Ma is élő hagyományos étel a ceglédi laska

2019. június 11. 12:15
Tavaly év végén nyerte el a ceglédi laska a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet az Agrárminisztériumtól. A helyiek tudása, tapasztalata, átörökített szokása jelenik meg ebben az egytálételben, amely a hagyományos, tájjellegű ételek között is megkülönbözteti a ceglédiek hírességét – köszöntötte Feldman Zsolt a XII. Ceglédi Laskafesztiválra kilátogató érdeklődőket és a főzőverseny résztvevőit.
 

A ceglédiek összetartó közössége "élteti" évtizedek óta azt az ételt, amelyet az agrártárca HÍR védjeggyel díjazott, ezt kiérdemelték a helyiek – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Mint mondta, a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek minőségi garanciát jelentenek, amelyeket a HÍR program működtetésével támogat az Agrárminisztérium. A ceglédiek a Kossuth-kultusz életben tartásával, a neves és híres Ceglédi óriás barackfajtával - épp úgy, mint a ceglédi laskával is - olyan értékeket karolnak fel, amelyekre méltán lehetnek büszkék – emlékeztetett Feldman Zsolt.

A pünkösdi hétvégén rendezett laskafesztiválon közel száz bográcsban főzték a laskát. A legjobb, legkülönlegesebb étket készítőket értékes ajándékokkal díjazták, de nem csak ők, hanem az eseményre kilátogatók valamennyien részesei lehettek a múltidézésnek és a hagyománytiszteletnek.

(AM Sajtóiroda) / kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Nagy változás jön a trappista sajtoknál

2019. szeptember 12. 08:49
A kormány célja, hogy a magyarok a jó minőségű élelmiszereket válasszák a boltok polcairól. Ehhez nyújt segítséget az Élelmiszerkönyv - mondta a hvg.hu-nak Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Az egész internet a tökéletes fokhagymapucolási trükkön pörög

2019. június 20. 08:10
fokhagyma a világ számos konyhájának meghatározó alapanyaga, nem is kell messzire menni, hiszen hazánkban is számos étel ízesítésére használjuk, arról nem is beszélve, hogy milyen egészséges.