Lilában pompázik a pannonhalmi gyógynövénykert

2023. június 20. 17:00
Virágzik a levendula a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében, ebből az alkalomból a június 23-25-i, valamint a június 30.- július 2-i hétvégén színes programokkal várják a kicsiket és nagyokat a Levendulanapokon.
 
„Szedd magad!" levendulaszüret, ismeretterjesztő vezetések, madárgyűrűzés, kreatív foglalkozások gyerekeknek – hogy csak néhányat említsünk a színes programok közül.
Lilában pompázik a pannonhalmi gyógynövénykert
A Levendulanapok minden érzékszervünkre hat. A levendula mellett az Illatmúzeumban megszimatolhatjuk egyebek mellett a citromfű, a mirha vagy épp az orvosi zsálya kellemes illatát - tájékoztatott közleményében a Pannonhalmi Bencés Főapátság.
 
Az ízlelőbimbóinkat a bencés csokoládék kóstoltatásával dolgoztatják meg. A nyitónap estéjén, június 23-án pedig csodás dallomoké lesz a főszerep. A lilába öltözött levendulakert, az indiai klasszikus zene, a világzene és a jazz egyedülálló találkozásának lehetünk szem- és fültanúi. A Pannonhalmi JazzNyár 2023 koncertsorozat részeként a sokszínű MoonArra World Fusion (IND, IT) együttes lép fel és épít igazi mesevilágot a Pannonhalmi Főapátság impozáns környezetében.
 
Családi programok a Levendulanapokon
A Levendulanapokon mindkét hétvégén gyerekprogramokkal is készül a Pannonhalmi Főapátság. A családi kisvonatozás mellett, a kicsiket levendulás színezővel, gyógynövényes kvízzel, levendulaolajjal töltött üvegek és textilszatyor festéssel, valamint levendulás kosár készítéssel várják. Az arborétumban pedig a madarak világával ismerkedhetnek meg nem csak a gyerkőcök, hanem az érdeklődő felnőttek is. A Magyar Madártani Egyesület madárgyűrűzéssel és odúzással készül mind a hat napon. A pannonhalmi Levendulanapok kínálatát tovább színesítik június 24-én a Magyar Natúrpark Szövetség és az Aktív Magyarország (AÖFK) ingyenes családi programjai.
 
Évezredes szerzetesi hagyomány a gyógynövénytermesztés
„Imádkozzál és dolgozzál!" A bencés rend ismert jelmondata ad keretet a pannonhalmi szerzetesközösség mindennapjainak, a Főapátság 996-os alapítása óta. A Szent Márton hegyén élő bencések legfontosabb feladatai közé tartozik az oktatás, a lelkipásztorkodás, a betegek, szegények és elesettek támogatása, valamint a gyógyászat. Az évszázadok során ennek elengedhetetlen eszközévé vált a gyógynövények termesztése. A Pannonhalmi Főapátság, mint ispotályos orvoslást gyakorló hely, saját készítményeivel tudta gyógyítani a betegeket.
 
Az első írásos apátsági emlék a gyógynövényekről az 1600-as évek második feléből maradt ránk. Később, a barokk korból származik az első megmaradt gyógyászati receptgyűjtemény, ekkor ugyanis a szerzetesek saját ismereteik mellé összegyűjtötték a helyiektől származó tudásanyagot is a környékbeli gyógynövények és gyógynövény-felhasználás témakörében. A 19. században aztán megszűnni látszott a hagyomány, azonban a 20. század első felében újra feléledt a monostori levendulatermesztés.
 
Először a tihanyi apátsági birtokokon ültettek és takarítottak be levendulát, ezt követően újra elterjedt a bencés birtokokon az illóolajas növények termesztése. Hazánkban a levendulatermesztés meghonosítása és a hazai levendulatelepítések atyja Bittera Gyula volt, aki szakértője volt az illóolajok felhasználásának, a levendula nemesítésének. Az ő nevéhez fűződik a tihanyi levendulás létesítése, amely a pannonhalmi levendulakert elődjének is tekinthető.
 
A 2000-es években lendületet kapott a levendulaturizmus, újra életre hívták a korabeli szerzetesi gyógyászat klasszikus gyógynövényeit és annak emblematikus 16 parcellás Sankt Gallen-i kertjét.
 
2021-től pedig újabb izgalmas turisztikai látványossággal gazdagodott a Pannonhalmi Főapátság. A gyógynövénykerthez tartozó épületkomplexumban ugyanis megnyílt Magyarország első Illatmúzeuma, amely a Levendulanapokon is várja a vendégeket.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A GVH megjelent a Booking budapesti irodájában

2023. szeptember 06. 14:37
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) meglepetésszerű helyszíni vizsgálatot hajtott végre a Booking.com budapesti irodájában, ami a magyar online szállásfoglalás piacával kapcsolatos furcsaságok miatt vált szükségessé. A GVH vizsgálati jogosultságait a versenytörvény alapján, bírói engedéllyel használhatja.

A főváros egymilliárd forintból valósít meg lakossági fejlesztési ötleteket

2023. augusztus 31. 16:01
Szeptember 30-ig lehet szavazni az egymilliárd forint keretösszegű fővárosi közösségi költségvetés fejlesztési ötleteire – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
Közleményük szerint szavazni minden Budapesten élő vagy dolgozó, tanuló, 16. életévét betöltött ember tud, aki regisztrál az otlet.budapest.hu oldalon vagy felkeresi személyesen valamelyik szavazópontot a városban.