Levonhatnak-e a fizetésemből, mert hamarabb megyek el munkából?

2022. január 28. 08:22
Vonat elérése miatt 10 perccel hamarabb mehetek el a munkából, de a jelenlétin észrevettem, hogy 30 percet vontak le. Megteheti-e a munkáltató, hogy levont emiatt a fizetésemből? Mennyire jogszerű a 30 percre való kerekítés? Állandó éjszakás vagyok, de hirtelen több műszakos munkarendbe osztottak be, amiről nem kaptam írásos tájékoztatást. Ez jogszerű így?
Levonhatnak-e a fizetésemből, mert hamarabb megyek el munkából?

Értelmezésem szerint Önnek a munkáltatóval volt egy megállapodása ominózus 10 perc vonatkozásában. A Munka Törvénykönyve (Mt.) 146.§
(2) bekezdése szerint a munkavállalót, ha a munkáltató hozzájárulása alapján mentesül a munkavégzés alól, a kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint illeti meg díjazás.

A levonás akár lehetne vétkes kötelezettségszegés esetén alkalmazott hátrányos jogkövetkezmény, ezt azonban munkaszerződésnek vagy kollektív szerződésnek kell meghatároznia az Mt. alábbi rendelkezése alapján:

"56. § (1) A munkaviszonyból származó kötelezettség vétkes megszegése esetére kollektív szerződés vagy - ha a munkáltató vagy a munkavállaló nem áll kollektív szerződés hatálya alatt - munkaszerződés a kötelezettségszegés súlyával arányos hátrányos jogkövetkezményeket állapíthat meg.
(2) Hátrányos jogkövetkezményként csak olyan, a munkaviszonnyal összefüggő, annak feltételeit határozott időre módosító hátrány állapítható meg, amely a munkavállaló személyiségi jogát és emberi méltóságát nem sérti. A vagyoni hátrányt megállapító jogkövetkezmény összességében nem haladhatja meg a munkavállaló - a jogkövetkezmény megállapításakor irányadó - egyhavi alapbére összegét."

 A munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg.
A munkáltató a munkaidő-beosztást legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább százhatvannyolc órával korábban írásban közli. Közlés hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.
A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja.

 

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Kötetlen munkaidő munkáltató által szabályozottan

2022. május 24. 10:52
Kötetlen munkaidőben, viszonylag sok munkáltatói előírás mellett szeretne foglalkoztatni részmunkaidőben munkatársakat egy oktatási tevékenységgel foglalkozó szervezet. Megteheti? Olvasónk kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Hogy működik az agilis munkavégzés home office-ban?

2020. április 14. 07:40
A Portfolio Kisfalvi Bencét, az OTP Bank agilis transzformációért felelős vezetőjét kérdezte arról, hogy az agilisan működő csapatok hogyan birkóznak meg a jelenlegi tömeges és tartós távmunka helyzetével.