Ma is élő hagyományos étel a ceglédi laska

2019. június 11. 12:15
Tavaly év végén nyerte el a ceglédi laska a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet az Agrárminisztériumtól. A helyiek tudása, tapasztalata, átörökített szokása jelenik meg ebben az egytálételben, amely a hagyományos, tájjellegű ételek között is megkülönbözteti a ceglédiek hírességét – köszöntötte Feldman Zsolt a XII. Ceglédi Laskafesztiválra kilátogató érdeklődőket és a főzőverseny résztvevőit.
 

A ceglédiek összetartó közössége "élteti" évtizedek óta azt az ételt, amelyet az agrártárca HÍR védjeggyel díjazott, ezt kiérdemelték a helyiek – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Mint mondta, a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek minőségi garanciát jelentenek, amelyeket a HÍR program működtetésével támogat az Agrárminisztérium. A ceglédiek a Kossuth-kultusz életben tartásával, a neves és híres Ceglédi óriás barackfajtával - épp úgy, mint a ceglédi laskával is - olyan értékeket karolnak fel, amelyekre méltán lehetnek büszkék – emlékeztetett Feldman Zsolt.

A pünkösdi hétvégén rendezett laskafesztiválon közel száz bográcsban főzték a laskát. A legjobb, legkülönlegesebb étket készítőket értékes ajándékokkal díjazták, de nem csak ők, hanem az eseményre kilátogatók valamennyien részesei lehettek a múltidézésnek és a hagyománytiszteletnek.

(AM Sajtóiroda) / kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Nem hatotta meg a multinacionális áruházláncokat az agrárminiszter kérése

2020. április 24. 08:17
A piaci szereplők jelzései szerint egyre több bolthálózat inkább importárut kínál, mintsem hogy hazai termékekkel töltse fel a polcait. Az agrárkamra a kormányhoz fordult ­emiatt, valamint jelezte: ha az áruházláncok nem változtatnak a kereskedelmi gyakorlatukon, kezdeményezni fogják a 15 óra utáni piaci előnyük megszüntetését.

A Balaton forró csókja: ő készíti az egyik legfinomabb fagyit most a magyar tengernél

2020. július 10. 07:47
Mára már hagyomány, hogy minden évben a balatoni szezon kezdete előtt szakmai zsűri választja ki az adott év Balaton Fagyiját. Az idén tizenhárom tóparti cukrászat és kézműves fagylaltműhely nevezett a versenyre, akik közül a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó már második alkalommal került ki győztesként. Az első hely mellett különdíjakat is megítélt a négytagú bíráló bizottság. Az idén a balatonszemesi Margaréta Fagyizó “ZabSzemes” édessége, a veszprémi Völgy Fagyizó “Tök Jó Fagyi” nevű különlegessége, valamint a balatonboglári Tejvirág Fagyizó “Balaton forró csókja” érdemelt ki külön elismerést. A boglári fagyizó fiatal tulajdonosa, Buzsics Viktor a HelloVidéknek arról mesélt, hogyan került közel a jeges édességekhez, és hogy milyen is volt a Balaton Fagyija versenyen való részvétel egy Európa bajnokság után. Interjú