Ma is élő hagyományos étel a ceglédi laska

2019. június 11. 12:15
Tavaly év végén nyerte el a ceglédi laska a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet az Agrárminisztériumtól. A helyiek tudása, tapasztalata, átörökített szokása jelenik meg ebben az egytálételben, amely a hagyományos, tájjellegű ételek között is megkülönbözteti a ceglédiek hírességét – köszöntötte Feldman Zsolt a XII. Ceglédi Laskafesztiválra kilátogató érdeklődőket és a főzőverseny résztvevőit.
 

A ceglédiek összetartó közössége "élteti" évtizedek óta azt az ételt, amelyet az agrártárca HÍR védjeggyel díjazott, ezt kiérdemelték a helyiek – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Mint mondta, a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek minőségi garanciát jelentenek, amelyeket a HÍR program működtetésével támogat az Agrárminisztérium. A ceglédiek a Kossuth-kultusz életben tartásával, a neves és híres Ceglédi óriás barackfajtával - épp úgy, mint a ceglédi laskával is - olyan értékeket karolnak fel, amelyekre méltán lehetnek büszkék – emlékeztetett Feldman Zsolt.

A pünkösdi hétvégén rendezett laskafesztiválon közel száz bográcsban főzték a laskát. A legjobb, legkülönlegesebb étket készítőket értékes ajándékokkal díjazták, de nem csak ők, hanem az eseményre kilátogatók valamennyien részesei lehettek a múltidézésnek és a hagyománytiszteletnek.

(AM Sajtóiroda) / kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Ott van a salátakeverékben az antibiotikummal dacoló baktérium!

2018. november 14. 08:34
Tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá a rezisztens mikrobákra. A tetraciklint tipikusan az állatgyógyászatban alkalmazzák, jellemzően bélfertőzések kezelésére.

A tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata

2019. június 11. 12:17
A magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata a tejtermelés, amelynek értéke tavaly az előző évhez képest 1 százalékkal, 185,5 milliárd forintra nőtt, a tejfeldolgozás pedig a tavalyi közel 300 milliárdos termelési értékével az élelmiszeripari termelés 11 százalékát adta - ismertette az Agrárminisztérium miniszterhelyettese csütörtökön, a tej világnapja alkalmából tartott rendezvényen, Budapesten.