LIGA-elnök az oltáskérdésről: nehezen feldolgozható élethelyzet

2021. november 10. 08:55
Nehéz helyzetbe kerültek a munkáltatók a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételének lehetőségével, mivel egyszerre kell mérlegelniük gazdasági és foglalkozás-egészségügyi szempontokat – mondta 2021. november 4-én az InfoRádiónak a LIGA Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint továbbra is sok a szabályozatlan munkajogi kérdés, és a döntést nehezíti, hogy több szektorban is nagy a munkaerőhiány. 
LIGA-elnök az oltáskérdésről: nehezen feldolgozható élethelyzet

Mészáros Melinda szerint nagyon furcsa helyzet alakult ki, hiszen a járványügyi adatok ismeretében a LIGA Szakszervezetek is további szigorító intézkedések meghozatalát tartaná szükségesnek, de ezalatt nem azt értették, hogy a jogalkotó a munkáltató jogkörébe telepítse annak eldöntését, hogy kötelezi-e a munkavállalókat a védőoltás felvételére vagy sem.

Mint hozzátette, a korábbi informális egyeztetések kapcsán egyértelművé vált, hogy ezt a munkáltatók sem tudják támogatni, hiszen nagyon nehéz felelős döntés hozni, amikor a gazdasági érdekeik ütköznek adott esetben az egészségügyi kérdésekkel.

A LIGA elnöke úgy véli, maga a jogszabály számos kérdést nem rendez megnyugtatóan, gondolva itt például arra, hogy a kölcsönzött munkavállalókra milyen módon terjed vagy nem terjed ki annak hatálya, vagy mi történik az állandó megbízási szerződéssel rendelkezők kollégákkal, valamint mi a helyzet a jogviszony megszüntetésével kapcsolatban.

„Számos olyan ütközést is látunk, amikor a beoltottak aránya egy-egy területen sajnálatosan nagyon alacsony, ha azonban a munkáltató elrendeli a kötelező védőoltás felvételét, a szolgáltatás biztonsága kerülhet veszélybe” – fűzte hozzá.

Mészáros Melinda az InfoRádió kérdésére válaszolva közölte: a mai napon a versenyszféra tekintetében elmondható, legalábbis a LIGA látókörében, nincs olyan munkáltató, aki kötelezné az oltás felvételére a munkavállalókat.

„Ez a mai napot jelenti, hogy holnap mi lesz, arról akkor kell majd beszélnünk” – jegyezte meg. Emlékeztetett, a munkáltatók már eddig is számos motivációs intézkedést vezettek be, próbálva ösztönözni a még nem oltakozott munkavállalókat – különböző juttatásokat biztosítottak a számukra, szabadnapot, egyéb bér és bér jellegű juttattatásokat – és inkább ezeket az ösztönzőrendszereket kívánják a jövőben is fenntartani. Annál is inkább, mert a munkaerőhiány olyan mértékű egyes területeken, hogy egyszerűen nem kockáztathatják a termelés és az üzemszerű működés biztonságát azzal, hogy kötelezővé teszik a védőoltást – magyarázta.

A LIGA elnöke megjegyezte, ez egy nagyon nehezen feldolgozható élethelyzet, hiszen minden olyan intézkedés megtételére, így az oltásra is szükség van, hogy megelőzzük a vírus további terjedését, de ez az intézkedés a jelek szerint összeütközésbe került a munkáltatók gazdasági érdekeivel, valamint számos olyan be nem oltott munkavállaló akaratával is, akik ennek ellenére nem kívánják az oltást igénybe venni.

Ami a közszolgáltatás területét illeti, Mészáros Melinda elmondta, jó néhány, a jogállási törvény hatálya alá tartozó foglalkoztatott esetében maga a jogszabály teszi kötelezővé a védőoltás felvételét. Ezeken a területeken, hasonlóan a versenyszférához, sok helyen találkozni létszámhiánnyal, ezért jó néhány kérdést tartogathat, hogy hogyan lehet végrehajtani megfelelő módon a kötelezést. A foglalkoztatottak egyébként sem látják egyértelműen tisztázottnak a saját helyzetüket, gondolva itt például a fizetés nélküli szabadság kérdéskörére, vagy hogy milyen módon szűnik meg a későbbiek során azoknak a jogviszonya, akik határidőn túl sem veszik fel ezeket az oltásokat – tette hozzá a szakember.

Megismételte: számos hiánytól szenved a jogszabály, miközben számos szolgáltatási- és üzemterületen elengedhetetlen a folyamatos szolgáltatás és termelés biztosítása, pedig éppen ezeken a területeken lehet alacsony az oltottság aránya a munkavállalók körében. Mészáros Melinda úgy véli, további felvilágosító kampányokat kellene indítani annak érdekében, hogy a munkavállalókat meggyőzzék arról, hogy minden tegyenek meg a saját és környezetük egészségének védelmében.

A HANGANYAG ELÉRHETŐ ITT https://infostart.hu/audio/52176/52176415.mp3

infostart.hu / www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Kérdések és válaszok ünnepi, új évi szabadságolásokkal kapcsolatban

2020. január 09. 08:06
A szabadság kiadása örök probléma forrása. Kiadható-e szabadság a jövő évi szabadság terhére? Visszakövetelhető-e a szabadság, amennyiben többet adtunk ki, mint amennyi járt volna. Hogyan számoljuk a részmunkaidő szabadságát? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a válaszokat.

A mérgező munkahelyek és az „érdekmatek”

2022. augusztus 05. 11:11
Érdekmatek: Az egyéni önzések nem hoznak létre egy összegüknél nagyobb értéket. Íme a cikkem, amiben 20-szor szerepel az „érdek” szó.