 
Nem érhető el leírás a fényképhez.
 
A 84-es főúton Sopronkövesdnél, Lövőnél és Peresztegnél, valamint a 85-ös főúton Fertőszentmiklósnál több, nagy méretű fa eltávolításában kérték a tűzoltók segítségét. Sopronkövesden, a Kossuth Lajos utcában lakóházra dőlt egy fa, ennek eltávolításához hívták a város egységeit. 
 
Lehet, hogy egy kép erről: út és szöveg
 
Az égi robaj Győrt sem kímélte. A Győr Plusz szerint a vihar miatti riasztást 23.24-kor adták ki, 23.38-kor pedig már vissza is vonták, azonban a vihar ennyi idő alatt is rengeteg kárt okozott.Lehet, hogy egy kép erről: utca és , szöveg, amely így szól: „VÁROSRENDÉSZET GYŐR 20 VÁROSRENDÉSZET GYŐR”
A városban és környékén is fák dőltek ki, több helyen is eltorlaszolva az utakat. A győri Déry Tibor utcában egy nagy méretű fa az ott parkoló autókra dőlt. Téten a villanyvezetéket is leszakította egy fa, Peresznyén pedig egy családi házra dőlt egy fa, beszakítva a tetőszerkezetet. A győri állapotokkal kapcsolatban a helyi városrendészet is fotókat osztott meg.
 
Budapest fölé csak reggelre értek a fellegek, de 7 óra környékén a város nyugati felében már lezúdult a zápor. 
 
Az Időkép arról is fotót posztolt, hogy Kecskemétet is elérte a vihar.
Brutális peremfelhővel, orkán erejű szelet kavarva vonult át a zivatarrendszer nyugatról keletre.
 
Ezzel egy időben a MÁV közölte, hogy több helyen is késnek a vonatok. Mint írták, a vihar miatt
 
A KAPOSVÁR-GYÉKÉNYES-MURAKERESZTÚR-NAGYKANIZSA VONALSZAKASZON, TOVÁBBÁ BOBA ÉS UKK, VALAMINT ABALIGET ÉS BÜKKÖSD KÖZÖTT FESZÜLTSÉGKIMARADÁS MIATT IDEIGLENESEN LEÁLLT A FORGALOM. 
 
Sávoly és Zalakomár között pedig a biztosítóberendezés hibásodott meg.  Vonyarcvashegy és Balatonederics között fakidőlés miatt nem közlekedhetnek a vonatok. A kidőlt fa eltávolításáig hosszabb eljutási időre kell számítani a Keszthely–Tapolca vonalon. Zalabér–Batyk–Pókaszepetk között egy fa dőlt a vasúti pályára, ami előtt a Zalaegerszegről 5.49-kor a Déli pályaudvarra elindult Göcsej InterCity (IC 959) megállt. Útját a fa eltávolítása után, várhatóan 80-100 perces késéssel folytatja tovább.
 
Videó
 
Ezen kívül Székesfehérvár–Nagykanizsa, a Dombóvár–Gyékényes, a Celldömölk–Boba–Zalaegerszeg, a Dombóvár–Pécs vonalon a vonatok várakozásra kényszerülnek, 60-90 perccel megnőhet a menetidő. Nagykanizsa felől a dél-balatoni vonalszakaszra jelentős késéssel érkeznek a távolsági vonatok. 
 
Azóta azt is közölte a MÁV, hogy Boba és Ukk között újraindult a forgalom, a Celldömölk–Boba–Zalaegerszeg vonalon fokozatosan áll helyre a menetrend délelőttig. Kaposvár és Somogyszob között szintén újraindult a vonatközlekedés.
 
forrás: agrotrend.hu / Index, Bereznay István

Kapcsolódó cikkek

Itt a bejelentés, újra sztrájkba lépnek a Volánbusz sofőrei

2024. január 19. 12:49
Január 28-29-én országos munkabeszüntetés lesz.
 
Bejelenti a sztrájkot a a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, miután a szakszervezet operatív testülete úgy határozott, nem fogadja a munkáltató bérajánlatát – közölte lapunkkal a Szaksz elnöke. 
 

A járatai 90 százalékát törölte a Lufthansa öt németországi repülőtéren

2024. február 08. 13:28
Komoly fennakadásokat okozott szerdán öt németországi repülőtéren a földi kiszolgáló személyzet sztrájkja, amelyet a Lufthansa légitársasággal fennálló bérvita miatt tartottak.